En liten skara vuxna och elever från Forsärlan hade samlats för att vädja till politikerna att "tänka med hjärtat och inte med hjärnan". Beslutet blev dock ett närmast enhälligt "nej" och efter mötet försökte de ansvariga från kommunen att förklara varför.
OBS! Nya inlägg från Palmlunds, Föräldraföreningen och Moderaterna - längst ner på sidan. Och Jill Ohlin har nya frågor.
UPPDATERAD VERSION - SKOLAN På måndagskvällen den 21 juli behandlade politikerna i Byggnadsnämnden på ett extrainsatt möte Forsärlans ansökan om att tillfälligt få använda f.d. Bilsoms lokaler på Fibergatan 3 i Billesholm. Svaret blev "nej".
Reaktionerna på Facebook på Byggnadsnämndens beslut att inte tillmötesgå Forsärlans ägare Palmlunds Skolor ABs begäran att få driva skola i nämnda lokaler började rulla in till redaktionen under måndagskvällen.
En vecka senare pågår debatten fortfarande på MittBjuv-Debatt. Veckan inleds med en kommentar från kommunchef Christer Pålsson.
Läs hela storyn här.
Har du synpunkter - för eller emot beslutet - så är du välkommen att höra av dig till
OBS! Kommentarerna får inte innehålla personangrepp etc.
Följande kommentarer har inkommit:
FORSÄRLAN
Hur kan det komma sig att Billesholms nyaste förskoleområde får lov att ligga inom Isovers skyddszon men inte Forsärlans miljöskola? Jag bara undrar. Det är något fel med det här beslutet. Något fruktansvärt fel...och tyvärr var det väl vad man kunde förvänta sig av politikerna i Bjuvs kommun.
Anette Dorup
--------------------------------------------
SNÄÄLLA
Snälla jag vill så gärna gå kvar på forsärlan jag blev mobbad i Ekeby har aldrig haft det så bra som på Forsärlan jag kände mig trygg och hade vänner som jag verkligen gilla jag gillade ALLA på Forsärlan snälla jag vill verkligen INTE gå tillbaka till Ekeby eller någon annan jag ber er snälla låt Forsärlan fortsätta jag är jätteorolig snälla tänk på de barn som bytte av att de tyckte den andra skolan inte va så bra jag har aldrig längtat till skolan efter sommarlovet men det gjorde jag faktiskt nu när jag gick på Forsärlan just nu ville jag inte ens ha sommarlov jag har aldrig varit så lycklig att gå till skolan på morgonen så snälla tänk på oss:(
Skribenten är minderårig så därför återges inte namnet här.
--------------------------------------------
VAD?
Vad kan man vänta sig från Svinarps kommun?
Eric Dorup
--------------------------------------------
"SKÄR I HJÄRTAT"?
"Vi måste följa regler och förordningar, sa Niklas Svalö. Även om det skär i hjärtat att göra barnen besvikna."
Skär i hjärtat? Jomenvisst. Svalö och sossarna har varit emot Forsärlan sen den startade. Eftersom kommunen startat en egen förskola inom skyddszonen är det ju uppenbarligen inte omtanken om barnens hälsa som styr. Kommunen (alltså sossarna) har gjort vad de kan för att sätta käppar i hjulen för Forsärlan.
Oavsett om Palmlunds kunde skött finansiering och planering bättre så är det tydligt att kommunen vill bli av med skolan. Det är väl lite jobbigt att de kommunala skolorna konsekvent visar sämre resultat än friskolan. Och eftersom man inte är kapabla att lyfta de kommunala skolorna upp till samma nivå är det ju smidigare att plocka bort konkurrensen.
Hade Svalö med anhang verkligen velat ha kvar Forsärlan hade men såklart kunnat ge ett ettårigt tillstånd att bedriva skola i Bilsoms gamla lokaler och ge Palmlunds chans att lösa lokalfrågan.
Glenn Karlsson
------------------------------------------------
OBEGRIPLIGT!
Hoppas stofilerna åker väck i valet. De har suttit för länge. Behövs nytt blod med nya friska tag.
Så det är bra med konkurrens.
Tänk om Bjuvs kommun hade varit en kommun där politikerna helt och hållet hade kunnat bestämma allt vad som skulle hända och ske i kommunen.
Då skulle politikerna kunnat bestämma att alla vägar inom kommunen skulle vara 90-vägar, även de som idag är 30-vägar.
De skulle även kunnat bestämma att kommunen skulle ha eget försvar och sätta upp vägtullar så att ingen obehörig skulle kunna ta sig in.
Kommunen skulle kunna bygga ett eget kärnkraftverk.
All kommunal verksamhet hade kunnat läggas ut på den privata marknaden.
Fotbollsklubben skulle endast få spela i blommiga tröjor och flickorna i kjol.
Ingen i kommunen skulle få utöva någon religiös verksamhet.
Vem som helst skulle kunna bygga vad som helst var som helst. Skolor, bostäder och annat som befolkningen vill ha i privat regim skulle kunnat ligga där folket vill ha det.
MEN HALLÅ! SÅ KAN MAN VÄL INTE HA DET! DET FINNS VÄL LAGAR OCH FÖRORDNINGAR!
Finns det?
Ja, man kan ju inte låta folk köra i 90 km/h mitt inne i byn. Och är det lagligt att ha privatarmé i Sverige? Kärnkraftverk i vår kommun, det kan vi väl inte ha? All kommunal verksamhet kan man väl inte privatisera, hur skulle det då gå med räddningstjänsten? Skulle brandkåren bara komma på vissa tider? Vad då spela i kjol? Här i Sverige får vi lov att engagera oss i religiös verksamhet. Sedan får man faktiskt inte bygga precis överallt, det måste du väl förstå? Man kan väl inte lägga ett äldreboende eller en förskola mitt i en rondell? Man kan väl inte heller ha en skola precis intill en fabrik med tung lastbilstrafik?
Du måste väl förstå att det finns lagar och förordningar som gäller även i en kommun som Bjuv?
Det är Trafikverket som reglera hur fort vi får köra på våra vägar. Sveriges riksdag är de som bestämmer över var militären ska vara och någon militärstat vill vi inte ha. Det finns även en myndighet som bestämmer om och var vi ska ha kärnkraft. Har ni aldrig hört talas om att man inte får diskriminera folk? Även flickor ska få spela fotboll i shorts och tröja. Man får inte förbjuda någon religion. Vi har faktiskt religionsfrihet i det här landet. Hur skulle det se ut om man skulle få bygga överallt? Hur skulle vår miljö då vara? Skulle det finnas någon natur kvar? Hur skulle säkerheten för våra barn vara om man inte hade en lagstiftning som ser till att de är säkra. Många lagar och regler är till för att vi ska ha det bra här i landet och i kommunen. Därför ska vi följa dessa!
Ja, men Forsärlans miljöskola (Palmlunds skolor AB), varför ska de följa lagar och förordningar?
”Vän av lag och ordning”
Susanne Ohlsson
-------------------------------------------------------
VARFÖR OLIKA REGLER?
Jag förstår exakt vad du menar gällande att kommunen följer ett beslut fattat på högre instans. Det har jag som kommuninvånare inga problem att acceptera. Vad jag dock har svårt att acceptera är att detta enbart gäller Forsärlans verksamhet. Hur kommer det sig att den kommunala förskolan inom Isovers skyddsområde får finnas kvar? Varför gäller inte samma beslut och förutsättningar där? Vidare så är det tydligt att politikerna redan från början hade bestämt sig så extrainsatt möte så här sent är bara löjligt. Politikerna borde från början sagt nej och inte dragit ut på det som de har gjort. Nu har de försatt så många barn och föräldrar i en hemsk sits....nu mitt i sommaren och semestertider. Är inte alls förvånad om detta från början var tanken så tiden att finna nya skolor minimeras och på så sätt locka fler barn tillbaka till de kommunala skolorna utifrån den press som skapats.
Nej, min respekt för kommunens politiker har minskat drastiskt utifrån deras agerande i denna situation. Inte för att den var särskilt hög från början.
Jill Ohlin
"AVVIKANDE UPPFATTNING - RESERVERADE OSS MOT BESLUTET"
Moderaterna reserverade sig mot gårdagens beslut och har publicerat en pressrelease:
Moderaterna i Bjuv presenterade i går i byggnadsnämnden en lösning för att kunna ge tillfälligt bygglov för barnen på Forsärlans miljöskola.
I går eftermiddag sammanträdde byggnadsnämnden i Bjuvs kommun där ärendet om tillfälligt bygglov fanns på dagordningen. Det var en mörk dag för eleverna, deras föräldrar och för våra kommuninvånare.
Moderaterna har tittat på plan- och bygglagen och sett att det finns ett utrymme för tolkning av denna till förmån för att bevilja ett tillfälligt bygglov för skolan och eleverna.
Tillfälligt bygglov kan ges när detaljplanen inte motsvarar den sökta verksamheten (ex. skola i plan för industri) Byggnadsnämnden får besluta om tidsbegränsat bygglov om åtgärden är avsedd att pågå under en begränsad tid och om sökanden begär det. Den sökta åtgärden behöver då uppfylla något eller några, men inte alla, förutsättningar som krävs för bygglov. Detta tas överhuvudtaget inte upp alls i underlaget till beslut i nämnden.
Tillfälligt bygglov är en åtgärd som används då man behöver gå in och göra avsteg från detaljplanen och ett tillfälligt bygglov ska se till nyttan av detta. Nyttan är som vi ser det att barnen kan gå kvar i sin skola och om ett år få en helt ny skola istället för att skolan nu ska stängas.
Vidare står det att vilka krav som ska vara uppfyllda och i vilken grad får byggnadsnämnden bedöma i det enskilda fallet. Ärendet är alltså en bedömningsfråga. Varför då en nämnd ger en skola möjlighet att inkomma med underlag för tillfälligt bygglov vid ett extrainsatt möte mitt under sommarlovet är för oss obegripligt om avsikten inte är att hitta en lösning vilket den uppenbarligen inte var eftersom den lösningen finns.
Istället har eleverna, deras föräldrar och personalen sett sina förhoppningar grusade och tiden för detta har det dragits ut på. Det här är en riktigt dålig hantering utifrån att man låtit göra gällande att man vill hitta en lösning. Det är inte vi politiker eller vuxna som drabbas utan det är barnen detta går ut över helt i onödan. Kommunfullmäktige har i Bjuv under ledning av socialdemokraterna tagit ett beslut utifrån barnkonventionen om att i alla beslut som ska fattas tänka ur barnperspektivet. Då ska man också leva efter det beslutet anser jag.
Det har i sammanhanget förekommit en del påståenden som är irrelevanta för beslutet om tillfälligt bygglov t ex att det finns en dom som gör det omöjligt att ta ett annat beslut än avslag. Så är inte fallet utan det är ett argument för att försvara en ståndpunkt för beslutsfattande.
Den dom som används handlar om det fasta bygglov som skolan sökte på den fastighet som skolan nu lämnar. Det nya tillfälliga bygglovet på en annan fastighet har ingenting alls att göra med det andra ärendet om det fasta bygglovet.
Bedömningen i tjänsteskrivelsen varken motiverar eller i övrigt beskriver varför verksamheten skulle utgöra ett hot mot industrin, eller på vilket sätt trafiksäkerheten inte är acceptabel.
Byggnadsnämndens utredningsskyldighet är stor och det förutsätts att relevanta handlingar, nödvändiga för beslutsfattandet tillförs beslutsunderlaget. I detta ärende saknas yttrandet från Räddningstjänsten, vars bedömning är nödvändig i bygglovsärende som detta. Det är högst anmärkningsvärt att det positiva yttrandet från Räddningstjänsten, där de inte har något att erinra, inte fanns med i kallelsen eller på bordet vid nämndens möte för beslut. Får inte förekomma. Yttrandet talar i favör till sökande och det går inte att bortse från att det är mycket illa i en så stor och allvarlig fråga som skolans nedläggning eller möjlighet att bygga en ny skola i kommunen. Det är inte ett staket vi talar om. Det finns en hel det att säga om detta underlag för beslut och jag svarar gärna på frågor.
Ninnie LindelL
Oppositionsråd Moderaterna
--------------------------------------------------------------
TA HÄNSYN TILL BARNPERSPEKTIVET
Moderaterna i Bjuv presenterade vid byggnadsnämnden en lösning för att kunna ge tillfälligt bygglov för barnen på Forsärlans miljöskola. Detta blundade övriga för och på Bjuvsnytt berättar ordförande Niklas Svalö (S) att han inte har haft något val mer än att följa lagen. Niklas Svalö (S) påstår att ett PBL ärende angående permanent bygglov på en tomt/fastighet kan överföras på ett ärende om tillfälligt bygglov på en annan fastighet enligt PBL bara för att det ligger inom samma skyddsområde, så är inte fallet. Det felaktiga påståendet har kostat barnen deras skola tillsamans med ett par andra påståenden. Domen på ett PBL ärende kan alltså inte alls överföras på ett helt nytt annat PBL ärende.
Frågan är om ordförande i byggnadsnämnden kan se barnen, deras föräldrar, personal och kommuninvånarna i ögonen och säga att det överhuvudtaget inte skulle finnas en tolkning att göra för deras skull? Vi hoppas att han ställs inför att möta dem och ärligt titta dem i ögonen och vidhålla det han sagt i intervjun.
Tillfälligt bygglov kan nämligen ges när detaljplanen inte motsvarar den sökta verksamheten (ex. skola i plan för småindustri) Byggnadsnämnden får besluta om tidsbegränsat bygglov om åtgärden är avsedd att pågå under en begränsad tid ( vilket den är) och om sökanden begär det ( vilket de gör). Den sökta åtgärden behöver då uppfylla något eller några, men inte alla, förutsättningar som krävs för bygglov. Detta tas överhuvudtaget inte upp alls i tjänsteskrivelsen till beslut i nämnden.
Tillfälligt bygglov är en åtgärd som används då man behöver gå in och göra avsteg från detaljplanen och ett tillfälligt bygglov ska se till nyttan av detta. Nyttan är att se till att barnen kan gå kvar i sin skola och om ett år få en helt ny skola istället för att skolan nu ska stängas och barnen söka nya skolor inför terminsstart. Den långsiktiga nyttan är också att skapa förutsättningar för att öka kommunens värde som attraktiv som kommun.
Vi anser att varje förtroendevald som ser till barnens bästa borde bli otroligt glada över att det framkommer att det finns en möjlighet att tolka lagen till förmån för ett tillfälligt bygglov. Tyvärr. talar beslutet sitt tydliga språk om att ledamöter inte valt att agera så. Vilket är tragiskt för de oskyldiga barnen.
Byggnadsnämndens utredningsskyldighet är stor och det förutsätts att relevanta handlingar, Avsaknaden av det positiva yttrandet från räddningstjänst i tjänsteskrivelsen och det märkligt utlåtandet från kommunen som säger sig inte ha något att erinra, men på nästa rad har det i en handskriven mening lämnar många frågetecken. Yttrandet talar i favör till sökande och det går inte att bortse från att det är mycket illa, milt utryckt, i en så stor och allvarlig fråga som en skolas framtid. Det är inte ett staket vi talar om utan människor som far illa helt i onödan.
Bedömningen i tjänsteskrivelsen som låg till grund för beslut varken motiverar eller i övrigt beskriver varför verksamheten skulle utgöra ett hot mot industrin, eller på vilket sätt trafiksäkerheten inte är acceptabel. I avsnittet om tidsbegränsat bygglov, PBL kap 9, betonas att olägenheter får vägas mot nyttan av den sökta verksamheten. Det går inte att komma ifrån att nyttan med en tillfällig skola för att ge kontinuitet för de elever som annars måste byta skola inte kan anses som ringa utan tvärtom som stor.
Påståenden med hänvisningar till PLB i andra sammanhang på permanentbygglov utan relevans för aktuellt ärende har kantat vägen till beslut i nämnden. Även den dom, som inte har ett dugg med det nya ärendet att göra blandas in i det nya aktuella PBL ärendet. Och det går inte att bli skyldig till lagbrott ”domstolstrots” inte ens om man varit i miljödomstolen i ett annat tidigare ärende. Man kan inte blanda samman ärende i plan och bygglagen (PBL).
När det kommer till tillfälligt bygglov kan man självklart skriva in (vilket skolan själv gjort när de begär tillfälligt bygglov till 20150901) att det finns ett slutdatum i beslutet så det är inte heller relevant. Andra påstående som förekommit är direkt riktad skrämselpropaganda om personliga konsekvenser. En retorik som vi finner motbjudande och som används för att uppnå ett syfte genom att utöva makt med negativa konsekvenser för de barn man säger sig värna genom barnkonventionen. Ett beslut som tagits i Kommunfullmäktige under ledning av de styrande socialdemokraterna. Läser man i barn - och ungdomsplan så ser man att deras perspektiv ska genomsyra varje beslut i alla nämnderur barnperspektivet. Vi tycker att detta säger allt och lite till.
Ninnie Lindell (M) , Oppositionsråd
Bertil Olsson (M) , Barn- och utbildningsnämnden
Niels Madsen (M), Byggnadsnämnden
Ann-Charlotte H Johnsson (M), Ordförande Bjuvsmoderaterna
----------------------------------------------------------------------------------
"ANSVARSFULL MYNDIGHETSUTÖVNING" --- MAJORITETEN SVARAR MODERATERNA
Måndagen den 21/7 beslutade en i stort sett enig byggnadsnämnd (röstsiffrorna 8-1) vid ett extra insatt möte att inte bevilja tillfälligt bygglov för Forsärlans miljöskola på Fibergatan 3 i Billesholm. Detta beslut har väckt stor uppmärksamhet i sociala medier och har rört upp starka känslor främst bland föräldrar och elever.
Det som legat till grund för vårt beslut är först och främst att Mark- och miljödomstolen tidigare beslutat att området inom Isovers skyddszon ej är lämpligt för skolverksamhet.
Kommunens expertis (tjänstemän) har inte kunnat finna lagstöd i nya Plan- och Bygglagen för att tillstyrka ett tillfälligt bygglov, man har vänt sig till Sveriges kommuner och landstings jurister för vägledning, och har fått bekräftat sitt ställningstagande.
Då byggnadsnämnden är en myndighetsnämnd är vi starkt bundna av denna lagstiftning samt tidigare avkunnade domar.
Att bevilja ett bygglov med detta underlag skulle i vår mening inte vara ansvarsfull myndighetsutövning.
Därför är det förvånande att Niels Madsen (M) en politiker och föreningsmänniska tror sig kunna sätta sig över lagrum och trotsa domstolsutslag.
Den uppkomna situationen kan inte vara någon överraskning för Palmlunds skolor AB`s koncernledning då de haft en kontinuerlig dialog med Byggnadsnämndens 2:a vice ordförande.
Genomgående har Anders Ek (VD) uttalat sin tillfredsställelse över hur väl han och skolan har blivit bemötta av kommunens tjänstemän och politiker. Många samtal har skett som varit informella, 2:a vice ordf har kontinuerligt informerat byggnadsnämndens presidium samt vid partimöten med moderaterna. Trots detta kastar sig enskilda moderata företrädare ut i debatter som enbart har skapat orealistiska förväntningar.
På ett mycket tidigt stadium (för 2 – 3 månader sedan) avråddes skolan av 2:a vice ordf för att gå vidare med sin tillfälliga bygglovsansökan på Fibergatan 3. Christina Wahlgren Ek (Skolchef) lovar den 14-04-30 i såväl HD som på företagets hemsida att en tillfällig lösning med moduler är ett alternativ vars placering ännu inte är bestämd, detta löfte avger Christina utan att ha varit i kontakt med stadsbyggnadskontoret. Någon kontakt angående moduler har till dags dato inte skett.
I en skrivelse riktad till föräldrarna på Forsärlan (14-05-19) utlovar Christina att skolan kommer att erbjuda årskurs 6-9 under kommande läsår.
Palmlunds har fram till idag INTE inkommit med en komplett bygglovsansökan för en permanent lösning för Forsärlan!
Avslutningsvis förvånar det oss att Anders Ek i sin roll som VD för Palmlundskoncernen har så dimmiga begrepp om den demokratiska processen.
Niklas Svalö (S) Lars Karlsson (S) Stig Lundblad (-) Fredrik Johansson (KD)
-----------------------------------------------------------------
SOCIALDEMOKRATERNA SVARAR PÅ KRITIKEN
Forsärlans Miljöskola
Bjuv 2014-07-23. Man har under ett års tid vetat om att man måste flytta verksamheten efter ett domstolsbeslut. Varför har man från Forsärlans Miljöskola inte gjort något åt situationen under hela denna tid utan kräver ett extra insatt möte för Byggnadsnämnden?
För att tillvarata barnens och föräldrarnas intresse hade det varit klädsamt att ägarna till Forsärlans Miljöskola i god tid sonderat möjligheterna till ny skola samt möjligheterna till en tillfällig lösning under tiden byggnationen skulle pågå. Vi vill understryka att ägarna till Forsärlans miljöskola är huvudman för sina elever.
Från Bjuvs kommuns sida kommer vi Socialdemokrater alltid att ha barnens bästa för ögonen.
Bjuvs kommun har det senaste året haft en kontinuerlig dialog med Forsärlans Miljöskola, där kommunen har tagit ett utökat investeringsbeslut för att möjliggöra en nybyggnation på Kungsgårdsområdet.
Det är med stort intresse vi har tagit del av andre vice ordförande i Barn & Utbildningsnämnden, Bertil Olssons skrivningar på Bjuvsmoderaternas hemsida. Han uttrycker sig där på följande sätt angående Forsärlans ansökan om tillfälligt byggnadslov efter Barn & Utbildningsnämndens möte 2014-06-18:
”Här har friskolan verkligen inte skött sig. Det är faktiskt bedrövligt och vi som stått bakom dem så många gånger! Mitt förtroende för deras sätt att sköta det här är fullständigt borta. Att inte ha sakerna klara i rätt ordning, inger definitivt inget förtroende.”
På sociala medier finns kommentarer om Bjuvs kommuns ”skitskolor”. Vi vill härmed informera om att fakta i sammanhanget är att kommunens skolors resultat för tredje året i rad har ökat markant och ligger idag över rikssnittet.
Anders Månsson (S) Ordförande Kommunstyrelsen
Christer Landin (S) Vice ordförande Kommunstyrelsen
Bo Blixt (S) Ordförande Barn & Utbildningsnämnden
Niklas Svalö (S) Ordförande Byggnadsnämnden
Martin Fridehjelm Ordförande Socialdemokraterna i Bjuv
--------------------------------------------------------------------------
Fortfarande inget svar
Som förälder är jag definitivt inte nöjd över hur Forsärlans skola har skött sig i denna situation. Det finns mycket att önska. Med det sagt är jag inte heller nöjd över hur ni politiker har skött er. Genom att kasta skit på den ena sidan och kritisera hur de har skött sig innebär det inte att ansvaret försvinner från den andra. Utan enbart defensivt agerande som hos mig ökar misstänksamheten gällande vad som egentligen ligger till grund för beslutet.
Jag ställde fråga som ni fortfarande inte har svarat på. Hur kommer det sig att ni har olika regler för Forsärlans verksamhet och för er kommunala verksamhet som även den ligger inom Isovers skyddsområde?
Vidare uppfattar jag ert svar här i bjuvsnytt som att ni har varit på det klara att det var ett nej från början. Återigen kan jag då inte förstå varför ni hade ett extrainsatt möte så sent på sommaren. Ni skulle sagt nej från början och inte dragit ut på det!
Gällande kommunens skolor har var människa är rätt till sin egen åsikt. Oavsett om kommunens skolor ökat i snitt ligger de fortfarande allt för lågt i min åsikt. Allt för lågt för att jag ska känna mig trygg att mitt barn får den skolgång han förtjänar och är i behov av. Min åsikt grundar sig på personliga erfarenheter och var anledningen till vårt byte från kommunal skola till forsärlan. Andra föräldrar har en annan syn på detta och de har andra erfarenheter än jag. Så är det....vi tycker olika och det ska respekteras. Problemet vi har nu, på grund av att ni har dragit så länge på ert beslut, är att det blir svårt att hitta en skola som jag och mitt barn kan känna oss trygga med. Återigen kan jag inte undvika att tänka att detta har varit en strategisk tanke hos er politiker.
Jill Ohlin
------------------------------------------------------------------------------------
Framstegspartiets ställningstagande
Kan inte mer än beklaga att barnen har kommit i kläm i denna frågan, det var med tungt hjärta vi satt på mötet i måndags. Vi har gjort mycket för att komma till en lösning som skulle fungera för skolan. Tyvärr kan vi inte gå emot lagar.
Skolan har haft lång tid på sej för att komma med en lösning av sitt problem. Skolan har fungerat bra som skola och det ska vi inte sticka under stol med. Men tyvärr har de inte skött denna frågan rätt. Vet att flera personer har varit inblandade för att hjälpa och råda men skolan har inte använt sej av råden, utan gått sin egen väg. De har dessutom förhalat nybygget med att inte lämna in rätt handlingar.
Tyvärr blir det också kommentarer om oss politiker och kommunen som helhet. Vi har gjort vad vi har kunnat och det vet Forsärlan om.
Tack för ordet.
--------------------------------------------------------------
"FRÄMJAR INTE BILDEN AV BJUV"
Vi har läst era inlägg på Bjuvsnytt där ni påpekar att detta beslut ang. Forsärlans ansökna om TIDSBEGRÄNSAT BYGGLOV inte hanterats rätt, vilket vi kan skriva under på.
Det är inte första gången som tjänstemän i kommunen undanhållit viktig information i ärenden som speglar deras personliga åsikter, det har vi själv varit utsatta för.
Borde inte detta och det faktum att man inte tolkat lagen rätt vara ett skäl till att detta beslut blir inhiberat!!!
Ni borde ta ansvar och göra något!!! Snabbt!!!
De föräldrar vi pratat med säger att de kommer göra allt som står i deras makt för att inte ha barn i Bjuv kommunala skolor, vissa säger till och med att det är dags att flytta från kommunen.
Det skall bli ett intressant val, man kan ju hoppas att den här historien kan ha något gott med sig i form av att man visar vad man tycker om sittande politiker.
Nu har ju ni i alla fall lyckats bli av med en av de politiker som skulle ha slutat för länge sedan. Vi har försökt prata med honom men det var helt omöjligt att föra en dialog.
Det är tråkigt att se att alla partiers hemsidor saknar informatin ang. förtroendevalda med undantag för Bertil Olsson(M), Ann-Charlotte Hammar Johnsson(M).
I dagens it-era så söks information på nätet och då vill man gärna ha en liten biografi om personen och varför man valt politiken och vad man vill i politiken.
På Bjuvs kommuns hemsida finns det en rubrik Kontakta din politiker, detta är ett skämt, hur skall jag få kontakt? Det finna en massa namn men inget mer, man har utlovar något under våren och den har för oss passerat för länge sedan. Nu närmar vi oss valet med stormsteg.
Bjuv hamnar på kartan som kanske den enda kommunen utan Friskola i Nordvästra Skåne.. kul….. Detta främjar Bjuvs kommuns ”goda rykte”.
Med vänlig hälsning,
Hanne & Stefan
-------------------------------------------------------------------
JILL VÄNTAR FORTFARANDE PÅ SVAR FRÅN BYGGNADSNÄMNDEN:
PALMLUNDS SISTA KOMMENTAR - DRAR NU STRECK I DEBATTEN
Ett år är ingen lång tid när det gäller nyetablering. Det vet alla som har gjort det någon gång. Dessutom fick vi inte besked om den förändrade skolpengen förrän halvvägs in på året. Med facit i hand är det alltid lätt att säga vad man skulle gjort eller inte gjort.
Det är rätt att vi kände att vi fick mycket hjälp av kommunen i början av processen. En känsla av att de genuint ville hjälpa oss. Denna känsla kom dock av sig mot slutet. Som t ex när vi försökte få ihop finansieringen. Vi bad att få hyra tomten. Det gick inte. Då bad vi om att få betala av tomten i tre omgångar fördelat över ett år. Det gick inte. Sådana små saker hade betytt mycket. Nu löste vi till slut finansieringen i alla fall med höga privata insatser. Då vi fick köpeavtalet på tomten var det utformat så att det inte fanns någon skrivning om vad som skulle hända om erforderliga tillstånd inte beviljades. När vi bad om att få detta inskrivet fick vi besked att det inte gick. Efter mejlkontakt med Anders Månsson fick vi besked om att vi kunde avvakta med att köpa tomten till efter Byggnadsnämndens extra insatta möte. Ett konstruktivt förslag tyckte vi. Det var bara synd att vi inte kollade upp att Anders Månsson förmedlade detta vidare till ledamöterna i Byggnadsnämnden. Detta anfördes nämligen mot oss. ”De harinte ens skrivit på ett köpeavtal.” Det finns flera andra saker som sagts till oss och som vi varit naiva nog att tro på. En sak som verkligen kan störa oss är att vi har läst här på Bjuvsnytt.se att Stig Lundblad uttalat sig så här.
”Och jag tyckte igår inte alls att man skulle godkänna Forsärlans ansökan om tillfälligt bygglov i ett år. För det vet var och en som kan sådana här ärenden att ger man ett år så har den sökande sedan rätt att förlänga. Det är ju på det viset "gamla Forsärlan" på Risekatslösa kunnat vara där i 12 år.”
Vi hoppas verkligen att inte detta var en parameter i underlaget till beslut. Vi har aldrig ens tänkt tanken. Det vi tänkte var att det skulle vara en lokal att vara i under tiden vi byggde den nya skolan. Men som man känner sig själv känner man andra.
Vi undrar också var räddningstjänstens remissyttrande fanns i underlaget. Det var inte med. Vi undrar hur den ledamot som själv bor inom skyddszonen tänker. Känns detta beslut bra?
Om vi varit ”smarta” hade vi lagt ner skolan för länge sen. Sista året har skolan drivits med drygt 100 tusen i förlust varje månad eftersom elevunderlaget minskat något i och med den osäkra framtiden. Men en tapper skara, engagerade elever, föräldrar och personal har gjort att vi verkligen velat anstränga oss till det yttersta för att få fortsätta den fina verksamheten som Forsärlans Miljöskola har haft.
Vi tycker fortfarande att det handlar om politisk vilja. Om politikerna verkligen hade velat lösa den här situationen, oavsett vems fel det var att allt inte har gått som på räls, så hade de kunnat göra det. Nu är vi där vi är och det är inget att göra åt det. Vi tycker det är tråkigt för alla elever som verkligen älskar sin skola. Vi tycker också det är tråkigt att behöva skiljas från goda kollegor som vi uppskattar mycket.
Det finns mycket att säga om den situationen som har uppstått men att delta i vidare pajkastning här har vi ingen lust med. Vi kommer därför att lämna den här debatten. Däremot står vi gärna till förfogande för elever och föräldrar som vill ha besked om något eller vill ha hjälp och stöd på annat sätt.
Christina Wahlgren Ek Anders Ek
Skolchef VD Palmlunds Skolor
0768-580048 0768-580042
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Negativa bygglovsbeslutet blev ett straff mot Forsärlans elever och deras föräldrar"
Man har under flera månaders tid förespeglat både Forsärlans skolledning och i sin tur elever och föräldrar att lokalerna på Fibergatan skulle vara möjliga att använda i väntan på att den nya permanenta skolan blev klar.
Att kommunpolitiker och tjänstemän i Bjuv på detta sätt har dragit ut på tiden med beslutet kan bara ses som ett straff mot de elever och föräldrar som använt sin demokratiska rätt att fritt välja skola - i detta fall Forsärlans Miljöskola.
Politiker och tjänstemän skulle redan då denna lokal kom upp till förslag sagt att det inte går, då hade vi föräldrar haft mer tid på oss att hitta nya skolor och till och med hinna besöka dem innan sommarlovets början. Men det känns som om man hela tiden haft en dold agenda som gått ut på att förhala beslutet in i det sista för att försöka ”tvinga” in eleverna i den kommunala skolan.
Eftersom nu tjänstemän och politiker tar det här med skyddszoner på stort allvar bör de se om sin egen kommunala verksamhet. Vi tänker först och främst på den gamla Skeneholmsskolan som lades ned för att senare öppnas igen med förskoleverksamhet inom Isovers skyddszon.
Vi tänker också på den verksamhet man just startat upp med ensamkommande flyktingbarn i gamla Rosentorps Pensionat som ligger innanför Findus skyddszon.
Även om man kanske kan hänvisda till gamla planbesträmmelser som man smugit dessa verksamheter in under, är det starkt omoraliskt att man kan strunta i skyddszonerna när det gäller kommunala verksamheter.
Det är också sorgligt att se att både tjänstemän och politiker inte verkar vara inlästa på den nya plan- och bygglagen, det finns inget idag som heter ”Tillfälligt bygglov” som det hänvisades till i handlingarna, utan idag heter det ”Tidsbegränsat bygglov” och detta är inte detsamma som tidigare ”Tillfälligt bygglov”. Idag är kopplingen mellan en tillfällig lösning och en permanent lösning stark och denna koppling fanns tydligt i det aktuella ärendet.
Kommunen har en vision 2020 att vi i kommunen skall ha 5000 fler invånare.
Vår fråga är hur skall detta gå till och vad skall locka fler invånare till kommunen?
Nu kan man inte längre erbjuda en friskola i kommunen precis som alla kommuner i närområdet kan, detta ökar ju inte oddsen för inflyttning till Bjuv.
Nu kommer en del föräldrar troligtvis att sätta sina barn i friskolor i krinliggande kommuner varpå skolpengen hamnar utanför Bjuv och därmed inte gör någon nytta för Bjuv som samhälle, hade det då inte varit bättre att ha en friskola i Bjuvs kommun som hade kunnat bidra med sin dragningskraft vilket ju bevisligen Forsärlan gjort under de år den funnits?
Vi hoppas nu att alla föräldrar och invånare som tycker att Forsärlans öde beror på en dålig hantering av ärendet visar detta i det förestående kommunalvalet.
Oavsett hur man brukar rösta bör man överväga om man har valt rätt politiker till kommunstyrelsen.
Man kan ju som alla vet rösta olika till riksdag och kommun vilket kan ge en möjlighet att förändra hur det ser ut kommunalt, det är allt för många politiker i vår kommun vars bäst före datum passerat för länge sedan.
Föräldraföreningen
Forsärlans Miljöskola
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Svar till majoriteten ( S, Kd och (-) i byggnadsnämnden och Framstegspartiets representanter i byggnadsnämnden
Medborgare och förtroendevalda förväntar sig med all säkerhet att hela bilden av ett ärende presenteras med såväl faktorer som talar för som emot i det beslut som politikerna har att fatta i demokratisk anda.
Så är inte fallet i detta ärende och vi anser att detta ärende visar på tydligheten av att varje enskild förtroendevald är tvungen att använda sin individuella undersökningsplikt för att ta reda på det som inte framkommer inför och på mötet.
Det här är en mycket tråkig bild som rullar upp kring vad som inte framkom inför – och vid beslutet i byggnadsnämnden kring det tidsbegränsade bygglovet som Forsärlans miljöskola ansökt om. När till och med ordförande i nämnden nämner bygglov i sitt svar och inte tillfälligt bygglov säger ju det en del.
Observera att i ärendet för beslut angående tidsbegränsat bygglov för Forsärlans Miljöskola så är inga positiva yttranden med i handlingarna som inkommit till byggnadsnämnden.
Som politiker har du möjlighet att basera din bedömning i ärendet på de möjligheter som PBL (plan och bygglagen) medger för tidsbegränsat bygglov.
I avsnittet om tidsbegränsat bygglov, PBL kap 9, betonas att olägenheter får vägas mot nyttan av den sökta verksamheten. Det får anses att nyttan med en skola på tidsbegränsat bygglov i en lokal med stöd av PBL för att kunna ge kontinuitet för de elever som annars måste byta skola och avbryta sin skolgång inte kan anses som ringa. Därmed kan man hävda stor nytta för beslut om att ge skolan tidsbegränsat bygglov för att inom ett år ha en helt ny skola på plats.
Tjänsteskrivelsen till grund för beslut i byggnadsnämnden innefattar inte en bedömning baserat på de möjligheter PBL medger för tidsbegränsat bygglov, och därför kan inte heller skäl för avslag påvisas.
Det finns inget skriftligt dokument på Bjuv kommunhus eller på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) som majoriteten hänvisar till i debattartikeln som ett tungt vägande skäl för det beslut för avslag på tidsbegränsat bygglov som beslutades.
Så här skrev majoriteten i sitt inlägg; ” Då byggnadsnämnden är en myndighetsnämnd är vi starkt bundna av denna lagstiftning samt tidigare avkunnade domar.”
Det kan inte anses trovärdigt och rättssäkert för kommuninvånarna att i ett så stort beslut i en nämnd ha sin tyngd i ett telefonsamtal.
Ett SKL-utlåtande förändrar inte heller i grunden att politiker kan använda möjligheterna i PBL, vilket nämnden har att verka efter, som de själva skriver.
Vidare använder majoriteten argument för beslutsfattandet som inte är argument för att ta beslut för tidsbegränsat bygglov på den aktuella fastigheten. Därför blir den fråga som ställs av en förälder till (S), (KD), och de politiska vildarna befogad om deras förfarande och varför de då valt att lägga in ett extra nämndsmöte i juli månad om det inte var för att hitta möjligheter enligt PBL?
Efter sammanträdet för byggnadsnämnden i måndags, har kommunen meddelat att handling som skulle kunna tala för ett tillfälligt bygglov utelämnats vid beslutsfattande i ärendet vid nämnden. Det här handlar om räddningstjänstensremissvardär det står att ”Räddningstjänsten har ingen erinran på ett begränsat bygglov från kontor till undervisningslokal fram till längst 2015-09-01.”
Tjänsteskrivelsen i underlag för beslut, Billesholms Gård 15:1 fastighetsägare Bjuvs kommun, är först positivt. Det står; ” Vi har ingenting att erinra mot att skolan bedriver sin verksamhet tillfälligt på fastigheten under denna period” och sedan har detta blivit överstruket för att vid ett senare tillfälle ha fått en handskriven rad under, där det påtalats ej lämpligt ur trafiksynpunkt. Denna tjänsteskrivelse är inkommen på byggnads den 19/6, har en underskrift från den 26/6. Vi vill vara skarpa i att uttrycka att detta inte är ett sätt att lägga fram underlag för beslut.
Domstolstrots, som används som argument för beslut om avslag, var en del i ett beslutsärende för fast bygglov på Risekatslösavägen. Att hänvisa till en dom i ett helt annat ärende och påstå att nuvarande ärende kan leda till domstolstrots tyder på att de styrande och deras gelikar inte tagit in alla aspekter och argument för att fatta ett riktigt och rättssäkert beslut i nämnden.
Att socialdemokraterna lyfter information från moderaternas hemsida, som har legat nere och inte varit publik, tyder på stor desperation för att egna argument inte håller. Kritik mot processen från skolans sida är inte på något sätt detsamma som att förespråka en nerläggning, vilket inte heller har med PBL att göra, och gör tyvärr hela detta ärende än mer absurt.
Ninnie Lindell (M), oppositionsråd
Bertil Olsson (M), Barn- och byggnadsnämnden
Niels Madsen (M), Byggnadsnämnden
Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M), ordförande Bjuvsmoderaterna
-------------------------------------------------------------------------------------
KOMMUNCHEF CHRISTER PÅLSSON KOMMENTERAR DEBATTEN OM FORSÄRLAN
Det finns anledning för förvaltningen att kommenterar några uppgifter som förekommer i diskussionen om Forsärlan på Bjuvsnytts debattforum;
Det är riktigt att Isovers skyddsområde omfattar en kommunal skolverksamhet. Den avgörande skillnaden mellan området på Fibergatan och området med kommunal skolverksamhet är att detaljplanen för det senare medger bostäder, kontor och skola inom området. Det gör inte detaljplanen som gäller för Fibergatan.
I samband med arbetet med detaljplanen för området med kommunal skolverksamhet (detaljplanen 537, kommunfullmäktige beslut 2004-04-29) prövades frågan om skolverksamhet i en särskild utredning. Utredningen som tog hänsyn till ett flertal påverkande faktorer som vindförhållanden etc fastställde den faktiska riskzonen till 300 meter, bl a som en följd av minskade utsläppsmängder, höjning av skorstenar, ändrad kemikaliehantering samt väsentlig reduktion av gasollagring. Skolverksamhet kan därför medges på den platsen, till skillnad från Fibergatan.
Det är också riktigt att räddningschefens synpunkter på ansökan om bygglov för skolverksamhet på Fibergatan inte fanns med i underlaget till byggnadsnämnden. Det finns ett flertal andra yttranden, från olika remissinstanser, som inte heller fanns med i underlaget. I nämndens underlag till beslut redovisas vilka myndigheter, organisationer, sakägare m fl som haft möjlighet att lämna synpunkter på bygglovsansökan, samt redovisas svaren från dem som motsätter sig bygglovet och deras skäl. De remissvar som inte har några synpunkter eller inte motsätter sig bygglovet redovisas inte särskilt, bl a räddningschefens synpunkter.
Slutligen, att kalla byggnadsnämnden till ett extra sammanträde mitt i sommaren är exklusivt nämndsordförandes beslut, inte förvaltningens.
Ansökan om bygglov för skolverksamhet på Fibergatan inkom för sent för att kunna behandlas på nämndens ordinarie sammanträde den 12 juni. Nästa planerade sammanträde med byggnadsnämnden är den 14 augusti. Nämndens ordförande valde i den situationen att kalla nämnden till ett extra sammanträde.
Christer Pålsson
Kommunchef
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
TACKSAM FÖR SVAR
Jag är tacksam för att äntligen ha fått svar på min fråga. Tyvärr är det inte så Svalö m.fl förklarar sitt beslut, utan i princip enbart hänvisar till Isovers skyddsområde…
”Det som legat till grund för vårt beslut är först och främst att Mark- och miljödomstolen tidigare beslutat att området inom Isovers skyddszon ej är lämpligt för skolverksamhet.”.
Utifrån detta uppkommer genast frågor kring kommunala skolors verksamhet inom samma skyddsområde. Jag är som kommuninvånare och förälder glad att äntligen få svar på frågan. Om ett beslut fattas som påverkar så många personer och skapar debatt som detta beslut gjort känns det oerhört kränkande och påfrestande när beslutsfattaren inte kan svara på frågor och förklara tydligt utifrån vilka grunder beslutet fattats. Svalö m.fl har här försatt sig i en situation där de lämnar otydliga och svepande argument, som dessutom inte är hållbara. Skapar inte precis förtroende.
Dock är jag fortfarande kritisk till hur ärende har hanterats av kommunen, särskilt utifrån det extra sammanträdet.
Med vänlig hälsning
Jill Ohlin
-----------------------------------------------------------------------------------
"Ge oss tillbaka vår skola!"
Hej kan ju säga att jag är emot detta beslut till 100000%
Kan ju oxå säga att jag som är 15 år och haft de tufft sedan andra klass blir så jäkla besviken på kommunen!!
Äntligen jag hitta en skola som passa mig som jag kunde trivas i som jag kunde veta att går jag hit kommer jag va säker !!
Längtar nu sååå sjukt mycket tills jag flyttar från Bjuvs kommun !! Fy hur kan dom sätta alla dessa knivar och skott i våra hjärtan??? Nä fy det enda jag vill nu är att få tillbaka min skola och hela min "familj" :( stora tårar rinner ner från kinden över att behöva leta ny skola !! :(
Nä tänk om dom kunde tänka lite mer på oss andra än sig själva !! Fy Bjuvs kommun vad ni gjort mig och säkert många fler besvikna och ledsna !!
Jag önskar och hoppas att vi får tillbaka vår skola!! Forsärlan måste få va kvar!!!
Elev i Forsärlan
Eftersom skribenten är under 18 år publicerar vi inte namnet/redaktionen.
------------------------------------------------------------------------------------
”Svaret från kommunen väcker nya frågor”
Nu har jag haft tid och reflektera över kommunchefens svar. Hur tacksam jag än är att någon äntligen svarat på min fråga så är det något som fortfarande gnager och som gör att jag inte känner mig helt tillfreds.
Om det finns en skyddszon fastställt på 500 meter så bör det rimligen finnas belägg för det. Som jag förstår kommunchefens svar har man i kommunen ändrat detta och krympt zonen till 300 meter. Det finns många saker inom detta som inte är logiska för mig... kanske för att jag är lekman... men då hoppas jag att någon förklarar tydligare. Det första jag funderat på om man bara sådär efter eget behov kan krympa skyddszonen 200 meter rakt av. Vad finns det då för anledning att överhuvudtaget ha en skyddszon på 500 meter? Det andra är om Isover känner till detta och samtyckt till att zonen krympts.... har detta gjorts i samråd med dem? Togs deras yttrande med i framställan? Det tredje är att de aktuella lokalerna på Fibergatan ligger mer än 300 meter från Isover... Enligt kommunchefens inlägg borde då skyddzonen eller hans benämning på riskzon inte vara något problem.. eller?
Vad gäller detaljplanen så finns det uppenbarligen utrymme för tolkningar. Och det är det som det verkar handla om.... inte skyddszon eller riskzon.... utan tolkningar i lagen och detaljplanen. Beslutet har på flera ställen och av politiker försvarats genom att det är barnens säkerhet som avgjort beslutet. Som jag ser det är detta enbart ett mycket fint täcke att gömma sig bakom. Det är ju tydligt att argumentet skyddszon inte är hållbart då kommunen själv går emot detta i sin egen verksamhet.
Slutligen reagerade jag kraftigt på att inte alla yttranden tas med i framställan. Hur kan man fatta ett beslut med enbart information från ena sidan? Man kan tycka att all information, ..positiv eller negativ..., skall vägas in. Detta är varken etiskt och moraliskt eller professionellt agerande i mina ögon. Arbetar själv i kommunala verksamheter där beslut skall fattas dagligen... Beslut som påverkar människors liv på oerhörda sätt. Kanske jag har fått fel för mig och behöver ändra mitt arbetssätt och mina värderingar så att jag enbart väger in de negativa yttrandena i mina bedömningar. Eller kanske inte.... är rätt säker på att det skulle betecknas som inhumant och även tjänstefel för vilket jag skulle bli avskedad för och även åtalad.
Hoppas nu att kommunchefen eller Svalö m.fl kan förklara för mig som förälder och kommuninvånare vad detta egentligen handlar om.
Jill Ohlin
Synpunkter - för eller emot beslutet?
Hör av dig till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.