De populära keramikkrukorna som förknippas med våldsam kärlek. Här i en av de bästa butikerna i Taormina på Sicilien.

 

KÄRLEK När morerna (muslimer) dominerade den italienska ön Sicilien, mellan 700- och 1300-talet, så fanns det en förtjusande flicka i Kaisatrakten I Palermo, öns huvudstad. Hennes sätt att föreviga sin älskare på är en historia som fascinerar.

Varje dag satt flickan på sin balkong och pysslade med sina blommor och växter. En dag gick en ung morisk man förbi, såg henne, fångades av hennes skönhet och förklarade henne sin kärlek. Som hon omedelbart besvarade.

Efter en tid upptäckte flickan att hennes vackre älskare snart måste lämna henne och återvända till sitt land. Där hustru och barn väntade på honom.

Hon bestämde sig då för att hämnas på honom. Hon väntade på att det skulle bli natt och när han sov högg hon av huvudet på honom.

Vad skulle hon då göra med huvudet? Hon bestämde sig för att använda det som kruka på sin underbara, blomstrande balkong. På så sätt kunde hennes älskare stanna hos henne i evighet.

Hon planterade basilika i hans huvud och den blommade så fint att hela grannskapet I Palermo tog efter hennes idé och började tillverka keramikkrukor I form av ett moriskt huvud.

Idag ser vi keramikkrukor av detta slag överallt på Sicilien. Inte minst på balkongerna i Taormina. De stora är både roliga och pampiga när deras huvuden fylls med växtlighet. För tunga att ta med hem i semesterbagaget och om de är gjorda av de främsta keramikerna också dyra. Men en liten miniatyr köpte jag i alla fall. Kan väl ha en minikaktus i den eller något.......

Vilka var då morerna?
Morer var ursprungligen en benämning som användes av romarna på de berber som bebodde det som romarna kallade Mauretanien och som styrdes av en klan som romarna kallade mauriklanen.

Morer kallades sedan de muslimer som under den islamiska expansionen intog och bebodde Iberiska halvön från 700-talet ända till 1300-talet och grundade al-Andalus. De flesta av dessa var inte araber utan kom från den till Iberiska halvön angränsande västra delen av Nordafrika.

Begreppet morer har framförallt använts löst som en beteckning på muslimer i största allmänhet eller om muslimska minoriteter (till exempel på Filippinerna och Sri Lanka). Termen kom så småningom att användas även jämte neger om svarta folkgrupper.

Idag används ordet i svenska språket framför allt för att beskriva arkitektur, konst och kläde som skapats under eller påverkats av den islamiska expansionen speciellt på Iberiska halvön men även i Nordafrika och på Sicilien.

Källa: Wikipedia.

Marianne Rönnberg Galmor  

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.