I ett helt år arbetade förre Findus-VD:n Christer Denrell för att försöka förmå ägarna Nomad Foods att riva upp beslutet om nedläggning i Bjuv.
FINDUS Ända sedan Nomads Foods 2016 meddelade att Findus skulle läggas ner,  så kämpade tidigare VD:n Christer Denrell, för att ägarna skulle ändra sig. Ett sista avgörande möte blev dock en ren kulturkrock. Och drömmen dog.
När jag träffat Christer Denrell i det vackra Arild, och kör den slingrande vägen därifrån till Mölle, passerar jag privata småodlingar av grönsaker och frukt, en vinodling och många handgjorda skyltar som talar om försäljning av ytterligare närodlade, svenska produkter.

Här bor människor som hänger med i de senaste trenderna och scenariot illustrerar på ett nästan övertydligt sätt något Christer Denrell alldeles nyss berättade för mig. Om det som gäller just nu både i Sverige och Europa, närodlade och närproducerade livsmedel. Och som var hans första argument när han hade sitt första samtal med en representant för Nomad Foods - Stefan Descheemaeker. VD för koncernen.

- Du har begått en dundertabbe! sa jag till Stefan Descheemaeke, berättar Christer Denrell. Du lägger ner Findus i Bjuv, med sina världsberömda, svenskodlade grönsaker och sin färdigmat som är utvecklad för svensk smak, och ger därmed upp det starkaste varumärket som finns, för dessa populära och efterfrågade produkter.

- Findus är ju kronan i den svenska livsmedelsindustrin och så lämnar du över den till konkurrenten. Det är verkligen ett helt felaktigt affärsekonomiskt beslut.

Men detta var inget som påverkade Stefan Descheemaeker. Han berättade istället att valet att lägga ner fallit på Findus Bjuv, inte för att det gick dåligt utan för att man, när man köpte fabrikerna i Frankrike och Spanien tvingats skriva på avtal om att inte lägga ner eller stänga någon anläggning. Ett motsvarande avtal hade svenskarna inte krävt. Och nu behövde man visa muskler gentemot börsen i New York. Och gjorde sitt val, anser Christer.

Det var med andra ord inte med ekonomiska resonemang man kunde nå in till ägarnas hjärtan. Christer Denrell skulle vara tvungen att komma med något mycket tyngre argument för att lyckas med det.

Men låt oss ta det från början.

Christer Denrell var VD på Findus mellan åren 1965 och 1996. Till Findus kom han som ung till marknadsavdelningen, där han fann sig ha fria händer att utveckla. Den ena framgångsrika idén efter den andra ledde spikrakt upp i Findus-karriären och han blev VD för Findus 1982 för att senare bli VD för Nestlé Norden och slutligen Senior Vice President för Nestlé S.A. Vevey i Schweiz.

Han tappade dock aldrig kontakten med Bjuv, där han och familjen bodde under alla Findusåren.  Vilket helt överensstämde med att han som VD drev linjen att de anställda skulle bo i eller i närheten av Bjuv. Och när han många år senare fick höra att nuvarande ägaren Nomad Foods skulle lägga ner Findus Bjuv, trodde han först nästan inte sina öron. Han som visste att Findus gick bra och hade ännu bättre tider att se fram emot försäljningsmässigt.

Chocken fick honom att börja jobba för att rädda Findus i Bjuv.

Från tiden som VD i Bjuv är Christer Denrell hedersmedlem i LO. Det var facket på Findus som såg till att han fick den utmärkelsen och den är han mycket stolt över.

- Jag har till och med talat på en LO-Livs-kongress och utmärkelsen visar att jag och de anställda under min tid som VD hade ett mycket gott samarbete som jag är stolt över.

Med den stoltheten i ryggen skred Christer Denrell till verket.

- Jag började med att kontakta nyckelpersoner i Stockholm inom branschen, berättar han. Sa från start att: Detta får bara inte ske!

- Jag pratade med Livs ordförande Hans-Olof Nilsson och LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Så småningom också med Mikael Damberg, närings- och innovationsminister. Och så drev jag samtidigt frågan inom mitt eget, breda nätverk.

Mikael Damberg i sin tur kallade Findus Bjuvs VD Henrik Hjalmarsson samt Stefan Descheemaeker, VD Nomad Foods Europa, till sig i Stockholm. Under de samtalen berättade Descheemaeker om avtalen man tvingats skriva på i Frankrike och Spanien. Om att inte sälja. Vilket bakband dem och ledde till att de fattade beslutet om Bjuv. Ett beslut de visste var fel och som de försökte skyla över genom att prata om att anläggningen i Bjuv var i dåligt skick. Den som de förra ägarna bara året innan investerat 700 miljoner kronor i! Med en kompetens som var oslagbar jämfört med hela Europa.

Parallellt med att Denrell återrapporterade till Mikael Damberg om sitt övriga arbete så samarbetade han även med Kenth Ahlgren, ordförande för Livs lokalt på Findus i Bjuv. Ett samarbete han understryker var ”alldeles utmärkt”.

Rädda – inte ersätta!
Däremot uttrycker Denrell tveksamhet till kommunens och Region Skånes attityd som gick ut på att omedelbart efter nerläggningsbeskedet började prata om vad som skulle kunna ersätta ett nerlagt  Findus.

- Region Skånes reflex på beskedet från Nomad Foods var att hitta ersättningsindustri. När nummer ett ska vara att rädda företaget som är hotat av nedläggning, säger Christer Denrell. Det är självklart inte fel att arbeta för en ersättningsverksamhet men det gäller att ha prioriteringen rätt.

- I januari 2017 upptäckte jag också att olika intressenter drog åt olika håll, fortsätter han. Så jag bjöd in representanter från facket, liksom Bjuvs kommunalråd Anders Månsson. Till mitt hem i Arild. Mötet i Arild gav dock inget nämnvärt eko.

Den som aldrig träffat Christer Denrell ska veta att här har vi en man med både stor analytisk förmåga och erfarenhet, kombinerat med ett stort personligt inre och synnerligen kreativt driv. Att han sedan är smålänning och både kan räkna och klura ut nya vägar att gå när han stöter på motstånd, gör inte saken sämre.

- Jag försökte självklart parallellt med att ha kontakt med svenska berörda också att etablera kontakt också med ägarna inom Nomad Foods. Men det var långt svårare än att få tillgång till den svenska regeringen, kan jag säga.

- Jag siktade in mig på den ene ägaren – Noam Gottesmann – och hade alla kontaktuppgifter till huvudkontoret i London liksom snart också till ägarna direkt. Men hur jag än försökte så nådde jag ändå inte ända fram.

Eftersom ”huvudingången” inte fungerade så fick Christer Denrell börja leta efter andra vägar. Han kontaktade då Noam Gottesmanns affärsbekanta och också människor som visste mycket om honom som privatperson.

Den strategin lyckades. Rätt var det var så blev det möjligt att etablera en direktkontakt Denrell-Gottesmann.

Det avgörande argumentet
Nu gällde det att knyta ihop de högst ansvariga för Sverige och svensk jordbrukspolitik med den man i världen som hade kraft och mandat stort nog för att stoppa försäljningen av Findus Bjuv.

Christer Denrell körde på:

- Jag hade fått tag på en ägare inom den maktsfär som just då kunde avgöra mitt Findus framtid, säger Denrell. Jag vill påstå att jag gav den svenska regeringen argument som förhindrat nerläggningen i Bjuv. Argument som hade påverkat Gottesmann. Nu gällde det att backa upp det kortet med ett lika starkt från regeringens sida och så skulle saken vara i hamn.

- Mitt krav var därför inget mindre än att statsminister Stefan Löfven själv skulle komma till mötet med den person som Gottesmann valde att skicka till Sverige som sin personliga representant. Det var rätt nivå ur alla synvinklar och jag var övertygad om att om bara Löfven kom så skulle Nomad Foods ändra sitt beslut.

Här håller jag nästan andan av spänning och Christer Denrell fortsätter:

- Tänk dig då hur frustrerad jag blev när mötet ägde rum och det istället för Stefan Löfven var landsbygdsminister Sven-Erik Bucht som kom!

Jag hänger inte riktigt med. Ser lite frågande ut. Kommunledningen i Bjuv har ju under hela resan stoltserat med att man haft just landsbygdsministerns stöd och löfte om att allt skulle bli bra för Bjuv till sist. Varför var hans ankomst en sådan chock för Denrell?

- Landsbygdsministern kan inte engelska! säger Christer Denrell, fortfarande märkbart chockad. Han går på engelskkurs! Och han och hans sällskap varken kunde eller ville ta upp de argument jag tagit fram, med Gottesmanns man. Istället åkte alla hem i ogjort ärende.

Här hade alltså en ”man av värld”, med Findus Bjuvs framtid i sin hand, ett möte med en representant för Sveriges regering. Som konverserade på knagglig engelska. Utan förmåga att ta sig in i Gottesmanns affärsmannahjärta….. trots de argument Denrell via de djupaste och mest personliga kontakter som fanns i Gottesmanns sfär, arbetat fram. Argument som handlade om mer än personlig vinning. Argument som berör och avgör inte minst livsmedelspolitik. Både på lokal och internationell nivå.

Tablå och ridå!

Som vi i Bjuv nu vet så blev det ingen räddning. Trots Christer Denrells idoga arbete med att få de avgörande kuggarna på plats. Planen föll platt till marken i den stund två män från skilda världar och kulturer möttes.

Och man kan tycka vad man vill om riskkapitalbolag och rika människor, överklass och snabba cash. Men arbetar man med människor som befinner sig på den nivån på samhällsstegen så måste man i mötet med dem ha förmåga att rätta mun efter matsäck. Tala med dem på deras vis liksom vi tycker det är naturligt att tala med ”bönder på bönders vis”. I det här fallet räckte det korts sagt inte med vanlig, svensk folkhemsfolklighet.

- Efter det mötet försökte jag inte mer, sammanfattar Christer Denrell torrt.  Och hur det gick med Findus i Bjuv vet vi ju alla.

- Ska jag dra någon kreativ slutsats av det som hände så är det att Sverige behöver en kompetent insatsstyrka när det gäller internationella affärer av den här kalibern, fortsätter han.

- Fackets och övriga inblandades kompetens i möten med världar som den tex Gottesmann representerar, måste kunna förstärkas vid behov. En löntagarkonsulent som de anställda på Findus hänvisades till, är inte på långa när den som kan kontra män som gör affärer på den nivå Nomad Foods befinner sig på. Även om just den aktuella löntagarkonsulten var mycket bra.

Christer Denrell och jag skiljs åt. Han återvänder till sin bostad i sköna Arild. Eller till våningen i Lund. Ibland agerar han också från den tredje privatadressen i trakterna av franska Antibes. Sysslolös är han aldrig. Projektet rädda Findus Bjuv har han jobbat med varje dag i ett år. I övrig arbetar han bl.a. med de två företag han startat inom det som kan kallas livsstilsmedicin.

- En gång smålänning, alltid smålänning, som han själv säger.

Ett talesätt som jag efter mötet med Christer Denrell bättre förstår innebörden – och entusiasmeras -  av. Så synd att hans hårda arbete den här gången inte bar frukt!

Marianne Rönnberg Galmor

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.