Ett gäng engagerade Billesholmare i olika åldrar samlades utanför Biblioteket i Billesholm.
BILLESHOLM Billesholmarna är ena hejare på att hitta på saker som ökar trivseln i sin by. Som på lördagen då detta gäng utrustade med griptänger och sopsäckar träffades, och gav sig på uppgiften att städa bort så mycket skräp de kunde hitta i diken och på grönytor.
Cirka 300 personer i Billesholm hade fått inbjudan att komma och hjälpa till att städa byn rent från skräp. Femton personer kom - om vi räknar med den allra yngsta deltagaren också, som låg i barnvagn.
Alla arbetade ihärdigt och fyllde snabbt säck efter säck. Barnen slet lika mycket som de vuxna. På platsen intill Eken, där Bildes hus en gång låg och där det idag bara finns en gräsmatta, stannade gänget en god stund. Ju mer man plockade desto mer skräp och sopor tycktes man hitta.
Barnvagn var inget hinder för en vältränad herre. Det visade sig funka alldeles utmärkt att hålla i handtaget med den ena handen, och dra samman ris och gamla trädgrenar med den andra.
Till sist ville den lilla i vagnen också testa att kasta någonting och gav sig iväg mot närmsta sopsäck. Dock inte längre bort än att de vuxna hade koll på vart hon tog vägen.
Att ställa upp och städa byn tyckte alla vuxna förstås var helt okej. Det började med en förfrågan på Facebook-sidan från en nyinflyttad kille, vem som vårstädar och håller snyggt, tex i blomkrukorna utanför biblioteket eller på torget. Då tog Charlotte Struwe tag i saken och kontaktade kommunen om eventuellt bistånd. Resultatet blev hjälpmedel som plocktänger, säckar och västar.
Charlotte pratade med Peter Fälth, och han i sin tur fixade sidan på Facebook om städevenemanget.
Kommunens redskap
Kommunen ställde upp med griptänger, sopsäckar, reflexvästar samt erbjöd sig också att ta hand om avfallet som samlades upp.
Jenny Hjälte, kom med sin dotter Astrid och kompisen Emil Lord med lilla Tuva. Jenny och jag pratade om att folk numera verkar kasta skräp var de än befinner sig och att annat var det förr. Den rikstäckande kampanjen Håll Sverige Rent fick ett sådant enormt genomslag bland allmänheten i hela landet att verkningarna av den satt kvar hos de flesta ända tills för bara några år sedan.
Idag däremot verkar effekten ha ebbat ut. Vägdikena utanför samhällena är fulla av stora plastsopsäckar med dumpat skräp alla katagorier. Köper man något i kiosken eller affären så kastas omslagspappret eller emballaget bara rakt ner där man står. Vem tar idag med sig brickan med pappmuggar och matrester till soptunnan?
Tålmodiga och duktiga
Barnen, som ju var med och städade för att mamma eller pappa var där, verkade hur som helst tycka att det var helt okej att plocka papper och annat de kunde gripa tag i med tängerna.
Gräskanterna på båda sidor av Storgatan riktning Kungsgårdsvägen finkammades på allt som inte hörde naturen till. Men vid den gamla biografen, idag jourbutik, uppenbarade sig ett hav av skräp, cigarettfimpar och krossat glas.
De vuxna häpnade över mängden och ungarna satte sig på en "gris" och åt ett mellanmål.
Att gå där själv eller låta hunden promenera kring cykelstället som finns där är förenat med fara. Själv höll jag, iklädd gympadojor, på att trampa rätt på en vass flaskbotten. Det som fanns kvar när resten av flaskan krossats mot marken. Ett feltramp hade kunnat gå rakt igenom skon och ett djur skulle kunna skära upp hela tassen på det glaset.
Hörnet Västergatan-Storgatan är rena rama soptippen. Här skulle man kunna tro att glas, cigarettfimpar och sopor hade körts i en kvarn och strötts ut över marken. Så tätt ligger avfallet där.
Din del i helheten
- Människor tänker nog inte på att varenda sak vi kastar i naturen kan orsaka stor skada, sa Jenny Hjälte. Man hör talas om djur som skadats av metall och glas som slängts på fel plats och tex hamnat sönderstrimlat i djurens foder. Bara för att vi inte kan se vår egen del i helheten.
Själv tänker jag att inte vill jag själv gå runt i ett växande sopberg och inte vill jag heller att mina barn och barnbarn ska behöva göra det. Det brukar räcka för att få mig att använda närmsta papperskorg.
Gruppen tog så mycket de kunde vid jourbutiken, i ytterkanten mot gångstigen som löper ner mot stora vägen,men rörde inte det som uppenbarligen låg på butikens tomt.
Papperskorgen tom
I gräset lyste en kommunal papperskorg upphängd på en lyktstolpe, grön och ren. Soppåsen var ny och oanvänd. Bara två meter från byns största skräpsamling! Med tanke på vilken populär samlingsplats hörnet är tycker man att åtminstone några kunde orka sig bort till korgen för att kasta sina sopor........
Mathias Claeson, också han ganska nyinflyttad, anslöt sig till gruppen, utrustad med egen kratta. I korsningen Storgatan-Kungsgårdsvägen lämnade jag sopplockarna och gick tillbaka mot centrum. Då hade de jobbat 1,5 timme och Emil och Peter hade fått ihop åtskilliga blå sopsäckar på flaket.
Flaket fullt
- Vi slutade plocka när vi kom fram till Torget, berättar killarna senare. Då hade vi hållit på i tre timmar och fått ihop runt 15 säckar skräp.
Peter Fälth hade inför aktiviteten på lördagen kommit överens med kommunen om att lämna det insamlade bredvid miljöstationen i Billesholm. Så att kommunens anställda kan ta hand om det på måndag.
- Det vore nog bra om det här blev en återkommande sak, sa Jenny Hjälte. Att vi åtminstone en gång om året kunde träffas och gör om det här.
Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor