Världen

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Foto: https://photostockeditor.com

UPPDATERAD VERSION - UKRAINA Under natten till torsdagen gick Ryssland i full skala in i Ukraina  och landets president Volodymyr Zelenskyj utlyste krigstillstånd.

I skrivandets stund är det rent av möjligt att farhågorna om att huvudstaden Kiev redan fallit i ryssarnas händer. Människor kämpar och dör och på torsdagsmorgonen höll Sveriges utrikesminister mfl en presskonferens för både svensk och internationell press. Där hon pekade på de tre O:na: Oprovocerat, Olagligt och Oförsvarligt.

- Detta är ett mörkt kapitel i Europas historia, sa Magdalena Andersson. Läget är det allvarligaste sedan Andra världskriget. Det som nu sker hotar intternationell fred och säkerhet och är ett flagrant brott mot internationell rätt och mot den europeiska säkerhetsordningen.

LYSSNA HÄR på statsminister Magdalena Anderssons, utrikesminister Ann Lindes samt försvarsminister Peter Hultqvists tal från torsdagsmorgonen.

Här kan du läsa mer om Ukraina och se en karta över det aktuella området. Källa:Utrikespolitiska Institutet UI.

Undrar du över vilka som bor i Ukraina så är andelen ryssar störst i östra delen av landet - där Putin nu hävdar att det sker ett folkmord mot ryssarna och att han går in för att rädda dem. Ju längre västerut man går desto större blir andelen ukrainare. I några regioner i södra landet finns även andelen "övriga" folkslag men i öster är de försvinnande få. 

HÄR ser du en karta över Ukrainas befolkning.

UTVECKLINGEN DAG 1

Tveksamt om sanktionerna räcker

Inför USA:s president Joe Bidens presskonferens på torsdagen gick det rykten om att de planerade sanktionerna mot Ryssland som han skulle redovisa skulle omfatta ryskt uteslutande från det mäktiga finansiella systemet Swift.

Men när stunden kom visade det sig att Biden och dess allierade i de sk G7-länderna inte är redo att gå så långt. Den fråga som naturligt uppstod inom det församlade pressuppbådet var:

- Varför stoppade ni vad gäller att utestänga Ryssland från Swift? Blir inte de sanktioner som införs därmed verkningslösa?

- De sanktioner vi nu inför inom finans, handel och teknik är ännu mer kraftfulla än det, svarade Biden.

Journalisterna verkade inte övertygade.

- Vilka länder är det i gruppen som inte är redo att ta det steget? frågade en CNN-reporter.

Den frågan ville inte Joe Biden svara på. Istället lämnade han pressrummet när fler journalister ville ha svar på samma fråga.

Den reporter på CNN som ställde frågan först på presskonferensen berättade senare att Joe Biden till henne tidigare sagt att Swift skulle ingå i sanktionerna.

Olika analytiker sa sedan de lyssnat på Joe Biden att det därmed står klart att världen är redo att överge Ukraina. Eller rättare sagt; Man accepterar att Ryssland invaderar hela Ukraina, eliminerar dess nuvarande demokratiskt valda ledarskap med president Volodymyr Zelenskyj i spetsen. Och sätter in en egen person på presidentposten och gör Ukraina till en lydstat under Ryssland.

I internationell press läser jag denna betraktelse av Jerusalem Posts Joel C. Rosenberg:.

- Världen överrumplades av Andra världskriget och Förintelsens vidrigheter eftersom den inte förstod Adolf Hitlers och hans nazistregims ondskefulla natur.

- Världen överrumplades av smygattacken mot Pearl Harbor 1941 eftersom Washington inte förstod den ondskefulla naturen i den kejserliga japanska regimen i Tokyo.

- Världen överrumplades av attackerna i New York den 11 september 2001 för att man inte förstod den ondskefulla naturen hos Osama bin Laden och Al Qaida.

VÄRLDEN BLIR NU ÖVERRUMPLAD IGEN

- Idag överrumplas världen än en gång eftersom den inte förstår Vladimir Putins ondskefulla natur.

- Ledare i Washington, London, Paris, Berlin, Bryssel osv, förefaller totalt snopna , krossa och återerövra Ukraina.

Rosenbergs råd till lösning är bla att Nato omgående antar Ukraina som medlem. Hur det nu blir med det vet ingen men Rosenbergs konstaterande väcker onekligen tankar.

Inget svenskt Nato-medlemskap
Frågan om inte Sverige borde gå med i Nato nu fick Sveriges statsminister Magdalena Andersson efter sin presskonferens i Stockholm på torsdagsmorgon (se länk i denna artikel).

- Nu är inte rätt tid för något sådant, svarade Magdalena Andersson. Vi har med framgång under mycket lång tid varit alliansfria och dagens situation kräver att vi fortsätter vara förutsägbara och stabila.

Ryska erövringar på torsdagen
Enligt de många olika medierapporter om händelserna i Ukraina som inkom under torsdagen så verkar den ryska armén ha intagit en militär flygplats norr om huvudstaden Kiev. Dock hette det på natten till fredagen att flygplatsen återtagits av ukrainska styrkor. Vad som är sant och osant i ett krigsskede är omöjligt att avgöra om man inte är på plats. Sanningen lär avslöjas under morgondagen. Området kring det kollapsade kärnkraftverket Tjernobyl sägs också ha fallit under rysk kontroll.

- De har tagit Tjernobyl för att vi inte kan attackera den miljön, sa Ukrainas ambassadör i Sverige i en intervju i Sveriges Radio på torsdagen.

Ambassadören hoppades på Västvärldens och USA:s hjälp med vapen, humanitär hjälp, ekonomiskt bistånd mm.

EUS statsministrar träffades i Bryssel på torsdagskvällen och sade sig vara fast beslutna att sätta in ekonomiska sanktioner för att ”svälta ut” Vladimir Putin. Englands Boris Johnson säger också till media att förberedelser pågår för att kunna ställa Putin inför rätta för krigsbrott.

- Putin är boven. Putin är paria, sa Joe Biden. Och de som umgås med honom kommer att få sin beskärda del av problem.

Både USA och England tänker bla försöka komma åt Putin genom att spärra konton som tillhör hans vänner, de oerhört förmögna oligarkerna med feta megakonton i utländska banker i både USA, England och övriga västvärlden.

- När de och deras familjer inte längre kan rumla runt i London och New York och spendera pengar på lyxbostäder och shopping, när inte deras barn kan välja att gå i våra exklusiva skolor – då kanske de kan påverka Vladimir Putin. Stoppa honom. Kanske göra sig kvitt honom. Att inte komma åt sina pengar – sånt gör ont, konstaterade både finansiella och politiska kommentatorer under torsdagen.

Många ryssar skäms och protesterar
Samtidigt som Vladimir Putin i rysk statstelevision tillkännagav att han låtit ryska trupper gå in i Ukraina på torsdagsmorgonen så varnade han ryska medborgare från att protestera mot invasionen.

På torsdagskvällen rapporterade bla TV4:s korrespondent i Moskva och CNN:s dito att 1700 ryska demonstranter över hela landet gripits för att göra just det. Alltså demonstrera mot invasionen.

Och i olika TV-inslag sa tillfrågade ryssar i Moskva att de inte stöttar president Putins tilltag.

Cirka 100 000 ukrainare beräknas i skrivandets stund vara på flykt. Antingen västerut i Ukraina eller utomlands. Polen och Rumänien är de två fredligt sinnade grannstaterna Polen har upprättat mottagningscentra för ukrainare på flykt.

De andra grannarna Ryssland och Belarus kan man såklart inte fly till.

Flyktingar till Sverige också
Mellan Ukraina och Sverige ligger Polen – och Östersjön. Om och i så fall hur många som vill ta sig till Sverige är i nuläget oklart men i Trelleborgs hamn liksom i Karlskrona säger hamncheferna att man är beredd på att ta emot de som eventuellt kommer.

Medias frågor på torsdagsmorgonen till Magdalena Andersson om huruvida Sverige kommer att ta emot flyktingar från Ukraina var svaret:

- Självklart ska vi ta emot människor som behöver fly. Men vi kan inte, som förra gången 2015, vara det land som tar emot allra flest. Den här gången måste alla länder i EU hjälpas åt.

Fotnot: G7-länderna är:Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien och USA.

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Föreläsning om dyslexi

12-09-2022

Ann Gomér föreläser på Bjuvs bibliotek om dyslexi. I samarbete med Dyslexiförbundet Nordvästskåne.  

Läs mer

Bjuvsburnouten och HyggeStuan i skön för…

10-08-2022

BJUVSWEEK – På lördag den 13 augusti är det dags för årets tappning av Bjuvsburnouten. Och efter prisutdelningen och den sedvanliga cruisingen blir det sedan fest för hugade spekulanter. Hos...

Läs mer

Påsklovskul med Maj-Björn och Karl-Astri…

03-04-2022

PÅSKLOV Fjädrar flyger, benen sprätter, ägg och Gala show uppstår! Kom och träffa de två frigående hönorna Maj-Björn och Karl-Astrid på påsklovet! Interaktiv mingelakt för alla åldrar. Bjuvs bibliotek, tisdag 12/4, kl 15.00 The...

Läs mer

Bjuvsfest 26-27 augusti

13-03-2022

FEST Bjuvsfesten återkommer. Fredagen den 26 och lördagen den 27 augusti blir det någon form av byakalas igen. På området sedan tidigare, dvs längs Storgatan. Hur många stånd etc det...

Läs mer

God natt, Alfons Åberg!

04-03-2022

SAGOSTUND Lördagen 5 mars kl. 11.00 på Bjuvs bibliotek. Gunilla Bergströms text framförs av Sagofén Isadora, skådespelerskan Josefina Karlsson Vergara. Passar för barn 2-4 år. Illustration: Gunilla Bergström Gratisbiljetter kan hämtas på biblioteket eller...

Läs mer

Flemming Stenfors konst i Hyggestuan

08-02-2022

KONST - Kära vänner nu håller jag konst utställning i Hyggestuan i Bjuv. TId:19 - 20 februari Kl:10 -17:00 Hyggestuan är den gamla gymnastiksalen, senare Old Wheelers lokal. På Gruvgatan strax efter ICA-butiken. -...

Läs mer

Hunden Rund planterar

04-02-2022

PÅ GÅNG LÖRDAG Hunden Rund har hittat något på marken. Det är ett frö. Så börjar boken "Hunden Rund planterar", skriven av Annika Henning, med illustrationer av Maria Nilsson. Med inspiration från...

Läs mer

Forskning om fågelhjärnor ger hopp för m…

18-01-2022

FÅGLAR och HJÄRNAN Den 8 februari kl 18-19 föreläser Anita Campbell på Bjuvs bibliotek om fåglarnas värld. Campbell har 25 års erfarenhet av hjärnforskning på Stockholms universitet, Karolinska Institutet, Astra...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storleks information finns här