OS-HJÄLTEN Marcus Svensson är uppvuxen i Vallåkra så hans silverpeng från Rio har på ett sätt inget med Bjuv att göra. MEN Marcus bor och arbetar i Bjuvs kommun och därför tycker jag att vi kan få sola oss lite i silverglansen vi också.....
Jag kör till Wrams Gunnarstorp. Först till den vackra, gula jägmästarvillan en liten bit upp i backen mot Åsen. Men det har dykt upp något oväntat på Marcus jobb på godset så jag kör ner på gården istället och intervjuar honom där. I en minst lika vacker miljö och bara en minut bort.
Vi har i förväg bestämt att göra intervjun på en halvtimma. Under Marcus lunchrast. Så han har en inplastad macka i handen när vi hittar varandra och sätter oss på en skitig bänk utanför en av gårdsbyggnaderna. marcus äter under tiden jag ställer frågor.
Marcus Svensson arbetar som jägare på Wrams Gunnarstorp. En arbetsyta på 3.200 hektar. Ett fritt och härligt jobb, kan tyckas, men han ger inte intryck av att ligga på latsidan för det.
- Jag uppskattar viltstammarna, utfordrar djuren och arrangerar jakter, berättar Marcus när jag frågar vad han gör på dagarna. Vi jagar dovhjort och vildsvin här.
Viltolycka vid Ekeby
Det som kommit i vägen för vår intervju sedan vi hördes senast på telefon visar sig vara en viltolycka utanför Ekeby.
- Jag och en person till delar upp arbetet med att ta hand om viltet i samband med olyckor i trakten, förklarar han. Det är polisen som är uppdragsgivare och nu har ett rådjur blivit påkört och dött.
- Sådana uppdrag har vi väl ett 20-tal av om året, fortsätter han.
Jag passar på att fråga Marcus om det stämmer att Södersåsen är så full av vildsvin numera att en del djur söker sig ner åt samhällena i närheten. Han avvisar ryktet och säger att djuren bara söker sig dit där det finns mat. Vildsvin älskar förresten Kvickrot!
Från klarhet till klarhet
Allt verkar så självklart för Marcus Svensson. Hans far var jägare och sonen var så att säga intresserad från start. När han bara var 9 år tog han sin jägmästarexamen. Under skolåren på Ryssbygymnasiet brukade han hjälpa till på Wrams Gunnarstorp och när den förre jägaren slutade fick Marcus hans plats.
Arbetsveckan som jägare är 40 timmar. Till det lägger Marcus Svensson ner ytterligare 30 timmar på skytteträning. Han började i LJSK (Landskrona jaktskytteklubb). Så småningom utmärkte han sig så pass att han nominerades av Svenska Olympiakommittén.
Målet uppnått
- Jag kom med där för 8 år sedan och vi lade upp planen att jag skulle vara med i OS i Rio de Janeiro i år. Och ta medalj.
- Formen var bra nu och det gick vägen som planerat.
På tal om form. Hur tränar en skytt när det gäller fysisk form?
- Man behöver en bra grundkondition, förklarar Marcus. Det är egentligen det enda som behövs. Jag behöver inte gå på något gym. Jag har ett rätt så rörligt jobb.
Jaha, det verkar ju lätt som en plätt…
"Skulle bara sova där"
- Det gäller att vara i bra form 2 dagar och det var jag nu. Jag åkte till Rio med Stefan Nilsson från Trelleborg. Totalt var vi i den svenska OS-truppen 153 atleter. Väl där var det bara tävling som gällde.
Hur var den där OS-byn då, undrar jag som hört kritiken från andra idrottare i media.
- Ja, det var lite problem med toaletterna men i övrigt var det bra, svarar Marcus. Och vi skulle ju bara sova där. När vi inte tävlade.
- Jag hade inte heller väntat mig att det skulle vara någon tjusig lyxhotellvistelse vi skulle iväg på, så jag klagar inte.
Wrams Gunnarstorps slott 2016. Marcus Svenssons arbetsplats.
Stort beslut att fatta
Nu är det vardag igen och Marcus Svensson jobbar mycket. Dessutom kräver familjelivet med sambon Rebecka Johansson och blott 9-månader gamla dottern Agnes samt träningen förstås också tid.
- Det är snart en världscupsfinal i Rom men dit tror jag inte att jag åker, säger Marcus. Det är mycket på jobbet nu.
- I höst ska vi också lägga upp planerna för framtiden och fatta beslut om jag ska satsa fyra år till för att delta i nästa OS.
- Det är ett viktigt beslut som ännu inte är taget, avslutar Marcus Svensson.
Marianne Rönnberg Galmor