PYSSEL Vi träffas på Almliden i Bjuv. Jag, fem herrar och en dam från Daglig verksamhet, tre barn från Björkens förskola i huset. Och så personal förstås. Det som gäller för dagen är pyssel över åldersgränserna.
När jag kommer fram till Almliden gör de tre barnen från förskolan, och deras fröken, mig sällskap in till de vuxna. Som redan väntar på oss i rummet där vi ska pyssla.
Den åldersöverskridande pysselträffen är ett förskoleprojekt som Daglig verksamhet blivit inbjudet till. Ett fint sätt att kombinera och utnyttja gemensamma resurser, tycker personalen.
Jag presenterar mig och det visar sig direkt att de vuxna och jag har många gemensamma beröringspunkter och mycket att diskutera. Föräldrar, syskon, övrig släkt. Flera av herrarna är från samma by som jag och snart pratar vi både gruvhistoria och annat. Damen i sällskapet är fd kollega till en släkting till mig så där blir det snack av annat slag.
Men runda bordet kallar! Där väntar redskap, papper, pennor och allt som kan tänkas behövas för att skapa på dagens tema: Vårblommor.
Herrarna är genast igång. Min bordsgranne har snabbt ritat och klippt ut en vit blomma. En vitsippa. På andra sidan klipps det mest i gult och grönt. Tussilago, påskliljor, maskrosor? Det är nog fritt fram för egen tolkning.
Meningen med träffarna
Syftet med pysselträffarna på Almliden mellan barn och vuxna är att barnen ska träffa äldre människor och att de äldre ska ha roligt och stimuleras av de yngre. Många äldre är ensamma. Träffar i vissa fall inte varken vänner eller släkt så ofta. I iden mån de har barnbarn är dessa vuxna och lever kanske på annan ort.
Samtidigt har de små förskolebarnen kanske inte heller så många eller täta möten med äldre människor. Mor- och farföräldrar bor ibland också långt borta.
Uppskattade möten
För att kunna vara med i gruppen som vuxen krävs dock att man har en kognitiv diagnos. Demens och Alzheimer tillhör dessa. Och människor med kognitiv nedsättning minns ofta inte det som hänt i närtid medan man fortfarande minns saker från barndom och unga år. Och då kan man tänka sig att umgänget med glada, pigga barn kan muntra upp sinnet.
Barnen på dagens pyssel är förvisso tysta. Men det beror nog mer på att jag frågar och fotograferar och mig känner de ju inte.
- Våra möten är mycket uppskattade bland de 8-9 personer som ingår i Omsorg Bjuv AB:s Dagverksamhet, säger demensspecialistundersköterskan Gabriella Lindblad. Kollegan Jessica Laitila.
Värt att ta sig hit
- Deltagarna bor i egna bostäder och här träffas vi en gång i veckan.
Uppenbarligen finns här något som lockar. För är man gammal och trött är det inte alltid man orkar eller kan ta sig för egen maskin till en annan plats utanför hemmet.
Varför är det roligt att vara här?
Jag ställer frågan rakt ut och den som vill kan svara. Av integritetsskäl kan jag ändå varken namnge eller fotografera de äldre deltagarna, säger personalen.
- Det är uppiggande att komma hit och träffa barnen, säger bordsgrannen till vänster om mig.
Och han får medhåll av en av de andra deltagarna.
- Det är värt mödan att ta sig hit. Det är ett bra äventyr för vuxna det här!
Utställning vecka 20
Barnen som ingår i pysselgruppen är mellan 4 och 6 år och går alltså på Björkens förskola på Almliden. Vilka som är med från gång till gång skiftar.
Resultaten av pysslandet kommer att ställas ut på Bjuvs bibliotek under samlingsnamnet Superhjältar.
- Vi vill visa barn och allmänhet att superhjältar inte bara är Spindelmannen, Fantomen osv.
- Utan att superhjältar även kan vara människor med vanliga jobb som de kvinnor och män vi träffar här.
Förutom att pyssla med de äldre har barnen också läst böcker och samtalat på temat.
Utställningen på biblioteket är vecka 20.
De vuxna deltagarna är i åldern 66 till över 90 år och för att kunna vara med måste man ha diagnosen kognitiv svikt och ha fått en formell ansökan till kommunen godkänd. Verksamheten ingår i kommunens enhet Hälsofrämjandet.
Aktiviteterna anpassas till varje enskilds individuella nivå.
Marianne Rönnberg Galmor