Det vinnande bidraget i Bjuvs gatukonstfestival som ägde rum torsdag-lördag.
KULTUR Missade du att gå till Bjuvs senaste nyinrättade tradition Gatukonstfestivalen? Synd. Men då har du en chans nästa år igen. Under tiden kan vi berätta att Olof Behrens vann med sitt flerhövdade verk. En blandning av människorna i Bjuv och deras arbete.
- Intryck blir uttryck och uttrycken blir intryck. Jag utforskar tingens natur genom att gestalta dem.
Så beskrev Olof Behrens sitt konstnärskap i en intervju tidigare i tidningen Kullaliv. I samband med att han besökte vår tvillingort Höganäs.
På lördagen, när vinnaren i Bjuvs nya tradition Gatukonstfestivalen utsågs, var Behrens inte heller närvarande men det var han, icke desto mindre, som kammade hem guldpengen.
I ett först till synes virrvarr av ansikten och byggnader tonade en bild av Bjuv fram, fick publiken veta av prisutdelaren Kent Andreasson, till vardags chef för Kultur- och Fritidsförvaltningen i Bjuvs kommun.
Och se! Där i fonden finns arbetarna som byggt Bjuv. Strax bakom de välkända skorstenarna och hjulen och byggnaderna. En arbetarbygd. Kanske också med något modernt inslag? Något framåtblickande att ta fasta på nu när den sista arbetarbastionen i själva Bjuv – Findus – försvinner.
Såväl satsningen som entusiasmen bland de kommunanställda inför denna festival – som de har all avsikt att upprepa tills den verkligen sitter som en återkommande Bjuvstradition – var det inget fel på.
Lite trist var det i mina ögon att inte fler boende i Bjuvs kommun kom till Folketshusparken bakom Folkets Hus i centrala Bjuv, för att kika på vad som skapades.
Samtidigt var stämningen bland publiken som faktiskt kom både avspänd och trevlig. Folk kom och gick. Var kanske inte på väg direkt dit men när de märkte att något hände på grusplanen tog de en sväng inom och kollade läget. Vuxna och barn. På scenen spelade en duo från Helsingborg. Själv satt jag där i solgasset och jammade med ett tag innan det blev en intim konstrunda där Kent Andreasson helt sonika samlade ihop alla som fanns i parken och gav dem en hands on-guidning till alla ? verken som deltog i tävlingen.
Serietecknaren mm Peter Arnesson som valde att gestalta Bjuv i en svit av ansikten. Arnesson vann silverpengen.
Förutom vinnaren Behrens tavla i flera sektioner så valdes också en 2:a och en 3:a ut. Närmare bestämt serietecknaren, målaren, musikern mm Peter Arnesson som tolkat Bjuv i form av en mängd ansikten. Anna Anka är därmed en av symbolerna förevigad i konsten som ska pryda Bjuv.
ODD målar gärna ankor så han började delen med Nya Bjuv till höger i "ankgrönt" men tyckte sedan inte det stämde med Bjuv. Lite visste han då tydlingen om hur många änder vi har i Folketshusparken.
Så till den tredje med signaturen ODD. Graffitimålare som av förmodade försiktighetsskäl inte avslöjar mer om sitt namn än så. Det är inte alla som gillar och uppskattar graffiti och en del av utövarna har fått lära sig att ta kritik ”the hard way” tydligen.
ODDs tavla är delad i två – det gamla Bjuv och det nya. Han brukar ha ankmotiv och började också med att forma i grönt men tyckte sedan inte det stämde med Bjuv. Lite visste han då om ankorna i Folketshusparkens damm. Och änderna i Kronanparken. Bra ODD att du lät det gröna finnas kvar. Vi har gott om ankor här!
Förutom Behrens, Arnesson och ODD deltog i tävlingen även Pelle Blomqvist som tidigare snyggat upp containerns i skejtparken, Max Persson och Tobias Kühl. Såväl Blomqvist som Arnesson och Persson var också på plats när priserna delades ut. Saknades gjorde förutom Behrens även ODD och Kühl.
Ska pryda Billesholm
De tre vinnartavlorna har Bjuvs kommun enligt överenskommelse med konstnärerna upphovsrätten till. Tanken är att man nu ska komma överens om huruvida detta också gäller när man överför motiven till ett annat material. Om det går ska de nämligen just föras över på kakelplattor. Som ska pryda väggarna på gång- och cykeltunneln vid Billesholms järnvägsstation. Den nya men just nu ack så långa grå, trista. Säger konstnärerna ja så kommer det att finnas en tavla vid varje ingång till tunneln samt en inne, i mitten.
Gatukonstfestivalen arrangerades av Bjuvs kommun i samarbete med Kulturhotellet i Helsingborg. Kulturhotellet är en mötesplats där utställningar, dokumentärfilmsvisningar, musikarrangemang, kontorshotell och andra typer av kulturella och kreativa arrangemang samlas under ett och samma tak. Våra arrangemang bidrar till ett mer kulturellt och kreativt Helsingborg och vi arbetar efter ambitionen om att bli Helsingborgs första erkända fria kulturinstitution.
Marianne Rönnberg Galmor