Bilder från WhenInTime. Bilfria söndagar 1973 på danska gator och motorvägar.
Av Hanne Dybro
Selleberga
MITT BJUV Imponerade reportage och intervjuer i Varagårdsnytt nr 4. Det är sällsynt att jag blir imponerad! Vilka ungdomar vi har i kommunen!
Glad blev jag, när jag läste hur ni ungdomar tar denna aktuella händelse till er på ett så här kvalificerat sätt. Jag tror att händelsen med nedläggning av Findus i Bjuv kommer att påverka ert val av utbildning och yrke.
Som Fredrika skriver behöver vi mer värme i vår värld. Alltså inte global uppvärmning - utan hjärtvärme, etik, moral och respekt för kultur. Det ser lovande ut att det finns en grupp av ungdomar med en härlig cocktail av namn som speglar vårt lilla bysamhälles blandade etniska sammansättning.
Jag vill bara önska er lycka till med ert val av utbildning och yrke. Givetvis kommer ni att jobba med hållbar utveckling på ett eller annat sätt med dom utmaningarna ni ser framför er.
Tillbakablick 1973
Men samtidig tänker jag tillbaka på en mycket stor händelse som fick stor inflytande på mitt yrkesval och hur jag tycker och tänker om dom som styr och ställer ute i världen.
Det var 1973 och jag var 12 år och bodde i Danmark. Energikrisen slog till och oljeförsörjningen från de oljeproducerande länderna i Mellanöstern begränsades.
Kaos av beslut
Snabbt bestämde den danska regeringen sig för att införda energiavgifter, sätta fart på olika energisparåtgärder med bl.a. bidrag till tilläggsisolering, satsning på energiforskningsprogram och omställning till andra energislag än importerad eldningsolja. Vilket Danmark var i stort sett totalt beroende av.
Det blev plötsligt så fruktansvärt dyrt att köpa eldningsolja, el från olja- och koleldade kraftverk och drivmedel till alla typer av fordon.
Det största problemet för oss var eldningsoljan och oljepannan som vi haft sedan 1964. Vi hade inte råd att värma upp huset eller varmvattnet som vi var vana vid. Vårt boningshus var från början av 1920-talet och oisolerat.
Min mamma skulle ta sig till jobbet på sjukhuset 1,5 mil bort och fick särskilt tillstånd att köra bil på söndagar under en period då Danmark hade bilfria söndager för att spara på oljan som inte räckte till.
Min pappa som var bonde på vår lilla släktgård på Nordjylland, fick sin ranson drivmedel till traktorerna så han kunde sköta jordbruket.
Lösningen
Eftersom vi bodde på en gård och far odlade foderspannmål så fanns det en outnyttjat resurs i att bärga halmen för att använda som bränsle. Jag tror att det var 1975 när far byggde till gården för att få plats med ett brandsäkert pannrum som kunde rymma en stor halmpanna med en ännu större ackumuleringstank. På så sätt kunde vi elda en till två gångar per dygn på vintern och med några dagars mellanrum på sommaren för att få varmvatten. Vi hade gott om varmvatten och uppvärmning både i boningshuset och i stallet hos grisarna. Som min far sa: Nu klarar både de tvåbenta och fyrabenta varelserna sig bra här på gården.
Utbildningstiden
1970-talet rullade på. Det byggdes fler gymnasieskolor och högskolor i min hemtrakt på Nordjylland. 1977 började jag på det nästan nya Brønderslev Gymnasium och blev student med naturvetenskaplig inriktning 1980. Därefter packade jag för första gången ihop mitt lilla flyttlass och flyttade till Ålborg för att plugga till ingenjör på det nästan nyetablerade Ålborg Universitet. När jag började min utbildning trodde jag att jag skulle bli det som motsvarar högskoleingenjör inom byggnadsteknik och VVS, men efter två år kom en ny möjlighet och en ny civilingenjörsutbildning etablerades på Ålborg Universitet. Med inriktning på energihushållning, inomhusmiljö och akustik.
Mitt yrke
1985 var jag klar som civilingenjör och med flyttlasset drog jag vidare till Köpenhamn där jag jobbade några år på Teknologiska Institutet innan jag 1989 hamnade hos Isover i Danmark.
Här fick jag många intressanta kollegor som varit med i företaget sedan början av 1950-talet. Särskild en fd fabrikschef tyckte det var roligt att berätta om hur allting gick till förr i tiden - som då t.ex. oljekrisen slog till.
Eftersom danska staten fick ransonera energin till industrin samtidigt som den satte igång med energisparåtgärder och bidrag till tilläggsisolering glömde man koordinera mellan de olika departementen. Det krävde lite lobbyarbete att få ekvationen att gå ihop så att den gamla glasullsfabriken fick möjlighet att köpa in mer energi för tillverkning av isolering!
Jag jobbar fortfarande med mitt ursprungliga teknikområde hos Isover – men nu i Billesholm och i en mer modern tappning med hållbart byggande.
Läs mer om oljekrisen här och hur kartellen de ”Sju systrarna” och OPEC skapade panik i hela Västeuropa. Observera hur olika man ser tillbaka på händelsen. Jag tror att vissa av er som läser detta kan arabiska, farsi eller något annat språk från ett av de många länder som berördes av oljekrisen. Hur ser man tillbaka på händelsen där och hur det påverkar det oss idag?
Energiförsörjning, matförsörjning, pengar, makt, gamla konflikter i en enda stor röra!
Bilfria söndagar 1973 i Danmark här och här.
Bensinhamstring 1973 i Sverige