Genom att spela upp en pjäs om en pappa med alkoholproblem och hans 14-årige son försöker teatergruppen Adesso förmedla budskapet till unga som känner igen situatione, att det finns hjälp att få.
BARN OCH UNGA I Sverige lever 400.000 barn i familjer med missbruksproblem. Teatergruppen Adesso har nyligen gestaltat detta och fört ett samtal med kommunens 4:e och 5:e klassare. I Bjuv finns gruppen Fjärilen, där hjälp och stöd finns att få.
Pjäsen som spelas upp för barnen handlar om pappa Rolf och sonen Peter och är baserad på att den ene av skådespelarna – Marcus Bellatreccia – själv växte upp med en alkoholiserad mamma. Och hur spriten hela tiden kom i vägen för deras relation.
Pappa Rolf – som spelas av Björn Kruse - lovar sluta dricka. Marcus tror först på honom men tappar sedan tron på de återkommande löftena och mår med tiden själv också mycket dåligt. Ständigt går han omkring med en klump i magen. Aldrig vet han från ena stunden till den andra hur dagen ska bli. Pappa Rolf får sparken från jobbet, har turen att få ett nytt, men sumpar chansen när han tar sig en styrketår för att orka gå iväg första dagen.
Bjuder på sin egen story
När pjäsens pappa Rolf super som värst ringer folk från stadens krogar vid stängningsdags och ber Peter hämta hem honom.
Marcus skrev pjäsen när han gick teaterlinjen på gymnasiet och fick i uppgift att skriva just på detta tema.
- Jag fick en lapp av läraren med ett ämne för manuset på. Det stod ”Skriv om att växa upp i ett hem med drogproblem”.
- Det vet ju jag allt om, tänkte jag. Och så skrev jag pjäsen du nyss sett.
Marcus skrev på 1970-talet. Nu är det 2015. Men pjäsens innehåll är lika aktuellt nu som då. Det märks på publikens i Varagårdsskolans aula. Efter föreställningen börjar diskussionen. Marcus och kollegan Björn frågar: Tror ni att det kan vara så här? Är detta en sann berättelse? Svaret på båda frågorna blir ett klart: Ja!
Tre barn i varje klass
Statistiken säger att åtminstone 3 barn i en klass har problem som liknar dem som nyss spelats upp. Vad tycker då dessa 4:e och 5:e-klassare man ska göra om man har det så här?
- Man kan ringa till BRIS, är första svaret. Och man kan berätta för andra, säger många av barnen.
- BRIS var ju ett bra förslag men om man tänker litet närmare en. För vem kan man då berätta? frågar Marcus och Björn.
- För en kompis, säger någon.
- Eller någon lärare, säger nästa.
Förslagen kommer tätt och andra tänkbara lyssnare barnen kan tänka sig att vända sig till är kuratorn, skolsköterskan, en kompis förälder eller någon annan vuxen man litar på.
Någon man kan lita på
Att berätta för en kompis känns tryggt för en del. Men det finns också de som inte tror det är den bästa idén.
- Då kanske den berättar vidare för andra, säger en kille. Och så sprids det på hela skolan och man blir mobbad.
Efter en stunds samtal och diskussion om vem som lämpar sig för att få veta landar alla på att det först och främst handlar om tillit. Att man pratar med någon man litar på.
Och är det en kompis man anförtror sig åt så är det viktigt att någon vuxen också får veta. Så att man för hjälp och stöd i situationen.
För det finns både hjälp och stöd. Det vet inte minst Marcus som berättar om att han, när han vågat berätta för andra, kom till en särskild stödgrupp där de andra hade liknande erfarenheter och problem.
Inte ensam på jorden!
- När jag äntligen, och efter en lång och tung tid insåg att jag inte var ensam på jorden med de här problemen, vände det. I gruppen hittade jag både stöd och hjälp och jag förstod också att det inte var MITT FEL att mamma var sjuk. Idag är min mamma fri från sitt missbruksproblem. Och vi har en fin relation och ett bra liv, avslutar Marcus.
I publiken under förställningarna, som varit såväl i Varagårdsskolan som i kommunens övriga skolor, finns representanter för Bjuvs öppenvårdscentra (ÖVC). Med lokaler på Solgatan i Bjuv. Alldeles bakom Köpcentrum, där banken mm ligger.
Jeanette Carlnil och Susanne Danielsson från ÖVC tar över scenen när skådespelarna avslutat både pjäs och diskussion.
- Här i Bjuv har vi en sådan grupp som Marcus berättat om, säger de. Den heter Fjärilen och vi jobbar där.
En lite hemlig grupp
- Fjärilen är en lite hemlig grupp där man får hjälp med liknande problem som vi nyss ett och hört talas om, fortsätter de.
- Med hemlig menar vi att ingen utanför gruppen får veta vilka som är med eller vad vi gör där. Så känner ni någon som vill komma så kan ni fråga läraren eller ringa oss på telefon.
Även kuratorn i Bjuvs skolor, Anna Malmberg, är på plats och presenteras för barnen.
Några killar buffas och knuffas, de övriga sitter tysta. Men uppmärksamheten är trots allt på topp.
En del broschyrer om Fjärilen går åt innan alla barn lämnat aulan. Förhoppningsvis något klokare. Om det nu är så att någon av dem behöver den hjälp och det stöd som både skådespelarna från Adesso, kuratorn och kvinnorna från ÖVC och Fjärilen berättat om.
Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor
Fakta om Fjärilen
Fjärilen finns på ÖVC, Bjuvs öppenvårdscentra mot alkohol och narkotika. Gruppen är för barn 7-12 år i Bjuvs kommun. Genom att delta i barngruppen får barnet möjlighet att uttrycka sina känslor och lära känna sig själv och sina behov bättre. Barnet får dela sina erfarenheter med andra barn som lever i en liknande situation och får också möjlighet att prata om motgångar, glädje och konflikter.
Barngruppen träffas kl.16. I en och en halv timme. En gång i veckan under en termin. ÖVC finns i Bjuv på adress: Solgatan 5 G
Jeanette Carlnil har tel: 042-48 856 99 och Susanne Danielsson finns på tel: 042-45 851 28.