Syskonen Johansson med respektive på Österlen sommaren 2014.
SLÄKTHISTORIA Det började med att det gick skrönor att systrarna Siv Petersson och Eva Rasmusson var släkt med Trolle och det väckte deras nyfikenhet. Det i kombination med att dom ville göra något gemensamt gjorde att systrarna började släktforska.
Systrarna Siv Petersson och Eva Rasmusson bestämde att en av dem skulle forska på faderns sida och den andra på moderns sida.
- Man blir väldigt passionerad av släktforskning när man väl börjat, berättar Eva. Det är intressant och vi kunde ringa varandra sent om kvällen och berätta att nu har jag hittat den släktingen och den släktingen.
Genom släktforskningen växte gemenskapen mellan systrarna och deras män.
- Vi fick blodad tand från början och det var inget man räknade med, skrattar Eva.
- Ju mer man hittade desto mer ville man veta, säger Siv.
Siv och Eva gick en nybörjarkurs i släktforskning och det rekommenderar de varmt till andra som vill börja. På kursen fick man bl.a. lära sig var man skall leta, hur man skall organisera arbetet och hur man läser gammalt skriftspråk.
Siv Petersson, Eva Rasmusson och Hans Petersson.
På upptäcksfärd
De flesta resorna för att släktforska gick till Göingetrakten, Blekinge och Småland, där släkten kommer ifrån. I Tosthult utanför skånska Lönsboda hittade de ett hus där deras anfäder bott i fem genarationer.
Idag bor där en man som inte är släkt med Siv och Eva. Men när de dök upp bjöd han in dem och visade hur han renoverat huset till dess ursprungliga skick.
Gästvänliga människor
Folket i trakten där har varit väldigt gästvänliga. Som till exempel mannen som lagade tak när systrarna och deras män kom förbi en varm sommardag för att få hjälp att hitta en viss byggnad.
- Gå ner i källaren och ta en öl eller läsk så länge, så kommer jag snart, sa han.
Om att hämta information
Systrarna har också varit mycket på Landsarkivet i Lund för att hämta information. Där finns i stort sett all information från kyrkoarkiven. 70 år är sekretesstiden för personinformation så nutida information får man ofta söka efter i respektive kyrkoförsamling.
En som hjälpt Siv mycket är en äldre släkting som heter Sture Lundström, och är deras fars nästkusin.
- Honom kunde man ringa mitt i natten och fråga, berättar Siv.
Siv och Eva har även sökt på nätet, exempelvis på sajten ddss.nu (Demografisk Databas Södra Sverige och Arkiv Digital). På sajten SVAR (Svensk Arkivinformation) kan man beställa kyrkböcker på Microkort samt böcker och CD-skivor.
Spännande bok
Eva och Siv hittade även en bok om Trollesläkten som går tillbaka till 900-talet. Om innehållet överensstämmer med sanningen låter de vara osagt. Men historier från den finns med i släktboken som systrarna själv gjort. Där finns också bilder på ruinerna från Bergkvara slott där Trollesläkten bodde under 1400-1500-talen. De var rikemän med många gårdar men hade samtidigt lätt att förlora sina rikedomar genom krig och girighet.
Släkt med Trolle
Att systrarna var släkt med ryttmästare Nils Håkansson Trolle, var något de fick reda på när de var i Lönsboda hos en kusin till deras mamma, som hade en stamtavla. Nils Håkansson Trolle är systrarnas mormors mormors farfars farmors morfar, så släktskapet går alltså 10 generationer tillbaka.
Vilken Trollesläkt Nils Håkansson Trolle själv tillhörde tvistas det om och något nytt svar har inte systrarna hittat. Det florerar däremot en mängd spännande skrönor om Trolle, som de tagit del av. Exempelvis skulle han ha förlorat armen när han räddat livet på kung Karl XI vid slaget i Lund 1676 och som tack för detta fick han hemmanet Strönhult i Örekeneds socken.
Väckte historieintresset
Släktforskandet har väckt ett visst historiskt intresse. Böckerna ”Slaget om Lund” och ”Skånska kriget” är exempel på böcker som Eva lånat.
- Det är inte bara släktforskning utan även geografisk historia, inflikar Siv.
- Man kan forska hur mycket som helst. Det tar egentligen aldrig slut, säger Eva.
Berömd sagotant
En annan intressant historia som dök upp är från Torups slott i Bara, där deras mamma med familj bodde som statare. När grevinnan bjöd alla statarbarn på saft och bullar till midsommar läste en väninna till grevinnan sagor för barnen. Denna väninna var ingen mindre än Selma Lagerlöf!
Livet förr i tiden
Genom släktforskandet har Eva och Siv fått reda på hur livet tedde sig långt bak i historien.
- Det är historian om hur de levt och haft det som är intressant, tycker Eva.
- Som att några av anfäderna som bodde 5-6 mil från kusten i Blekinge och arbetade som båtsmän, fick gå hela vägen till jobbet i alla väder, berättar Siv.
Och historien blir ännu mer levande då de varit i trakterna där anfäderna bodde och levde, tycker de två systrarna.
Gjorde egen släktbok
De har sammanfattat släktforskandet i en bok som är anpassad för syskonen och upplagd efter generationer. Mycket av innehållet är bilder.
- Bilder säger så mycket mer än text, tycker Eva och Siv.
Boken är helt gjord efter deras tycke och smak och innehåller även en del tips om forskning, som de hittat på nätet.
Släktträff vartannat år
Siv och Eva har en syskonskara på åtta personer. Syskonen med familjer har släktträff vartannat år och kommer alla blir de hela 94 personer. Släktingarna är utspridda över stora delar av Sverige och kommer bl.a. från Stockholm, Göteborg, Halland och Skåne. Den 15 augusti 2015 är det dags igen.
Siv har ett nytt forskningsprojekt på gång. Nu ska hon släktforska om maken Hans släkt och historia.
Text och foto: Mikael Nerberg