Några av de boende på Solhemmet i Ekeby som komponerade den populära veckomatsedeln. Foto: Solhemmet
MAT På äldreboendet Solhemmet i Ekeby har en grupp boende fått vara med och göra veckans matsedel. Resultatet blev en succé!
Matsedeln på äldreboendena komponeras vanligtvis utan de boendes medverkan, vilket så klart kan tyckas litet märkligt för en utomstående. Men på Solhemmet kom föreståndaren och kökschefen för ett tag på idén att man skulle låta boende vara med och välja mat.
- Vi tyckte helt enkelt att de boende skulle vara med och bestämma, berättar enhetschef Lisa Fagerstedt. Så vi satte oss ner med en grupp på en av våra avdelningar för att testa konceptet.
- Först sa de att de var nöjda och att maten var bra. Det gick litet trögt med andra ord. Men så kom vi igång och pratade och då flödade idéerna. Vi satt i över en timme.
Panerad kotlett med kokt potatis, stekt potatis med lunchkorv och stekt ägg, söndagsstek. Janssons, matjes och potatis och på lördagar smörgåstårta. Och fruktcocktail med vispgrädde till efterrätt.
Sagt och gjort. Maten lagades och reaktionerna lät inte vänta på sig. Det var tydligt att folk märkte skillnad på maten.
- Det blev en hit, säger Lisa Fagerstedt. Till och med de som bor utanför Solhemmet och får maten hemkörd härifrån hörde av sig och sa hur bra de tyckt om den nya matsedeln.
Det blev en del skillnader i utbudet tack vare de boendes inflytande. Även om matvalet för många av oss som har äldre anhöriga kanske påminner om måltiderna hemma under uppväxten.
- Det som verkligen stack ut och förvånade oss var att folk ville ha kyckling med bearnaisesås och pommes frites till helgen, säger Lisa Fagerstedt. På lördagarna. Det hade vi inte väntat oss men nu fick vi veta att detta var något man varit van att festa till med på lördagen, och nu längtade efter. Så för oss var det bara att lyssna och laga.
Om de boende även fortsättningsvis ska ta hand om arbetet med menyerna återstår att se.
- Det är vår ambition att de ska få fortsätta vara delaktiga. Men först måste vi ta upp frågan med chefen för kostenheten. Så vi får se var vi landar. Märkbart dyrare blev det i alla fall inte att göra så här, avslutar Lisa Fagerstedt.
Marianne Rönnberg Galmor foto: Solhemmet