BUDGET På torsdagskvällen klubbade Bjuvs kommunfullmäktige kommande års budget. Oppositionen reserverade sig mot beslutet till förmån för sitt eget budgetförslag.
Som vanligt stod debatten i Varagårdsskolans aula i huvudsak mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. Denna gång dock i en hovsammare ton än de gångna åren, så kanske har omgivningens reaktioner gjort intryck.
Anders Månsson som företrädare för majoriteten, bestående av Socialdemokraterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet, presenterade en budget för 2015 på 43 440 tkr som på pappret inleds så här:
”Bjuvs kommuns eget utgångsläge för budget 2015 är bättre än på flera år. Omläggningen av kostnadsutjämningssystemet är genomförd och i det är kommunen numera nettomottagare av pengar.
Förslaget till investeringsbudget för 2015 omfattar totalt 43 005 tkr, varav 15 000 avser verksamheten och 20 635 tkr går till skattefinansierade investeringar och 7 370 tkr till exploateringar. Det är en klar minskning jämfört med 2014 års budget som var på totalt 82 678 tkr.”
”Ser bra ut”
När Anders Månsson i ”kammaren” presenterade budgetförslaget kommenterade han det med att han tycker att budgeten just nu ”ser bra ut”.
- Visserligen har Kommunstyrelsen ett underskott på 1, 4 mkr och Barn och Utbildningsnämnden närmar sig som det ser ut 3,5 mkr. Men Vård och Omsorg ser ut att få tillbaka 7 miljoner, konstaterade Anders Månsson bland annat.
Under kvällen ställdes frågor kring varför Tekniska går back och varför kommunledningen inte satt in åtgärder för att komma till rätta med detta. Trots att det finns regler som säger att man måste göra det när en nämnd inte håller budget. Anders Månsson sa sig inte ha svaret på detta på rak arm.
”Ödmjuk” Svalö
Stefan Svalö, numera ordinarie ledamot i Kommunstyrelsen, intog talarstolen åtskilliga gånger under mötet. Han frågade bl.a. Moderaterna om varför deras budgetförslag hamnar 7 miljoner lägre än majoritetens. Och han undrade särskilt om inte M-representanterna förstod att 7 miljoner kronor, som alltså S m.fl. toppat M-förslaget med, motsvarar 14 tjänster som kan komma att uträtta underverk för Bjuvs elever.
Ninnie Lindell kontrade med att tidningen Dagens Samhälle, med hänvisning till Skolverket och SCB, nyligen redovisade att kostnaden per elev i åk 9 i Bjuvs skolor är 9 kronor högre än det Skolverket anser rimligt.
Förtydligande
Enligt tidningens tabell borde i Bjuv, sett ut ett s.k. socioekonomiskt perspektiv, kostnaden ligga på 365 kronor per elev. Den faktiska siffran för de senaste två åren är dock 374 kronor och det är differensen på 9 kronor som Lindell hänvisade till.
- Visst Stefan, sa Lindell, ska skolan ha pengar. Men även andra nämnder behöver pengar. Därför ser vårt förslag ut som det gör.
- Och samtidigt vill jag här passa på att fråga dig hur kommunens lekplatser sköts. Det finns en lag ända sedan 1999 men vad jag kan se så efterlevs den inte. Hur kommer det sig?
Mjukare anslag
Stefan Svalö svarade att han inte tyckte att det var hyggligt att besvara en fråga med en fråga. Den närmast hätska ton som Svalö m.fl i tidigare debatter använt mot damerna i M-lägret var dock märkbart mildare denna kväll. Stefan Svalö förklarade själv att han kände stor ”ödmjukhet” inför ämnet och att han bara frågade för att han och kamraterna kanske kunde ta till sig något av det moderata tankegodset.
- Ska vi vara bussiga och vänliga mot varandra så tycker jag vi tar det till oss, tillade Stefan Svalö.
”Onekligen spännande”
Ann-Charlotte Hammar Johnson (M) gav sig då också in i leken. Hon påpekade att diskussionen i salen nu onekligen var spännande då Socialdemokraterna ägnade sig mer åt Moderaternas budget än att själv berätta vad de vill göra.
Anders Månsson tog över med att konstatera att en budget är en prognos och att mycket kan hända som påverkar uträkningarna.
Till exempel kan den för närvarande höga +7 miljoner hos Vård och Omsorgsnämnden förbytas till ett minus om det kommer en ny lag från Riksdagen om att fler personal måste anställas inom äldrevården och den utgiften ska bäras av kommunen.
”Vi behöver fler invånare”
- Allt detta talar samma språk, fortsatte Månsson. Bjuv är en liten kommun som behöver fler invånare för att ha ekonomi stor nog för allt som behövs göras.
- Gör vi bättre upphandlingar finns här också pengar att hämta och så måste vi få kontroll över att styrelser och nämnden håller budget och att verksamheterna bedrivs på ett ändamålsenligt sätt.
Enligt Månsson är en del av dessa mål delvis uppnådda men det finns forfarande utrymme för förbättringar.
- För Kommunstyrelsen är det också viktigt att det är ordning och reda i arbetet och att ledarskapet är organiserat och resultaten transparenta och mätbara. Detta är viktiga komponenter i det politiska arbetet, sa Anders Månsson.
Dessa ord fick M att vakna till liv igen. Påpekade att de styrdokument och kontroller som borde finnas för att ha koll på ekonomin, saknas. Att det verkligen borde kunna vara mer ”ordning och reda” i kommunens finanser. Och att det görs regelbundna uppföljningar av arbetet i förvaltningarna så att utfallet är under kontroll och budget hålls.
Något alla är ense om
Även upphandlingsproceduren kan skötas på ett mer kostnadseffektivt sätt. Något som hela fullmäktige tycktes instämma i. Nu är upphandlingschefen borta från kommunhuset och ett samarbete ska ske med Örkelljunga kommun. Av allt att döma i rationaliserings- och besparingssyften. Hur det blir med insynen, återstår väl att se.
- Ett organiserat ledarskap, transparens och mätbarhet, det är viktiga komponenter i det politiska arbetet, sa Ann Charlott Hammar Johnsson.
Skiljer 7 miljoner
Det skiljer 7 miljoner kronor mellan majoritetens och oppositionens budgetförslag. En skillnad som till en icke oväsentlig del handlar om olika ideologiska synsätt.
Majoritetsstyret vill med oförändrad skattesats på 20,89 kr satsa på Brogårdaskolan, på att utreda och lägga förslag på lokaler för Bjuvs bibliotek, sedan beslutet om att bygga nytt på andra sidan Norra Storgatan uppenbarligen gått i stå, samt till att utreda och lämna förslag på ett trygghetsboende. Tillsammans med interna eller externa aktörer. Det senare har kommunchefen under en tid arbetat med, men tydligen behövs ytterligare insatser innan man kommer i mål i den frågan.
Utvärdera parkskötseln
Det antagna budgetförslaget omfattar också att man ska utvärdera hur skötseln av gata och park fungerar med det entreprenadföretag som för närvarande har uppdraget. Jämfört med att kommunen själv skulle sköta arbetet.
En plan för drift och skötsel av kommunens lekplatser ska också enligt den antagna budgeten presenteras. Förslaget om en stor central lekplats som ersättare till det 70-tal som finns idag, och som inte i alla fall håller toppklass, har också ”dammats” av. Om och var denna idé blir verklighet återstår att se.
En vacker kommun?
Budgeten ska även täcka arbetet med att ta fram en plan för ”gestaltning, utsmyckning och ökad kvalitet i skötsel av det offentliga rummet”. Något som många säkert ser fram emot att uppleva resultatet av. Kultur i fråga om hur Bjuv visuellt uppfattas har ju länge varit en eftersatt fråga i en kommun som också saknar en specifik tjänst för kulturarbete av detta slag. En tjänst som försvann för ett par år sedan i samband med den stora omorganisationen. Kanske dyker den nu upp igen?
Kommunala fastigheter
Majoritetsstyret lovar vidare i sin budget att underhållsbehovet för kommunens fastigheter ska utreda och ett förslag till en underhållsplan ska presenteras. Dessutom ska man årligen fastställa en underhållsplan för kommunens fastigheter och en lokalförsörjningsplan för kommunens verksamheter.
Fria bussresor
Ett åtagande som kommer att ge invånarna något konkret är om man kan införa gratis kollektivtrafik för ”vissa grupper”. Skolungdomar är en sådan grupp som specifikt diskuterats sedan Ungdomsfullmäktige fått igenom tätare busstrafik mellan de tre kommundelarna.
Rädda Barnen har drivit frågan om gratis inträde på Friluftsbadet i Bjuv och detta har de styrande tagit till sig i form av att man nu avsatt medel för att förverkliga detta önskemål.
Barn och Utbildningsnämnden får uppdraget att senast i maj 2015 redovisa planering och kostnader för digitalisering av den pedagogiska verksamheten. Ett arbete som pågår för fullt redan. (se vår tidigare artikel här).
Efterfrågad gräsplan
Vidare ska tillämpningen av LOV, lagen om valfrihetssystem, utvärderas. Och Kultur och Fritidsnämnden har fått i uppdrag att utreda ”behov, placering och kostnad för en konstgräsplan” och ta reda på vilka befintliga fotbollsplaner som kan avvecklas eller användas till andra saker än idag.
Det Moderaterna vill skiljer sig egentligen inte så mycket från detta. M vill ha mer av individuell valfrihet. Något främst Socialdemokraterna, av kända ideologiska skäl, inte vill höra talas om.
Moderaternas budgetförslag landade alltså 7 miljoner lägre än majoritetens. Så här beskrev M sina uträkningar:
- Prognosen för 2014 pekar på ett lite negativt resultat i den skattefinansierade verksamheten. Det är mot den bakgrunden som det är nödvändigt att anpassa kostnadsläget i verksamheterna.
”Bjuvs utmaningar”
- Den ekonomiska situationen för kommunen, den demografiska utvecklingen och den framskjutna pensionsskulden gör att vi måste arbeta på ett annat sätt än vad som görs i dag för att kunna leverera de tjänster som kommuninvånarna har behov av, fortsätter Moderaterna.
Ninnie Lindell berättade att man arbetat sedan i maj och ”som vanligt” varit tvungen att omarbeta olika delar i takt med att diverse siffror, löneökningar för KS mm, framkommit.
- Vi vill ha ett mål för god ekonomisk hushållning som ger 2 % av skattenettot i resultat, det vill säga totala skatteintäkter och statsbidrag inklusive konjunkturstöd och fastighetsavgift, skriver M i förslaget.
Vill ha lotsar
Vidare ville M ”Fastställa resultatet i 2015 års resultatbudget till totalt 14 921 Tkr på den skattefinansierade delen.” Samt ”Fastställa att den VA- avgiftsfinansierade delen fortsätter att visa ett resultat på 3 500 Tkr. Då beslut finns om att bygga nytt reningsverk (Kommunstyrelsen § 30 i april 2014) så ska dessa pengar fonderas till avsett ändamål.”
Specifikt i Moderaternas budget var också att införa en Företagslots.
- Med en sådan behöver man bara ringa EN person istället för att som idag jaga flera olika. Särskilt som ensamföretagare har man inte tid att sitta och ringa runt på olika håll, förklarade Ninnie Lindell.
Moderaterna förslog också en Äldrelots, som kan hjälpa äldre att hitta rätt i sökandet efter diverse tjänster.
Parkskötsel på entreprenad
Till skillnad från majoriteten vill Moderaterna att kommunens hela parkskötsel läggs ut på entreprenad.
Att Bjuv fortsätter digitaliseras i olika sammanhang är självklart också för M och i kultursammanhang skulle man vilja se att Bjuv gick samman med Helsingborg om ett ”gemensamt kulturkort ”.
- Där finns så mycket att göra och om vi subventionerar så behöver vi inte ett eget kort, sa Ninnie Lindell.
Partiet vill slutligen att de tomma 8 platserna på Varagården tas i bruk och att man investerar i en konstgräsplan.
Majoriteten vann
Anders Månsson yrkade bifall till sitt förslag, Ninnie Lindell till sitt. Ledarna för Socialdemokraternas samarbetspartier FP, KD och C, gick upp i talarstolen och gav sitt stöd.
Kvällens ros fick revisorerna. En efter en gick ledamöterna fram till talarstolen och lovprisade just dem. Revisorerna log förstås, tackade och tog emot.
Majoritetens förslag antogs av en majoritet av de 30 närvarande ledamöterna. Moderaterna reserverade sig mot beslutet.
Hela budgeten finns att läsa på kommunens hemsida.
Marianne Rönnberg Galmor
Befolkningsutvecklingen i Bjuvs kommun
Den 30 juni 2014 fanns det enligt officiell statistik från SCB 14 832 invånare i Bjuvs kommun. Sedan årsskiftet är det en ökning med 31 personer. Förklaringen är en nettoinflyttning på 28 personer och att antalet döda har överstigit antalet födda med 3 personer. På så sätt har minskningen under det första kvartalet vänts till en uppgång.
Kommunen hoppas detta är ett trendbrott för den negativa utveckling som man sett sedan mitten av 2012.
Under det första kvartalet 2014 var det i första hand en stor utflyttning inom Skåne län som var orsak till minskningen. Denna utflyttning inom länet har nu vänt till en inflyttning under det andra kvartalet. Men är fortfarande negativ för hela det första halvåret med -32 personer.
Istället är det en stadig inflyttning från både övriga Sverige och från utlandet, som ger en total befolkningsökning.
MRG