16 elever på Ekebyskolan som låg i startgroparna för att börja sälja Majblomman den 1 april i år. Tillsammans med läraren Jennie Bengtsson och fritidspedagogen Andreas Svensson.
MAJBLOMMOR Den 1 april klockan 12.00 gick startskottet för försäljningen av årets Majblomma. Vi träffade 16 förstaklassare på Ekebyskolan som under en månad alla har som mål att sälja så många blommor som möjligt. Så kom och köp!
Många av oss har säkert sålt Majblommor som liten och har lätt att sätta oss in i vad som gäller. På min tid kostade de små 25 öre och en krans 1 krona. Den man kunde ha på nummerplåten på bilen 10 kronor. Men sedan dess har mycket hänt – också med Majblomman – och idag är det förutom prisförändringen och kontantbetalning också Swish och en särskild app i mobilen som gäller.
Årets Majblomma är vit som snö och med en gul prick i mitten. Den säljs som ”vanlig gammaldags modell” men också som krans och som pin.
När jag frågar barnen vem de ska sälja till så kommer ”familjen” på första plats. Många svarar att de ska använda appen – där man kan beställa själv.
- Jag ska till min kusin i helgen så där kan jag nog också sälja några, säger en glad blivande försäljare.
- Jag ska gå med min storebror för det är inte bra att jag går ensam, tillägger kompisen.
Barnens lärare Jennie Bengtsson och hennes kollega Lisette Hansen berättar för mig att de båda varit med och sålt Majblommor när de gick i skolan. Lisette har dagen till ära på sin Majblommeprydda jeansjacka där man ser hur de senaste olika årens blommor varit utformade.
”Här är Majblomman på riktigt!"
Vi sitter i lärarrummet och pratar och plötsligt så dyker också Ekeby Majblommeförenings ordförande Pia Olsson upp. Hon är slöjdlärare på skolan och med sig har hon en bonad dekorerad med sömnadsarbeten föreställande ett antal års olika Majblommor. Som hennes elever sytt. Årets vita med gul prick är också med men syns inte tydligt på bilden.
- I Ekeby är Majblomman på riktigt, säger Pia Olsson.
Det hon menar är att i Ekeby – och numera också i övriga delar av hela Bjuvs kommun – är Majblomman inte bara en söt dekoration på rockslaget eller bilen utan här har pengarna som lokalföreningen tjänar på försäljningen av Majblomman kommit många behövande till del. För det är ju det Majblomman i grunden handlar om. Att hjälpa medmänniskor.
Eller som det heter i reklamen:
- Vi finns för att motverka barnfattigdomen i Sverige.
Och att den finns idag, vet vi. Också i Bjuvs kommun. Idag beräknas en tiondel av alla barn i Sverige leva i barnfattigdom.
Enskilda barn och familjer kan helt enkelt hos Majblomman ansöka om bidrag till grundläggande behov man inte själv har råd att betala.
150 fick bidrag i fjol
- Förra året beviljades 150 barn bidrag från Majblomman, säger Pia Olsson. Pengar till cykel, skor, ytterkläder, glasögon mm.
Barnet som säljer Majblomman får själv 10 procent av inkomsten. En liten del går till riksföreningen Majblomman och så får den lokala föreningen en del. Det är också på lokalplanet varje ansökan bedöms och bidrag fördelas.
- Vi ger inte bara en summa i handen utan vi har avtal med olika företag och delar ut värdecheckar, förklarar Pia Olsson.
Redovisningen av försäljningen – som förr låg på lärarna – sköts numera av barnet och dess föräldrar. Via ett formulär som finns med i den gröna Majblommeväskan som varje barn som säljer får och som förutom redovisningsblanketten innehåller alla sorters majblommor.
Ekeby Majblommeförening delar ut bidrag 4 gånger om året. I år har man i Ekeby skola delat ut 60 väskor till 60 sugna Majblommeförsäljare. De allra flesta i första klass men även till en och annan äldre elev. Klasser tävlar om vem som säljer mest och vinnande klass får glass i belöning.
Finns mer hjälp
- Vi förmedlar även annan hjälp med kläder, fortsätter Pia Olsson. Via Klädgarderoben i Billesholms kyrka t.ex. Och här på skolan har vi också en garderob som vi delar ut saker ifrån.
Fakta om Majblomman
Majblomman grundades 1907 av Beda Hallberg som drevs av ett starkt engagemang för barn och unga och tog avstånd från dåtidens skuldbeläggande av fattiga människor. Idén var att ge en blomma till var och en som skänkte pengar. Blomman såldes den 1 maj och kostade 10 öre. Först gick hjälpen till barn med tuberkolos. Numera är barnfattigdom Majblommans fokus.
Marianne Rönnberg Galmor
Bilden: Pia Olsson, ordförande i Ekeby Majblommeförening och slöjdlärare på Ekeby skola visar upp vad eleverna gjort i slöjden.