De anställda på Findus fick vara med och festa när fryslagret officiellt invigdes på torsdagen.
INVIGNING På torsdagen var det stort invigningskalas på Findus. VD:ar, politiker och tjänstemän minglade med Findus egna ”blårockar” och annat vanligt folk. Hasse Andersson höjde temperaturen och så blev det förstås en massa tal.
Fryslagret sett inifrån Findus industriområde.
För att ytterligare höja stämningen hade Hasse Andersson hyrts in. Hygglige Hasse, som alltid när han uppträder, öppen och glad. Han bjöd förutom på roliga historier om hur hans karriär på nytt tagit fart efter medverkan i Schlagerfestivalen nyligen, på låtarna Får jag ta hunden med mig in i himlen och Guld och gröna skogar. Inte många fötter höll sig still under framträdandet! Till och med traktens största och coolaste pokerfejs gungade eller klappade med i takten.
Först upp på scenen efter Hasse Andersson var projektledaren för hela komplexet – Henrik Nyberg. Lycklig som på en skolavslutning hälsade han alla välkomna och berättade om sin rutiga kostym som han dagen till ära tagit på sig. Ett minne från tiden tillsammans med förre Findus-VD:n Jari Latvanen som med ett vänligt men bestämt ”Den är fin Henrik” fick honom att köpa den.
Inte utan mitt tal
Efter Nyberg intog nuvarande VD:n Henrik Hjalmarsson scenen. Även han tackade alla närvarande för all hjälp han menar de bidragit med på tusen olika sätt. Ett särskilt tack riktade han till Henrik Nyberg.
Sedan var det Hans Kroes VD:n och koncernchefen för holländska Kloosterboers tur. Han var en gång som ung i Sverige och tävlade i idrott och eftersom han återvände hem med ett par medaljer har han bara goda minnen härifrån och inledde till och med sitt tal med några svenska fraser.
Några av de största entreprenörernas VD:ar hade också några ord att säga om jättebygget som förstås gett dem och deras anställda både jobb och klirr i kassan. 750 miljoner kronor beräknar man att det 38 meter höga och 175 meter långa fryslagret med 90 000 pallplatser kostat. Fryslagret är norra Europas största och mest energieffektiv, helautomatiserade i sitt slag.
Huvudstaden imponerad
Även landshövding Margareta Pålsson, politikern med huset uppe på Åsen ni vet,var med. Hon talade förstås också liksom mannen som denna vecka är den högsta styrande, Christer Landin (S), Kommunstyrelsens vice ordförande. Ordinarie ordförande, Anders Månsson, är ju på okänd ort för att fira sin 60-årsdag.
Kronan på verket vad gäller talen satte Sven-Erik Bucht, Sveriges landsbygdsminister. Han verkade ärligt imponerad av både bygget och trakten.
- Det är som en rymdstation där inne, berättade han. I 24 minusgrader. Jag var därinne tidigare idag och det är synnerligen imponerande.
- Från regeringens sida har vi en livsmedelsstrategi och det råder ingen tvekan om att Findus med sina planer för Food Valley passar in i den.
Landsbygdsministern tog även upp att fryslagret ”sparar” in på 100 000 lastbilstransporter i Sverige per år och säkerställer 900 jobb i regionen.
"Sverige kan göra mer"
- Det borde kunna bli mer sådant här i Sverige, fortsatte han. Sverige är bara till 50 procent självförsörjande. Vi har 600 000 hektar jordbruksmark som inte brukas.
- I förra veckan var jag i Rom på ett möte om livsmedelssituationen i världen, tillade han. Ikväll ligger sig 8 miljoner människor på jorden hungriga. Det är klart vi i Sverige kan göra skillnad här och det här projektet är en del av detta, avslutade Bucht.
Inget nämndes officiellt denna dag om de pågående, eller möjligen avslutade, säljförhandlingarna av Findus Group, där Findus Bjuv ingår. Om de presumtiva ägarna har för avsikt att behålla alla beståndsdelar i det påbörjade Food Valley eller om de kommer att göra sig av med vissa delar, och anställda, är således just nu okänt.
Detta får vi återkomma till i en annan artikel. Idag var det idel, ädel glädje i Findusrepresentanternas ansikten, alla katagorier. Ur det perspektivet kunde dagen knappast ha varit bättre.
Marianne Rönnberg Galmor