Fredagens vinnare av Billecupen F14, Billesholms IK2.
BILLESHOLM Fredagen den 16:e november gick startskotten för Billecupen för tjejerna som arrangeras i Billesholms IK:s regi. Det är det 33:e året på rad och cupen drar lag ifrån hela Nordvästskåne med undantag från Klågerup från Malmö.
Det är fredagskväll och det råder febril aktivitet på Jensbilleskolan i Billesholm. Lagen avlöser varandra på planen i 12-minutersmatcher och där emellan går tränarna igenom med lagen vad dom bör tänka på och lägger upp strategier för hur dom ska spela.
Det är en stor organisation som dragit igång i den arrangerande klubben och med hjälp av dess eldsjälar får man det att flyta på ett proffsigt sätt. Jag lyckades att sno några minuter med två av dom - Weine Norberg och Camilla Rosengren - som berättar om klubbens historia och om Billecupen.
Billesholms IK bildas
- 1971 bytte Norra Vrams IF namn till Billesholms IK. Bakgrunden till det var enligt sägnen att man hoppades få bättre sponsorer med det nya namnet, berättar Weine Norberg och Camilla Rosengren. Fotbollsklubben omfattade på den tiden både dam- och herrlag och blev först 2005 en renodlad tjej- och damklubb.
Uppdelning
- Under 1990-talet redan pratade man om att dela upp verksamheten mellan Billesholms IK och Billesholms GIF, säger Camilla. Då hade man två fotbollsklubbar i Billesholm - Billesholms Gif och Billesholms IK - och förr fanns det många fler aktiva spelare och båda lagen hade många pojk- och flicklag. Men intresset för fotboll minskade och då beslutade man sig för att dela upp dam- och herrlagen, så att Billesholms IK blev en renodlad flick- och damförening och Billesholms GIF en renodlad pojk- och herrförening.
Billecupen större förr
- Billecupen var större förr i tiden med uppemot 150 lag och då spelade man fyra helger mot dagens en, men det var inte Billesholms IK som startade, berättar Weine.
- Då var det fyra helger när man själv spelade, fyller Camilla i. Man spelade gruppspelen först, sen fick man komma tillbaka och spela final på en söndag. Det kom till och med danska lag, som bodde på fritidsgården. Det är cirkaa tre år sedan det ändrades.
- F16 försvann i den vevan och f14 är högsta åldern idag, berättar Weine vidare. Och det är mer lagom för oss som arrangerar.
Weine Norberg och Camilla Rosengren berättar att de idag har samma inkomst på en helg som tidigare på två, för att damerna kostade mer. 500 kronor i halvtimmen per domare och finare priser enligt Camilla. Det hade varit billigare med egna domare men man har för få i klubben och så måste någon vara distriktsdomare.
- Det är också skillnad på hur mycket man handlar i kiosken under turneringen, det handlas mest när det spelas upp till f14 säger Weine. Och det påverkar våra inkomster.
Mycket att tänka på
- Det är mycket man ska tänka på: Skicka ut inbjudan, hallen ska bokas, larmtider ska kollas, målen ska beställas, sponsorer raggas etc. Men det mesta går på rutin, berättar Camilla och Weine.
Det krävs dock rätt många frivilliga för att få ihop en cup.
- Viktigast är att hitta villiga föräldrar som kan ställa upp och som förstår hur viktigt det är att hjälpa till så att det funkar, säger Camilla och Weine.
Garanterat 4 matcher
46 lag kom till Billesholm i samband med cupen den gångna helgen, men det finns miljoner cuper som poppar upp och det är lite upp till ledarna att välja cuper eftersom konkurrensen är stor. Alla lag är garanterade 4 matcher. Alla lag går vidare, så att man får ut en del på startavgiften 600 kronor.
Text och foto: Mikael Nerberg
Bra start Billesholms IK!
Kvällens cup (fredagen 15:e november) vanns av ett av BIK:s lag och det andra kom på en hedrande fjärde plats.
Som grädde på moset blev en BIK-spelare, Johanna Olsson, ”Kvällens lirare” och fick ta emot biobiljetter mm. Tjejernas tränare Helena Andersson och Cecilia Nilsson är väldigt nöjda med sina lag.
På lördagen spelade f10 och f12 lagen och på söndagen f8 och f11.
Mikael Nerberg
Johanna Olsson