Hur många av invånarna i Bjuvs kommun vet idag att de varit i Södra Vram när de kört Billesholmsvägen från Bjuv till Billesholm?
Ja, är man inte född eller uppvuxen i krokarna har man nog ingen aning om historien och hur status och gränser ändrats under århundadena.
Snabbt passerar man husen i Södra Vram. De som finns kvar. Det är Bonnen med blommorna, Jönssons cykelaffär, Folkets Park. Några mindre hus ligger högt upp mot vägbanan på båda sidor av den smala vägen. En och annan pittoresk gård finns också på sträckan. Knappt hinner man titta förrän man kört förbi alltihop.
Jag tänkte på det där när jag idag fick några bilder av en bekant som fotograferat litet i Södra Vram. Ännu ett gammalt namn dök upp ur minnet när jag satt där och funderade – Södra Vrams fälad.
Litet research gjorde susen. Här är vad jag hittade. Saker jag knappast visste om såväl Billesholm som trakterna kring den unika Folkets Park i just Södra Vram. Byggd 1898. Jag är ju trots allt född i Billesholm och har lärt mycket av min far, urbillesholmaren Malte Rönnberg.
Håll tungan rätt i mun så kör vi!
Södra Vrams fälad är en tätort i Bjuvs kommun i Skåne län. Fram till 1965 fanns även en tätort vid namn Södra Vram som från 1970 är en del av tätorten Billesholm.
Södra Vrams sockeni Skåne ingick i Luggude härad och är sedan 1974 en del av Bjuvs kommun.
År 1952 fanns här 2 643 invånare. Tätorten Södra Vrams fälad samt huvuddelen av tätorten Billesholm med Billesholms kyrka låg i socknen.
Socknen är bildad ur den södra delen av Norra Vrams socken som alltid legat i Luggude socken och Malmöhus län i motsats till den norra delen som före 1889 låg i Södra Åsbo härad och Kristianstads län.
Vid kommunreformen 1862 övergick ansvaret för denna del av Norra Vrams socken för de kyrkliga frågorna till Norra Vrams församling och för de borgerliga frågorna bildades Södra Vrams landskommun. Södra Vrams landskommunen uppgick 1952 i Billesholms landskommun som 1974 uppgick i Bjuvs kommun. Församlingen uppgick 2006 i Bjuvs församling.
Socknen har tillhört län, fögderier, tingslag och domsagor enligt vad som beskrivs i artikeln Luggude härad. De indelta soldaterna tillhörde Norra skånska infanteriregementet, Norra Åsbo kompani och Skånska husarregementet, Fjärresta skvadron, Billesholms kompani.
Södra Vrams socken ligger öster om Helsingborg med Vege å i norr. Socknen är en något kuperad odlingsbygd. Några gravhögar från bronsåldern är funna.
Namnet tillkom formellt med landskommunens bildande. Namnet Vram innehåller plural av vrå, krok, hörn.
Billesholms spännande ursprung
Namnet Billesholm kommer från grundaren av Billesholms kungsgård, Jens Bille (1531–1575). Han uppförde en gård 1571 omgiven av en vallgrav och gården kom då att ligga på en holme, eller rättare sagt fem holmar omgivna av vatten (Billes-holmar). Detta blev möjligt, genom att Bökebergsbäcken dämdes upp.
Jens Bille, ståthållare på Gotland under åren 1560 till 1570, kom efter denna tid hem till fädernesgården Ljungsgård. Eftersom stor otrygghet hade rått under Billes ståthållartid, ville han ha en boning som var lättare att försvara. Efter att ha suttit på starka Visborgs slott i Visby när Nordiska sjuårskriget rasade, måste Ljungsgård ha förefallit torftigt och framför allt osäkert. Ljungsgård hade under hans fader Claus Billes (1490-1558) tid, satts i brand av fientligt sinnade bönder och brunnit ner till grunden. Den nya bostaden Billesholm uppfyllde bättre säkerhetskraven, då den var omgiven av vallgravar som skulle försena ett eventuellt fientligt angrepp.
Efter Jens Billes död 1575, företogs inget skifte utan änkan Karen satt kvar i orubbat bo till sin död 1592. Jens och Karen hade två söner och den yngre av dessa Steen Jensen Bille (1565-1629), kom till att ta över gården efter moderns frånfälle 1598, dock kom han inte till Billeshom förrän 1613. Steen Bille dog 1629 och då var dödsboet efter honom på obestånd.
Sonen Jens Bille (med samma namn som sin farfar)fick då överta gården, inklusive skulderna. Han var gift med Sofie Tott men äktenskapet var barnlöst. På hösten 1630 var Jens Bille den yngre tvungen till att lämna gården till fordringsägarna. Han blev den sista i ätten Bille på Billesholm.
Dessa vallgravar som omgärdade Billesholms kungsgård, kunde man så sent som i början av nittonhundratalet ännu skönja i terrängen runt Kungsgården. Kanske är vattensamlingen intill gården och längs Kågerödsvägen något som härrör från vallgraven. Gården finns i alla fall kvar, men av Jens Billes boning som revs 1955 återstår bara källaren. Hans namn har, förutom att ge namn åt samhället, hållits levande genom att även en skola och en gata är uppkallade efter honom. Jens Bille var morbror till Tycho Brahe (1546–1601).
Källa: Wikipedia
MRG