FOOD VALLEY OF BJUV I augusti i år ska, om allt går enligt planerna hos Findus och samarbetspartnern Vegafish, de första tigerräkorna odlade i Bjuv börja säljas. I februari drar bygget av bassänghallarna igång.
Findus med fleras bygge av projektet Food Valley of Bjuv rullar på. Förutom planer i Selleberga på gigantiska växthus för tomatodling satsar Findus stort på odling av tigerräkor. Tillsammans med Vegafish från Uppsala. Ett företag som delvis är finansierat av EU:s Europeiska fiskerifonden och som utvecklar slutna, landbaserade system för fisk- och skaldjursodling baserad på den sk bioflock-metoden.

 

Metoden ger upp till fyra skördar per år och använder sig av industriavfall konverterat till mikrobiologiskt foder. Vilket sänker foderkostnaderna och utesluter fiskmjöl som enda foderkälla.Men som på grund av att odlingen av den varit ytterst påfrestande för miljön, bl.a. i Sydostasiens mangroveträsk, rödlistats av miljöorganisationer och andra medvetna grupper.

Tigerräkor har hittills varit rödlistade eftersom miljörörelsen världen över bedömt odlingen som alltför miljövidrig. Med den helt nya odlingsmetoden som Vegafish skapat kommer räkorna från Bjuv inte att kunna rödlistas. Åtminstone är det vad de marknadsansvariga på Findus, tillsammans med Vegafish´s VD Matilda Olstorpe, hoppas. Metoden testas just nu i en pilotanläggning på Statens Lantbruksuniversitet i Uppsala (SLU) som Olstorpe är knuten till.

Amerikanska yngel
- Vi kommer att använda yngel från Florida till våra odlingar, berättar Matilda Olstorpe.

- Vi kommer över huvud taget att hålla oss långt ifrån de yngel och de produkter som idag är rödlistade, tillägger hon. Ynglen är odlade i bassänger på land, nära Key West. Hos företaget Shrimp Improvement System och alltså inte i Floridas träskmarker.

Därför Bjuv
Laboratorium, fryslager, biogasanläggning, spillvärme CO2 samt mark – allt som behövs för att göra räkorna från Uppsala till rena vinstmaskinen finns redan i Bjuv.

- För oss är det här samarbetet som handen i handsken, säger Matilda Olstorpe, VD för Vegafish på SLU i Uppsala. Vi är mycket glada för att vi fick kontakt med Findus.

Poolerna – som blir räkornas hem och kan jämföras med stora akvarier - inryms i isolerade stålhallar som placeras på utrymmet mellan de små dammar som finns naturligt på Findus område längs 110:an, och det nybyggda fryslagret. Hallarna blir knappt 6 meter höga.

Räkorna vill ha cirka 30 grader varmt vatten om de ska trivas och ha det bra. Det här handlar alltså inte om ishavsräkor utan om deras tropiska släktingar. Att räkorna mår bra är viktigt. För köttets skull. De får absolut inte bli stressade för då blir köttet segt och inget att ha, förklarar både Matilda Olstorpe och Henrik Larsen, projektledare på Vegafish.

Fodras med gröna ärtor
På tal om kött så håller Vegafish i Uppsala på att laborera med räkfodret. Planen är att använda såväl Findusfabrikens fiskrens som restavfallet från ärtskörden. Men kvantiteten ärtrester får inte dominera så mycket att räkorna smakar Berta!

- Hur stor del som ska ingå vet vi inte just nu, säger Matilda Olstorpe. Ärtor kan ju verkligen ge smak så det gäller att göra rätt avvägning. Detsamma gäller så klart för fisk i fodret. Vi har ju alla fått både ägg och griskött som smakat fisk, eller hur? Och så får det ju inte bli här.

Den egenproducerade fiskmaten tillförs de sk bioflockarna som finns i odlingsbassängerna. En bioflock består av alger, bakterier och mikrosvampar.

Skörd var tredje månad
Poolhallarna ska värmas av spillvärmen från den lokala biogasanläggningen i Bjuv. Samt också med hjälp av annan spillvärme som blir tillgänglig genom Findus samarbete med nätverket för spillvärmeproducenter SSE-C.

Tillväxtprocessen från yngel till ”skörd” tar 3 månader. När räkorna ska lämna ”jordelivet” för att bli människomat töms de ut i kallvattenbad. Enligt experterna på SLU för att ”avdödningen” ska vara så snabb och smärtfri som möjligt för djuren.

Utvalda grossister och restauranger
- När den första ”skörden” räkor är klar på sensommaren säljs den först till utvalda fiskgrossister, berättar Emma Pålsson, marknadschef. En tid därefter kan först restauranger och senare vanliga konsumenter få tillgång till delikatesserna. Varje räka beräknas komma att väga 12-18 gram.

I den konsultutredning som föregått arbetet både med tomatodlingen och med räkodlingen talas det även om en särskild foderfabrik samt någon form av utbildning. Matilda Olstorpe bekräftar att det så småningom kommer att behövas en lokal foderfabrik. En viktig parameter i konceptet är nämligen närhet. Närhet till foderbasen, närhet till frysanläggningen, närhet till konsumenterna. Var i Bjuv fabriken kommer att placeras är det dock alldeles för tidigt att säga, menar hon. Och utbildningsdelen är fortfarande ett helt oskrivet blad.

Billigast bygga nytt
Findus har många tomma lokaler på sitt fabriksområde. Enligt Henrik Nyberg, produktionschef, är just nu 7 000 kvadratmeter lediga.

- Vi har tittat på dem, säger Sven Bergman, projektledare för Findus för räksatsningen. Men det skulle kosta enorma pengar att anpassa dem till denna varma, fuktiga miljö. Så vi landade på att bygga nytt.

Fas1 av projektet blir storleksmässigt 3 000 kvadratmeter pooler och 5 000 kvadratmeter byggnader. Lyckas satsningen kommer anläggningen att utvidgas. Både Findus som Vegafish hoppas förstås på att först erövra den svenska marknaden och sedan den internationella.

Gott om mark
På frågan om Findus och Bjuvs kommun har tillräckligt med mark för att kunna tillgodose eventuellt behov av mer mark säger Henrik Nyberg att det finns mer än tillräckligt redan att tillgå. Inom ramen för 23:1, Bjuvs kommuns benämning på Findus mark.

- Vi kan ”skala upp” den nu planerade anläggningen flera gånger innan utrymmet sinar, tillade han.

- Vi har också 50 ha mark som vi är villiga att diskutera användningen av, sköt Rudolf Tornérhjelm från Wrams Gunnarstorps slott in.

Förutom räkor kan andra vattendjur också komma att odlas i Bjuv.

- Vitfisken Tilapia kan vi egentligen lägga i bassängerna redan idag, säger Matilda Olstorpe. Den arten lever redan på det här sättet. Och det finns säkert andra arter som kan bli aktuella också.

Utvecklingsmöjligheter
Andra utvecklingsmöjligheter som togs upp på informationsmötet i Bjuv på torsdagen är slaktning och rökning av produkterna. Hur många arbetstillfällen anläggningen tillsammans med övrig verksamhet inom projektet Food Valley Bjuv kan komma att innebära för Bjuvs kommun är det alldeles för tidigt att säga. Även om siffror om flera hundra nämns i sammanhanget.

Inom projektet har samtal om utbildning, som sagt, också förekommit.

- Det här är en unik produkt som inte odlats tidigare i Sverige. Självklart kommer vi att behöva utbilda människor i att hantera detta. Men en sådan utbildning är inte planerad i dagsläget. Först måste vi komma igång och odla. Sedan får vi ta resten steg för steg, säger Matilda Olstorpe, själv är docent i mikrobiologi vid Lantbruksuniversitetet i Uppsala.

Enligt Matilda Olstorpe kommer anläggningen inte att sprida någon dålig lukt i området. Inte så länge man håller rätt syresättning, i alla fall.

Bygget Fas 1 planeras enligt följande:

Februari            Markarbetet påbörjas

Mars                 Byggnaderna monteras

April                  Poolerna placeras och installeras

Maj                   Pilotprojektet inleds

Augusti             Första ”skörden” räkor ut till utvalda fiskgrossister.

Fakta om Food Valley of Bjuv

Med inspiration från Silicon Valley, är siktet hos Findus ledning inställt på att bygga ”Food Valley of Bjuv” -  Findus vision av en framtida hub av matvaruföretag.

”Food Valley of Bjuv” bygger på idén att samla akademin och innovationskraften hos företag på ett ställe. På så vis kan man låta forskning och idéspridning flöda fritt i en atmosfär präglad av samverkan och öppenhet.

 

Marianne Rönnberg Galmor          Foto: Vegafish

 

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.