Bildtext: Martin Dyberg, som växte upp på Hedvallska, bor numera i Helsingborg men besöker regelbundet föräldrarna i Bjuv.
BJUV Nyligen fick chefredaktör Martin Dyberg pris för sitt hängivna arbete för miljön. Sina första steg tog han på Hedvallska i Bjuv. Klivet till redaktörsposten gick via sommarjobb i ärtorna på Findus!
Martin Dyberg utsågs till Årets kretslöpare av NSR på Återvinningsgalan i Stockholm i slutet av 2013. Ett pris som tidigare bland annat gått till Ecophon.
Hur kommer det sig? Martin berättar själv:
- Det är egentligen två saker som lett till att jag fått detta fina pris. För det första att min ungdomsdröm om att bli journalist gått i uppfyllelse. Och så att jag får arbeta med miljöfrågor – ett område jag brinner för.
- Ta journalistiken först. Redan i unga år brukade jag både spela själv och kommentera matcherna. Efter gymnasiet gick jag en medieutbildning. Det var på Molkoms Folkhögskola en bit utanför Karlstad och där lärde jag mig både att skriva och göra TV och radio.
Utbildningen tog två år och omfattade praktik på bl.a. Blekinge Läns Tidningar (BLT) i Karlskrona, Värmlands Folkblad (VF) och NST i Ängelholm. På Bjuvssidan och Sporten.
- Under tiden jag var i Karlskrona sommarjobbade jag på Findus – bland annat i ärtorna, berättar Martin. Fick faktiskt fast jobb på Findus också. På kolonial där jag kokte soppa och annat.
- Samtidigt som jag arbetade där sökte jag journalistjobb och på helgerna skrev jag sportresultat.
Eller fäktades, får vi tillägga, för Martin var en hängiven fäktare som under en period i slutet av 90-talet tog sig ända till en rad Svenska Juniormästerskap.
- Under uppväxten i Bjuv var det antingen fäktning eller brottning som gällde, säger Martin. För mig blev det fäktning. Liksom för mina syskon.
Bingo!
Så kunde det ha fortsatt, om inte Martins pappa en dag, på en julmiddag som Gullfiber anordnade, pratade med en kvinna som arbetade på Mentor Online och som visste att det där just då fanns en ledig redaktörstjänst.
- Jag sökte direkt, säger Martin. Och fick svar att jag var välkommen på intervju.
Det ena ledde till det andra och plötsligt satt Martin så på den hett efterlängtade redaktörsstolen. På väg i en bransch som han då inte visste skulle bli hans passion.
Då visste han inte heller särskilt mycket om kretslopp, avfallshantering och återvinningsteknik. Vilket han förstås gör idag. Priset från NSR inte minst – är ett bevis på just detta.
- Jag fick resa, delta i seminarier och ta in så mycket kunskap som möjligt om fackfrågorna, minns Martin.
- Och på den vägen är det. Jag är inne på mitt 14:e år här nu och numera är jag chefredaktör för två tidningar - Recycling och Plastforum.
Så mycket mer
Martin berättar att jobbet som chefredaktör innebär så mycket mer än att ”bara” skriva.
- Vi arrangerar sedan mer än 10 år tillbaka konferenser om återvinning. Vi har en golftävling som heter Recycling Cup och som spelas på olika banor i landet. Dessutom ordnar vi ganska många seminarier på mässor. Liksom heta-stolen-intervjuer med framträdande personer i vår bransch etc. Och sedan fem år tillbaka en Återvinningsgala i Stockholm.
- Nu satsar vi dessutom på att vara med i Almedalen i sommar. Under politikerveckan i juli.
Även om miljörörelsen inte kan sägas vara ny i Sverige så är den idag hetare än på länge. Under 2013 beställde t.ex. regeringen en genomlysning av avfallsområdet. Utredningsmannen och Miljödepartementet filar fortfarande på formuleringarna i rapporten som är försenad, men som beräknas komma under 2014.
- Jag tror att frågan om vem som ska äga återvinningsfrågan bromsat upp utredningen, säger Martin. Ska det vara kommunen eller någon privat aktör?
Bjuvs kommun har nyligen haft uppe just den frågan för behandling i kommunfullmäktige.
”Lyft miljöfrågan”
Miljöfrågan finns inte med bland de tippade toppfrågorna i det kommande riksdagsvalet i september i år. Men Martin är säker på sin sak:
- Det är en överlevnadsfråga för oss alla, säger han. Har vi inte ren luft att andas och rent vatten. Ja, då kan vi strunta i allt vad skola, vård och omsorg heter.
- Det är därför jag tycker att miljöfrågor borde prioriteras allra högst, avslutar Martin Dyberg.
Fotnot: NSR, vars pris Martin Dyberg vann, ägs av sex kommuner, varav Bjuv är en.
Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor