HEMBYGD I den gamla prästgården i Norra Vram råder för det mesta full aktivitet. Här finns Billesholmstraktens Hembygdsförening och på bilden se du några av eldsjälarna som jobbar gratis och mycket. För att vårda och bevara vår historia.
Jag kommer några timmar före årets Påskmarknad, för att ta en bild på just eldsjälarna som bär upp verksamheten i den gamla vackra gråstensbyggnaden. Som en gång var prästboställe men som nu är en blandning av hembygdsgård, antikvariat och museum.
Hans Wilson, Anita Herder Blixt, Hans Alsholm. Sten Sundström, hans hustru Evy och Staffan Nilsson, som bland annat håller i produktionen av Årsboken alla medlemmar får ett ex av. Med sina brinnande intressen jobbar de tillsammans för att exempelvis bjuda på en innehållsrik och färgstark Påsmarknad. Vilken just nu pågår.
Eller så sliter de med att inrätta ett separat museum. På vinden i prästgården ryms olika samlingar som tillsammans utgör ett museum. Här finns ett komplett skomakeri, en autentisk 50-talsmiljö, Foto-Stigs samlingar och en rad andra historier, bilder och föremål, som hör traktens historia till.
Något för alla smaker
På mellanvåningen rumsterar Hans Wilson, fd lärare, i det antikvariat han under åren byggt upp. Här inne kan man gå vilse i litteraturen. Oavsett om den handlar om Billesholms- eller Bjuvstrakten eller om resten av världen. Här finns något för varje smakriktning – jag lovar! Och bra priser är det också i den här ”bokhandeln”.
På bottenvåningen köper man sina sillamackor, stenugnsbakat bröd och annat hembakt. Att ta med hem eller avnjuta i något av de intilliggande, mysiga rummen. Just nu när det är påskmarknad fylls platserna snabbt och Evy, Anita och övriga ”husmödrar” i käksregionen, jobbar för allt vad tygen håller. Tillställningen drar mycket folk och här gäller det att få ihop till kassan. Några generösa bidrag ges idag inte kulturverksamheter generellt i Bjuvs kommun. Och trots att ingen av de som arbetar i och för Hembygdsföreningen tar ut någon som helst ersättning så gäller det att vara försiktig och sparsam.
God gemenskap
Men hur kommer det sig att ni gör allt det här jobbet, frågar jag gänget på bänken. Svaren är nästan identiska och kan sammanfattas så här:
- Det är så roligt och ger en sådan fin gemenskap!
- Det enda som saknas här, fortsätter de, är att det kommer lite nya människor och intresserar sig för vår verksamhet.
Föreningen har vissa kontakter exempelvis med förskolan, där Evy Sundström tidigare arbetat, och med Jens Billeskolan, där Hans Wilson tidigare var lärare. Vi diskuterar om man skulle kunna göra mer på just skolfronten och kommer fram till att det kanske skulle gå att bjuda in några nyckelpersoner i skolans värld. I Bjuvs kommun förstås.
Om barnen får veta
Själv har jag ända sedan jag flyttade tillbaka till Skåne för 5 år sedan emellanåt tänkt att vår stolta och rika historia är något som invånare som inte har sina rötter i byarna som utgör Bjuvs kommun, känner till. Och om inte vi som kan den förmedlar den vidare, hur ska de då kunna bry sig och värna om den? Skolan borde ju vara den självklara inkörsporten här.
Men att åka runt och prata om historian skulle kanske inte låta sig göras. Föreningens engagerade har redan fullt upp och är dessutom inga tonåringar längre. Och även om man kom på ett sätt att få fler intresserade av att tex forska i historian så kräver det ju att det finns någon på plats i Norra Vram som kan guida och ta hand om det uppkomna intresset.
Vanligt men tråkigt
Detta är förmodligen alla ideella föreningars dilemma men det är ändå bra synd.
Hur som helst, idag fortsätter Påskmarknaden i Norra Vrams gamla prästgård. Idag söndag 2 april mellan kl 13-17.
Åker du dit för en fika och sillamacka så missa inte en kort promenad bakom gården. På Filosofstigen. För där står hela marken i visippsblom. Plocka inte. Rör inte. Bara njut av anblicken och insikten att NU, ja faktiskt nu, så har våren kommit till Skåne!
Marianne Rönnberg Galmor