Uppdaterad 4 - DEBATT Med anledning av att en elev begärt att få byta skola i kommunen p.g.a. att det saknas arbetsro och att det är stökigt, pågår i Bjuvsnytt en debatt mellan Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) och Ann-Sofie Fridehjelm (S). Följ debatten här.
Det hela har sin upprinnelse i att Ann-Charlotte Hammar Johnsson på augustimötet i Bjuvs kommunfullmäktige inte var nöjd med det svar hon fick från Ann-Sofie Fridehjelm, som är ordförande i Barn- och utbildningsnämnden. Så här inleddes debatten som nu blivit en följetong här i Bjuvsnytt. Senaste inlägget längst ner på sidan.
- Frågan jag ställde var om ordförande var informerad, vilket hon svarade att hon är, skriver Ann-Charlotte Hammar Johnsson i sitt första debattinlägg.
- På frågan om vad som gjort för att komma tillrätta med problemen uteblev svar,fortsätter hon. Istället lästes en beskrivning upp om att invånarna ska göra saker på rätt sätt genom att gå via kommunens hemsida...
- Dessutom, återigen, hänvisades det till att skolinspektionen berömt skolan förra året. Ett annat vanligt svar ” vi har tillit till personalen” används flitigt av (S). Om det kommer signaler om lärare som ger upp och lämnar, utlovade resurser som uteblir, elever som inte mår bra i sin arbetsmiljö, lärare som tvingas undervisa i 20 minuterslektioner (absurt), och svaret från (S) blir ” vi har haft skolinspektion här förra året och de är nöjda och vi litar på personalen” då vill jag påstå att man inte förstår sitt ansvar och man lämnar därmed såväl elever som personal därhän.
Därmed växer problemen och blir än större.
Det jag fått berättat för mig gör att jag blir riktigt arg. Jag ser mycket allvarligt på att det verkar råda en kultur där locket läggs på och människor lider i det tysta med en situation som om den inte förändras blir katastrofal. Det är redan illa.
Därför Ann-Sofie Fridehjelm vill jag på kommuninvånarnas, elevers och lärarnas vägnar veta om du som ordförande tänker ställa krav på att åtgärder vidtas omedelbart och att det finns en plan samt att nämnden hålls informerad om läget så som sig bör i en politiskt styrd organisation.
Till er som tror att politiker i nämnder blir informerade, så kan jag bara säga att så inte är fallet. Det har gått fel och snett när inte det är så och det som inte anmäls finns inte - det är den bistra sanningen, avslutas Hammar Johnssons inlägg.
Fridehjelm svarar:
- Tack Ann-Charlotte för dina frågor och synpunkter.
Det är alltid ett nederlag när ett barn eller en förälder inte är nöjd med sin situation och i detta fall, sin skola. För att på allra bästa sätt kunna hjälpa både barnet och föräldern, och att lära oss av situationen, har vi väl inarbetade rutiner när sådant händer - både genom kontakt med rektor, verksamhetschef och förvaltningschef. I Bjuv har vi dessutom ett elevombud, vars uppdrag är att vara barnens advokat.
Ett viktigt uppdrag för att möta eleverna på bästa sätt och för kunna förändra då det finns behov.
Jag beklagar verkligen att du Ann-Charlotte har personliga kontakter som inte är nöjda med sin skolgång. Det är inte bra och det tar jag på allra största allvar. Jag får be dem att prata med sin rektor som är den person som vill göra det bästa av sin verksamhet. Varje dag sker det massor i våra skolor, både bra och mindre bra saker. Jag får inte information om varje händelse och varje individärende, det är inte möjligt och det är inte heller mitt uppdrag. Däremot känner jag mig trygg i att vi har de allra säkraste systemen för att fånga upp varje barn och varje händelse. Aldrig någonsin har vi i barn- och utbildningsnämnden fått så mycket information om verksamheten. Så ditt påstående om att politiker i nämnden inte blir informerade håller jag verkligen inte med om.
Mitt uppdrag som politiker är att skapa de allra bästa förutsättningarna för våra barn i Bjuv. De ska få fortsätta att utvecklas och skapa sin egen framtid.
Det går fantastiskt bra för våra skolor och jag är så stolt över det som vi har åstadkommit de senaste åren. Skolresultaten ligger stadigt kvar bland de högsta i Sverige sen tre år och som en av få kommuner är vi gröna i Skolinspektionens regelbundna granskning. Runtom i landet talas det om Bjuv och hur vi har lyckats med måluppfyllelsen. Dessutom visar medarbetarundersökningen på stor motivation hos våra medarbetare. De trivs hos oss!
En av förklaringarna bakom vårt lyckade arbete är tillit. Tillit mellan elever och lärare, tillit mellan medarbetare och chef och tillit mellan förtroendevald och tjänsteperson. Vi litar på varandra och vi har system för att när något går fel, följa upp och rätta till.
Jag undrar hur din förklaring lyder Ann-Charlotte?
Ann-Sofie Fridehjelm (S)
Ordförande Barn-och utbildningsnämndenHammar Johnsson: "Sluta vara systemförvaltare - se verkligheten"
- Ingen elev ska behöva byta skola p.g.a. att denne upplever oro, stök eller för att det förekommer kränkningar eller hot, inleder Annä-Charlotte Hammar Johnsson sin reaktion på svaret hon fick av Ann-Sofie Fridehjelm.
Elever ska inte gå till skolan med en klump i magen och personalen ska kunna utföra sitt arbete. Detta och mer därtill skulle jag önskat att Ann-Sofie Fridehjelm (S) skulle svarat som ordförande i Barn- och utbildningsnämnden.
Istället säger hon ” det går fantastiskt bra för våra skolor”, ett svar som inte med en enda stavelse berör de människor som sliter i vardagen och det allvarliga i det jag tar upp kring skolan.
Det är både nödvändigt och bra att skolresultaten ligger stadigt och ökar i vår kommun. Men det mäter inte den fysiska arbetsmiljön här och nu och platsen som kommunen har, nr 73 på listan, är inte ”bland de högsta i landet” som Ann-Sofie Fridehjelm skriver. Ambitionen för kommunens barn – och unga ska vara hög, det är så vi stärker dem.
Kommunen ska ha sikte på topp 10 av kommuner i landet. Ni hjälper dock ingen genom att inte ta itu med - eller erkänna de problem som finns. Dessutom har föräldrarna i det nämnda fallet gjort allt korrekt. De övriga eleverna i klassen nämner inte Ann-Sofie alls och inte heller den oro, föräldrar använder begreppet ”kaos”, som råder.
Sluta vara systemförsvarare och ta reda på hur det verkligen går till under en skoldag eller ett par.
Ingen verksamhet är behjälpt av att ordförande abdikerar från sitt politiska ansvar. Nämnden ska hållas informerad i en politiskt styrd organisation, och åtgärder vidtas och redovisas.
Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)Ledamot kommunfullmäktige
"Jag har inte abdikerat"
Nej, Ann-Charlotte, jag abdikerar verkligen inte från verksamheten och du äger långt ifrån alla sanningar.
Sedan jag blev ordförande i barn- och utbildningsnämnden har jag regelbundet besökt alla våra olika verksamheter som utvecklas bäst av de som arbetar i den dagligen. Varje dag görs otroligt mycket arbete för att få våra barn och ungas arbetsmiljö trygg och säker. Lärarnas arbetsmiljö tas på allvar och vi är väl medvetna om var vi behöver sätta in insatser.
Vi satsar starkt på GIRFEC som ska fånga upp våra barn och unga och göra det allra bästa genom tidiga insatser. Det är i sammanhangen som verksamheten måste få göra skillnad genom medvetet arbete och genom tillit. Nämnden har tillsammans valt ut de mål som vi tycker behövs. Vi får kontinuerligt återkoppling och kan därför påverka och utveckla verksamheten till det bättre. Detta arbetssätt borde dina partivänner Bertil Olsson, Jörgen Johnsson och Niels Madsen, som alla sitter i nämnden för moderaterna, informerat dig om. De har varit högst delaktiga i arbetet.
Bjuvs kommun har på några år utvecklats till en fantastisk skolkommun och tillsammans fortsätter vi det arbetet. Det blir därför oroande när du, Ann-Charlotte, försöker förstöra även dina egna partivänners arbete i nämnden. De är nämligen väldigt insatta i den information och återkoppling vi får från verksamheten. Vi vet att vi har stora utmaningar på flera plan och tar ett gemensamt ansvar för våra elever och medarbetare i kommunen. Detta borde framkommit på era interna möten i ert parti.
Det är för mig en gåta att du som politiker, på riksdagsnivå, har så starka behov av att motarbeta den kommun där du själv växt upp och valt att bo i. Detta påverkar tyvärr också all verksamhet negativt. Utveckla istället er politik och sätt visioner och mål på det Bjuv som du vill ha. Låt verksamheten få göra skillnad i sitt arbete, varje dag. Vi arbetar medvetet för att ge de bästa förutsättningar utifrån de kunskaper vi har om verksamheten."
Ann-Sofie Fridehjelm (S)
Ordförande Barn- och utbildningsnämnden
"Hur tydlig ska jag vara?"
Tack för svaret Ann-Sofie Fridehjelm. Ett svar där du återigen visar på en avsaknad av förståelse. Hur tydlig ska jag vara?
Nämnden har inte fått den information som den är berättigade till enligt kommunallagen för uppdraget. De känner inte till - och har inte fått information om incidenter, anmälningar, brev från föräldrar. Varför är inte din nämnd informerad? Det finns bara två svar på detta. 1) Antingen så har du inte förstått att det är din skyldighet att se till att de ska informeras och att ni är ytterst ansvariga som politiker. 2) Du vet men har valt att inte hålla nämnden informerad, och det är milt sagt lika allvarligt.
Det är också min skyldighet som ledamot i kommunfullmäktige, och som oppositionspolitiker i kommunen, att lyfta frågan när jag får information. Det är inte att motarbeta, vilket du påstår att jag gör, utan det är att fullfölja mitt uppdrag med barnens bästa och personalens väl och ve för ögonen. Alla har rätt till en bra utbildning och en trygg arbetsmiljö. Det görs fantastiska saker i skolan varje dag, men det finns samtidigt allvarliga problem och det är de som jag lyfter. Nu får det vara slut på att lägga locket på, att blunda hjälper ingen. Det raserar verksamheten och varumärket. Se till att få ordning på skolan nu så att kommunens alla barn får den utbildning de förtjänar.
Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)
Ledamot kommunfullmäktige