En tisdagkväll i november. På Storgatan i centrala Billesholm. I bakgrunden skymtar den viktigaste symbolen för Billesholm - Eken.
 
DIALOGMÖTE 3 På tisdagskvällen avslutades det planeringsarbete för framtidens Billesholm som ett 50-tal engagerade Billesholmsbor deltagit i. Sex olika konkreta förslag presenterades och om pengarna räcker så blir en del idéer säkert också verklighet.

De flesta som samlades i Skeneholmssalen i Billesholm hade även deltagit i de två sk dialogmöten som ägt rum tidigare på samma plats. Konsultföretaget för samhällsbyggnad Sweco, som hållit i både de tre mötena i Billesholm och de tre i Bjuv som ägt rum under samma tidsperiod, la fram ett koncentrat av vad de under de två tidigare mötena hade uppfattat att Billesholm vill ha. På följande platser:

1 – Stationsområdet inklusive stationsbyggnaden.

2 – Busshållplatsen på Järnvägsgatan och vändplanen framför gamla Kommunalkontoret.

3 – Området vid det stationshuset, bussgaraget och vattentornet.

4 – Eken och grönytan där Bildes en gång låg. Samt i något fall även Magasinsgatans fortsättning.

5 - Gröningen – gräsplanen mellan Skolgatan och Västergatan – där det en gång låg lägenhetshus som sedan revs.

6 – Torget och parkeringen bredvid nuvarande ICA (gamla Konsum).

7 – Grusplanen mitt emot Isover (fd Gullfiber mm).

8 – Storgatans hela sträckning från Isover till gamla biografen och korsningen med Kågerödsvägen.

9 – Grönytan bakom fd Kommunalhuset.

10 – Grönytan från Kungsgårdens baksida fram till villabebyggelsen på Jens Billes väg-Ängsgatan.

11 – Villabebyggelse på Böketoftavägen, strax före fd Billesholmskorv och Fäladen.

Enda förslaget för äldre
Samtliga deltagare ville se nya hus på Gröningen. Både flervånings och enplans. Eller varför inte trygghetsboende? Allt med tillhörande garage. De som föreslog äldre- eller trygghetsboende där önskade också boulebana, bänkar och annat som hör ett bekvämt och trevligt åldrande till.

Det fanns också en del som hellre ville se ett trygghetsboende i skogen bakom Ekhaga. S-politikern Alf Nilsson t.ex., och ”hans” arbetsgrupp t.ex.

- Närheten till äldreboendet Ekhaga är ett plus, sa Alf Nilsson.

På frågan hur de äldre skulle komma till centrum och affären svarade Alf Nilsson:

- Det är inte så långt att gå och så stannar bussen utanför Ekhaga.

Uppskattad genväg
Arkitekternas förslag att öppna en väg mellan Västergatan och Skolgatan välkomnades. Även andra ”genvägar” för gång- och cykeltrafik stod på önskelistan.

Torghandel på Torget samt någon form av lekplats, mötesplats, scen där – det ville alla också ha. Men om den tomt som idag är parkering – mitt emot nuvarande ICA – rådde det olika meningar. En del vill ha parkeringen kvar. Andra vill hellre se ett ”höghus” där.

På mötet som föregick tisdagens hade alla deltagare uppmanats att placera en ”guldboll” på den plats i samhället som de anser är allra viktigast. De allra flesta la sin boll på Eken. Eken har verkligen blivit en symbol för gamla Billesholm och det har också såväl kommun som arkitektfirma tagit till sig. Till och med i handlingarna från Trafikverket står det särskilt att Eken inte får röras. Det tackar en Billesholmsunge som undertecknad särskilt för!

Bildes tomt en grön lunga
Mittemot Eken finns idag en obebyggd grönyta. Där låg en gång flervåningshuset som kallades Bildes, uppkallat efter ägaren Bilde. Och där vid häcken stod också anslagstavlan med tillhörande ”ljugarbänk”.

Denna tomt vill de som deltagit i dialogmötena bevara som den är. Som en grön lunga mitt i centrum.

På tal om lungor så gjorde en av kvällens yngsta deltagare, Jesper Nilsson, en intressant reflexion.

- Rör inte skogen bakom Ekhaga för med så mycket utsläpp som vi har från Isover så behövs den vara kvar. Som en grön lunga.

Miljöaspekter diskuterades av presentationerna att döma annars inte alls denna kväll. Senast jag hörde kommentarer om miljön var på det första dialogmötet i Bjuv. Där var det också två mycket unga personer som poängterade vikten av att tänka miljömässigt när man tar fram förslag för framtiden.

Multiarena
På ytan mellan Järnvägsstationen och den plats där vattentornet en gång låg vill många se någon form av ”multiarena för spontanaktiviteter”. Något fotbollsmål kanske. Ett par basketkorgar osv. En plats för vem som helst som får lust kan springa ett varv och kasta en boll. Säkert en fullträff för yngre. Oklart vad som här kan fungera för äldre.

För de äldre, som ju blir alltfler framöver, fanns i stort sett inga andra förslag än de om trygghetsboende. Kanske har publiken missat att gruppen 50+ i Sverige idag redan består av mer än en tredjedel av landets befolkning? Gruppen växer dessutom.

En del privatföretagare fanns på plats och deltog i grupparbetena. Mats Harlegård på Rask & Björck följer utvecklingen för att se hur hans anläggning kommer in i bilden i takt med att den alltmer bäddas in i villabebyggelse.

 

 

Långväga deltagare
Anders Moberg och Lars Agneson äger och driver företagen Gripen och Svisab. I Gripens namn har de för cirka ett år sedan köpt Billesholms järnvägsstation. På tisdagen hade de tagit sig till Billesholm för att för första gången träffa eventuella intressenter och samarbetspartners och på onsdagen hade de också möten både med kommunen och ett par herrar som kan tänka sig att öppna ett sportcenter i stationshuset.

- Vi ska försöka återställa stationshuset i ursprungsskick, sa Lars Agneson som personligen är mycket intresserad av byggnadshistoria.

På frågan om varför ett Eskilstunaföretag köper en gammal nedgången station i skånska Billesholm sa Agneson:

- För att den är så vacker.

Ekenträffen imponerade
Vad som blir verklighet av allt idogt arbete som så många Billesholmare lagt ner på dialogmötena återstår att se. En del är kanske inte ekonomiskt genomförbart.

- Men då kan man skapa saker själv, sa Gulistan Batak, tf chef för Byggnadsförvaltningen. Nu har ni ju lärt känna varandra och kanske kan man gemensamt tex plantera i blomkrukor, fixa bänksponsorer och ordna  Ekenträffar som den som var förra sommaren vid Eken.

- Ekenträffen där en kvinna boende i Billesholm spontant via Facebook uppmanat så många som möjligt att komma till Eken en given kväll, fortsatte en av projektledarna.  Uppslutningen då var imponerande. Några tog med instrument. Två flickor sjöng. Äldre personer hjälpte till att identifiera personerna på gamla kort andra tagit med sig.

Innan det börjar rulla
Nu ska allt material från tre möten i Billesholm och tre i Bjuv sammanställas och presenteras för Bjuvs kommun. Det hela ska utmynna i ett planprogram. Därefter presenteras ett samrådsförslag so ställs ut så att invånarna kan komma med synpunkter på det. Efter ytterligare en granskning kan så slutligen förslaget komma att antas av kommunfullmäktige. Antagligen i början av 2015.

- Området kring stationen är hur som helst prio ett, sa projektledaren från Sweco.

- Och när stationen tas i bruk omkring år 2020 är det mycket som kan börja rulla. Mer än tågen alltså, avslutade hon.

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.