FINDUS Går det att framgångsrikt driva företag och samtidigt bete sig anständigt mot de anställda? När det t.ex. blir tal om nedläggning trots att ledningen tidigare lovat att utveckla, inte avveckla eller flytta produktionen?
I både Bjuv och Viskafors fattade ägarna och bolagsledningen iskalla beslut samtidigt som de slog blå dunster i de anställdas och deras fackliga företrädares ögon. Något för övrigt även i Findusfallet höga politiker och fackrepresentanter deltog i. Trots det kunde de inte motstå att sola sig några minuter i medias strålkastarljus. Vem minns inte LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson på podiet i Folkets Husparken i Bjuv? När han med hög röst förkunnade att inte en enda ärta skulle lämna Bjuv? Eller arbetsmarknadsministern Ylva Johansson som från samma scen sa att affären måste stoppas och Findus stanna i Bjuv?
Inom parentes kan jag själv tillägga att även EU-parlamentarikern och S-profilen Marita Ulvskog en kväll kom till Bjuv och lovade Arbetarekommunen att påverka mäktiga människor hon kände i Bryssel och som skulle stoppa affären. Inte heller Ulvskog såg vi i Bjuv röken av efter den kvällen.
Höjdarna lovar runt och håller tunt. Gummifabriken i Viskafors skulle fylla 100 år och de nya ägarna Trelleborg med VD Rune Andersson i spetsen klev in och sa att en nedläggning vore en enorm kapitalförstöring. Här skulle det tvärtom bli en ny fabrik framöver. Vilket fick arbetarna att bjuda till ytterligare. Trots att arbetsmiljön och säkerhetstänket i " Sveriges farligaste fabrik" var under all kritik och människor uppenbarligen blev dödssjuka och dog. En dag dök Viskafors VD Ivan Arpi upp och meddelade att fabriken skulle läggas ner och produktionen flyttas utomlands. För arbetarna blev chocken total.
”Samma sak på Findus”
Samma känsla över att ha blivit lurade återkommer i Janne Josefssons intervjuer med de tre fd anställda på Findus; Kajsa Svalö, Mikael Svalö och Kent Ahlgren. Fackligt aktiva på det Findus som lades ner. Även dem slog ägare och inte minst regeringen och LO blå dunster i.
- Findus var lönsamt när Nomad Foods köpte företaget och det talades om satsningar, säger alla tre.
- Fem månader senare dyker det upp en karl som säger att nu ska Findus Bjuv stängas. Vi trodde knappt våra öron.
Det var Stefan Descheemaeker VD för Nomad Foods och tillika professor i affärsstrategi som, med en vakt vid sin sida, kom med flyg från London till matsalen i Bjuv för att ge personalen denna kalldusch. En timme senare tog han ett plan ut ur Sverige, tillbaka till kontoret i London. Reaktionerna på och effekterna av hans besök, det brydde uppenbarligen inte ägarnas hjärnor. Det man inte vet har man inte ont av, heter det ju i ett gammalt ordspråk, och i den här typen av storaffärer verkar det stämma.
Om att tro blint
Men det socialdemokratiska Bjuv trodde, vill jag påstå, trots allt blint på sina toppledare från Stockholm.
Kent Ahlgren:
-Ja, jag trodde de skulle se till att stoppa nedläggningen. Jag trodde det fanns hopp, säger han till Janne Josefsson.
Men inget kunde ha varit mer fel. Det vet vi ju nu.
- De lurade oss, säger Ahlgren och paret Svalö.
- Jag är besviken, säger Kajsa Svalö till Janne Josefsson.
- Att man får lov att köpa och lägga ner på det här viset……
Fullt tillåtet
Facken iTyskland och Spanien hade sett till att fixa avtal med Nomad Foods om att de inte skulle lägga ner fabrikerna där. I Sverige hade något motsvarande inte gjorts. Och som Handelsminister Mikael Damberg i svallvågorna efter Findus konstaterade så har regeringen i Sverige inga befogenheter att stoppa det ett privat bolag vill göra när det gäller vad som hände i tex Bjuv.
- Det är varumärket de vill åt, fortsätter Mikael Svalö., och syftar på Nomad Foods.
- Vi på golvet stöttade varandra hela vägen, säger Kajsa Svalö. Men ingen från ledningen närvarande ens sista dagen.
Sanningens kranka blekhet
Under programmets gång ringer Janne Josefsson upp Nomad Foodsägaren Noam Gottesman på hans mobil. Presenterar sig och ställer frågor om nedläggningen i Bjuv.
- Jag talar inte med media, säger Gottesman till slut och så lägger han på.
- Man kan så klart vara efterklok, säger Karl-Petter Thorwaldsson idag till Josefsson. Känslostormen i kroppen då där i Bjuv var stark liksom mitt tal.
- Men tänkte du inte på att åhörarna trodde på det du sa, frågar Janne Josefsson.
- Jo en del trodde förstås det då. Att har man LO-stöd så är det ingen fara.
Även Rune Andersson medger efter många påtryckningar Josefsson svar på sitt agerande i Viskafors. Jag vågar påstå att hans ord också kan stå för Noam Gottesman som ägde Findus:
- Klart jag förstår de som drabbas, säger Andersson. Men skulle man tänka på det så skulle man inte kunna ändra på något, tillägger mannen som tycker att det roligaste i livet just är att utveckla företag.
- Man måste utveckla företag och då blir det så här. Tyvärr.
Se Josefsson onsdag kväll på SVT 1. Klockan 20.00.
Fotnot: Fotnot: Bjuvsnytt har sett Blå dunster i förväg efter att tidigare ha kommunicerat med dess redaktion i fråga om Findusaffären.
Marianne Rönnberg Galmor