Johan Sjöö, biträdande chef för Säkerhetspolisen Säpo. Foto: Säpo.
 
– Vi är i ett läge som vi aldrig har varit i. Volymen i dag gör att vi måste jobba på ett helt annat sätt, säger biträdande Säpochefen Johan Sjöö till DN:s reporter Lasse Wierup. Sjöö talar risk för IS-attacker. Också i Sverige!

Jag tar mig för pannan. Själv tämligen uppgiven efter år av först förvåning och sedan bestörtning över att Sverige generellt verkar inse att risken för terrordåd även här, faktiskt både är stor och ökar eftersom tiden går.

Vi har under en rad år sett faran sprida sig på flera kontinenter och komma allt närmare oss i norr. Självklart siktar terrorister på de ”stora” målen först som t.ex. London, Paris, Bryssel och Nice. Slår till där det skadar flest och mest. På olika punkter i västvärldens ”hjärta”.

Men dels inträffade tunnelbaneattacken i London nu redan för länge sedan och numera stannar antalet inte vid en enstaka utan de kommer alltoftare. Det borde få ansvariga även i Sverige inse att faran närmar sig.

Vilket åtminstone nu Johan Sjöö tycks ha gjort.

Återstår en viktig fråga: ”Hinner vi”? Hinner vi att verkligen identifiera både befintliga IS-anhängare i Sverige, identifiera rekryterarna som finns ute i samhället, neutralisera hoten, kartlägga riskerna och avslöja potentiella faror? Detta kräver ju betydande resurser, som spanare, analytiker och avlyssningsexperter och de som kan värva informatörer. Stavas pengar, pengar, pengar.

Terrorresor till Islamiska Staten IS kriminaliserades i Sverige den 1 april i år och då fick Säpo 60 extra miljoner i sin budget. Men pengarna till trots har man misslyckats med att just avslöja de i Sverige som rekryterar och finansierar svenska ungdomar som vill resa till IS och strida på deras sida.

Att stoppa så många som möjligt av resenärerna är viktigt. Lika viktigt är att ha koll på dem som återvänder. Det är bland dem den inhemska faran vilar.

Sedan 2012 har runt 300 svenska män och kvinnor begett sig till Syrien och tagit värvning hos IS. Utöver dessa har ett 30-tal sedan tidigare anslutit sig till terrorrörelsen al-Shabaab i  Somalia.

Runt 150 totalt har återvänt till Sverige. En del säkert tränade i vapen- och sprängmedelshantering samt till att utföra terrordåd. Deras kontaktnät bland likasinnade inte att förglömma.

På senare tid har IS, sedan både ryss- och USA-allianser börjat bomba dem, förlorat mark både i Irak och Syrien. Vilket lett till att IS nu uppmanar alla sympatisörer i västvärlden att attackera i sina hemländer. Vilket alltså är vad cirka 300 personer kallar Sverige.

Den senaste händelsen i Nice får sägas vara ett fruktansvärt men ändock exempel på en sådan attack.

Byter strategi
Enligt Dagens Nyheter ska Säpo nu får mer pengar. Regeringen har för de kommande tre åren lovat ytterligare ett par hundra miljoner kronor extra för att klara av uppgiften.Säkerhetspolisen ska inte vara lika hemlig som tidigare utan öppna upp sig och samarbeta med  andra myndigheter, som Skatteverket, tullen och Ekobrottsmyndigheten för att komma åt IS svenska nätverk. Dessutom har Säpo utvecklat sitt samarbete med polisen, som har betydligt större resurser och dessutom finns i hela landet.

Marianne Rönnberg Galmor