GUNNARSTORP Ett 30-tal personer från olika håll i Skåne trotsade stormen och tog sig på söndagen till Gustavsborgs gård i Gunnarstorp. De kom ensamma eller med sina hästar för att testa hästarnas mod, lära om nya metoder och sätt att umgås och kommunicera med sina älsklingar.
Gustavsborgs gård bjuder med jämna mellanrum in hästfolk på olika föredrag och evenemang. Inte så konstigt, med tanke på att gårdens ägare, Ann-Britt och Kenneth Bolinder, föder upp hästar här.
På söndagen var det dags för Ann Nihlgård att lära ut akademisk ridkonst. I halvtimmespass fick hästägare tillsammans med sina hästar en specialgenomgång av Ann.
Samtidigt, i gårdens skolsal för människor, introducerade Feldenkreispedagogen Anna Gunnarsson en metod, ett lärande, som när allt stämmer skapar en i det här fallet gemensam och fullständig balans mellan ryttre och häst.
Anna Gunnarsson är utbildad på människa men använder metoden i sitt umgänge bland hästfolk.
- Feldenkreis i hästsammanhang handlar om följsamhet ryttare-häst. Jag gör rörelseövningar med dem jag undervisar. Så att de blir medvetna om att deras rörelser och kroppspråk påverkar hästen. Jag visar sambanden. Det gäller att hitta koordinationen med djuret.
Två nervsystem
- Hästen kan helt enkelt inte rida bättre än du är, säger Anna Gunnarsson. Jag brukar beskriva ryttare och häst som två nervsystem som kopplas ihop och som ska samarbeta väl med varandra.
Anna Gunnarsson ger också halvtimmeslektioner i Feldenkraismetoden och Zeta Lång, hovslagare från Perstorp, anmäler sig.
- Jag har bara en ställning i allt jag gör, säger hon. Jag står alltid spänd och på ett visst sätt när jag lyfter och hamrar.
Hon visar med kroppsspråket vad hon menar.
Hovslagare Zeta Lång känner sig stel i hela kroppen och får råd av Feldenkreispedagogen Anna Gunnarsson.
- Jag måste hitta ett annat sätt för att hålla så länge som möjligt, fortsätter hon.
- Det här är ingen quick-fix, säger Anna Gunnarsson, men jag ska visa dig. Att spänna sig i hela kroppen ger inga goda signaler och är bara ansträngande för dig själv. Med Feldenkreismetoden går allting långsamt, mjukt och lätt. Istället för att ta i och spänna muskler, tänk på hur du på ett avslappnat sätt kan göra istället.
Tålig publik
Ute på backen ven vinden med snudd på stormstyrka medan temperaturen sakta sjönk. Efter stormen sägs snö och frost vara på väg.
Sakta kröp kylan in i ridhuset men det rutinerade hästfolket hade garderat sig med varma kläder och medhavda plädar. Inlindade och på stolar med värmande sittdynor satt de timme efter timme och tittade och lyssnade. När den akademiska förevisningen var över tackade dock ingen nej till Gustavsborgs hemlagade tomatsoppa och hembakta surdegsbröd.
Testa hästens mod
Ann-Britt Bolinder höll efter lunchen en så kallad miljöträning på Gustavsborgs "skrämselbana". Miljöträningen är inspirerad av TTEAM/TTouch och hästarna fick stå ut med olika störande moment som en gungbräda, portaler, avsatser, presenningar och plast, vajande fanor, koner m.m. Allt för att testa hur modiga hästarna är när något oväntat dyker upp.
En av hästarna tog en extra koll på en Pilatesboll.
- Han är van vid bollar, sa Ann Nihlgård, men han retar sig på dem.
Hästen puffade bollen runt och runt i ridhuset.
- Till slut blir han så sur på bollen att han biter tag i den och vill förstöra den, berättade Ann Nihlgård.
Medan övningarna och föredragen pågick inne på gården undrade dess riktiga invånare vad som försiggick. I hagen bakom ridhuset stod de vackra hästarna och de var mycket nyfikna eftersom de hörde och såg att det var ovanligt livat på hela gården. Stoet Azora skulle få vara med Ann-Britt medan Elin vackert fick vänta i boxen intill hennes.
Nästa tillfälle för hästägare att prova på metoderna på Gustavsborgs gård är den 2 mars.
Text: Marianne Rönnberg Galmor Foto: Marianne Rönnberg Galmor och Mikael Nerberg