NYFIKEN PÅ Bjuvsnytt blev kontaktad av en nyfiken läsare som undrade vad som händer i Bjuvs gamla Kyrkskola, eftersom hantverksbilar synts till utanför. Vi kollade med ägaren - Bjuvs kommun.
Jag tar mig dit och möts också av Jerry Karlssson som öppnar dörren. Vi sätter oss ner och Claes Jansson berättar:
- Den 15:e mars i år flyttade servicepoolen in på Kyrkskolan och vi började med att ställa allt här i ordning, berättar Claes.
Efter Arbetscentrum
ServicePoolen som det heter, kom till när man för ett antal år sedan lade ner Arbetscentrum för att i stället använda coachningsmöjligheter för att få personer tillbaka in på arbetsmarknaden.”
Detta visade sig med tiden inte fungera och i höstas togs ett politisk beslut att skapa något liknande Arbetscentrum, men inte lika storskaligt. Claes Jansson fick i uppdrag att dra igång den nya verksamheten. ServicePoolen får sina uppdrag från Tekniska nämnden med saker de inte hinner med som t.ex. att rensa och städa lekplatser etc.
Riktiga jobb
- Vi tar inte jobbet från någon, är Claes noga med att påpeka, och jobben vårt folk gör är inte påhittade utan det är riktiga jobb som verkligen behöver göras.
- Killarna och tjejerna är överlyckliga över att de får en meningsfull sysselsättning och får bli del av en gemenskap på en arbetsplats.
- Vi följer gällande arbetsmiljölagar och regler och alla på ServicePoolen har riktiga rejäla arbetskläder precis som på en riktig arbetsplats, betonar Claes Jansson.
Chans bryta mönster
I ServicePoolen har man även en chans att ta sig ur ett livslångt, dåligt mönster av kanske olika former av missbruk och bryta det
- Vi arbetar i nära samarbete med kommunens Öppenvårds centra (ÖVC) som deltar i projektet som en aktiv part. Man kanske inte lyckas första, andra eller tredje gången, men man är alltid lika välkommen tillbaka och prova igen.
- Det vi inte accepterar är ett aktivt beroende, utan då hänvisar vi till ÖVC, säger Claes Jansson.
Jansson berättar också att detta är ett transparent projekt där man är ärlig och pratar med varandra. Han har själv haft samtal med alla berörda - även myndigheter i de fall att de är inkopplade.
- På ServicePoolen blir alla sedda som de personer de är och får på så sätt en identitet. Att jobba här innebär att man bryter en anonym tillvaro mot en syssla där man känner att man är behövd, avslutar Claes Jansson.
Text och foto: Mikael Nerberg