FOTBOLL I trakterna kring Billesholm är fotbollen inte som den en gång var. Visserligen kommer det ständigt nya barn och ungdomar som vill vara med i t.ex BGIF. Men om de ska stanna så får tränarna jobba hårt. Inte minst för att göra föräldrarna nöjda.
Det är en av vårens första finare kvällar när jag kommer till Idrottsparken vägg i vägg med Folkets Park i Billesholm. Planen är full av 13-åriga killar som är på ett träningsläger anordnat av BGIF och Skånes Fotbollsförbund. På ena sidan av planen ställer spelarna upp innan de ger sig tvärs över gatan till en annan plan.

Längre bort håller ett gäng målvakter på med sitt. Hela tillställningen inramas av engagerade föräldrar och ett och annat syskon.

- Vi försöker lägga fyra sådana här läger om året, säger Stefan Ranudd. Det kan vi erbjuda tack vare vårt samarbete med Skånes Fotbollsförbund. Det är tredje året på rad vi har lägret. 88 killar har anmält sig och man delar upp hela gänget i 4-5 grupper plus en målvaktsgrupp.

Vi pratar en stund om fotbollslägret och betydelsen av att träffa andra lag och träna och tävla. Ekonomiskt är detta möjligt för tex BGIF eftersom en del av kostnaden betalas av Skånes Fotbollsförbund. Man kan också söka bidrag från Idrottslyftet, förklarar Stefan Ranudd.

Lite upp och ner
- Fotbollsintresset går lite upp och ner, berättar Stefan Ranudd. Det ökar i åldrarna upp till 13 år men sedan blir det ett tapp av 15-16-åringar.

Efter en stund ger sig Stefan Ranudd iväg för att hålla i en fortbildning för tränare. Jag pratar istället fotboll och dess förutstättningar med Kent Johansson, pappa till en av 13-åringarna samt tränare i BGIF.

Skåne är indelat i 9 fotbollszoner och Billesholm ingår i den sk Ängelholmszonen som spänner över orter som Ekeby och Perstorp i ena ändan och Bjärehalvön i den andra. I Bjuvs kommun finns fyra fotbollsföreningar. Förutom BGIF också BIK (för flickor), Bjuvstorps IF och Ekeby GIF. 13-åringarna som är här idag kommer förutom från Billesholmstrakten från de orter som ingår i Ängelholmszonen.

Hårda krav
- Det är tufft idag, säger Kent Johansson. Att spela fotboll idag är inte som det var förr. Förr spelade man fotboll på sommaren och innebandy på vintern. Men det kan man knappast göra idag.

Kent Johansson berättar att numera tar varje sport så mycket mer "plats" i en människas liv än tidigare. Säsongerna är nämligen utvidgade så att de går in i varandra. Vilket betyder att man i princip måste välja EN sport.

Fotboll måste man idag träna året om för att nå toppen. I dagens högprestationskrävande samhälle räknas heller inget annat. Synsättet inte minst hos föräldrar är elitistiskt och karriäristiskt. Det är ofta föräldrarna som "slåss" för att deras barn ska lyckas och de har också mycket större krav och förväntningar än när Kent började spela boll.

Avstånd inget hinder
Att börja prata om lek och prestigelöshet med fotbollsföräldrar av idag är bortkastat. Ungen ska träna i den bästa möjliga klubben. En klubb som har de bästa förutsättningarna för att just deras unge ska bli en fotbollsstjärna.

- Alla tror de har en Zlatan, säger Kent Johansson. Om inte ens hemmaklubb erbjuder bra förutsättningar så flyttar föräldrarna sitt barn till en de tror är bättre. Även om det innebär att de måste köra några mil till och från träningarna.

 

 

Behöver två konstplaner
BGIF tillsammans med övriga fotbollsklubbar i Bjuvs kommun har dock länge efterlyst en konstgräsplan och avsaknaden av en sådan påverkar redan både tillströmningen och folks vilja att ha sitt barn i hemmaklubbarna. 

Nyligen fattade politikerna i Bjuvs kommun beslut om att det blir en konstplan 2016, på Hedvalla i Bjuv. Beslutet kunde kommit tidigare, tycker Kent Johansson.

- Vi har vanligt gräs här på Idrottsparken, säger Kent Johansson. Och på andra sidan byn har vi en grusplan som ska försvinna när Hedvalla blir färdig.

Kent Johansson berättar att BGIF själv försökt ordna konstgräs men att det kostar 5 miljoner och att det stupat på sin egen rimlighet. Att hitta sponsorer till detta har inte varit möjligt.

- Vi bor i en arbetarkommun som säger sig ha dåligt med pengar. Och ägarna till de stora företagen här är riskkapitalbolag som inte har den minsta känsla för orten och det lokala livet här.

- Det är väl också därför som Bjuvs kommun är sist i Skåne med konstgräs. För oss innebär det att ingen vill komma till oss och spela. Som det fungerar nu så måste vi åka till motståndarlaget och spela. Eller hyra en konstplan i tex Åstorp, vilket kostar 15.000 kronor. För ETT lag!

Men ska det vara så komplicerat då? Räcker det inte med att man har roligt och någonstans att träffa kompisar? Kan man inte ta något syskons avlagda grejer och börja kicka boll? Plastgräs eller inte.

- Det ÄR mycket noga nuförtiden, förklarar Kent Johansson. Varje underlag kräver t.ex. sina specialskor och annan utrustning. Ingenting lämnas åt slumpen idag. Särskilt inte när man siktar mot toppen, konstaterar Kent Johansson.

Kent Johansson berättar att föreningen hålls vid liv tack vare många vuxnas frivilligarbete. Vuxna som han själv som tillhör en generation som fortfarande tycker det är okej att jobba gratis. Men någon given fortsättning finns inte även om fotbollen fortfarande är en väldigt stor sport i Billesholm och hela kommunen.

- De yngre som skulle ta över efter oss flyttar härifrån, säger Kent Johansson. De tycker inte att här "finns någonting". Och då är det svårt att se fortsättningen.

Men om du nu skulle få önska fritt. Vad vill du ha? 

- Två konstgräsplaner i kommunen. Inte en. Jag önskar att vi kunde få den andra här mittemot. Vid Jens Billeskolan.

En timme har gått sedan jag kom och träningen blåses nu av. Mammor dyker upp i sina bilar, parkerar framför Jens Billeskolan intill träningsplanen och hojtar på sina pojkar att nu är det slut. Dags att åka hem och äta.

Nästa träningsläger är i Ljungbyhed i augusti.

NI FÅR GÄRNA DELA INLÄGGET MED ERA VÄNNER

Marianne Rönnberg Galmor

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.