Nyheter

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kyrkan i Billesholm. Foto: Lars Svendsen.
BILLESHOLM – BJUV Personalen på församlingshemmet i Billesholm har informerats av kyrkoherde Patrik Neuhaus om förändringar framöver och som bl.a. innebär att en tjänst försvinner och att två andra dras ner rejält. Samtidigt har personalen förbjudits att yttra sig för utomstående.

Grogrunden för ryktesspridning kunde inte vara bättre. Först sades det att församlingshemmet vid Billesholms kyrka skulle avyttras för att rädda kyrkans dåliga ekonomi.

Därefter handlade ”pratet” istället om att de anställda i framtiden ska ha sin placering i församlingshemmet i Bjuv. För att, när arbetet så kräver, åka till Billesholm.

Ryktesspridningen till trots är det locket på från ledningshåll i Bjuv. Men klart är att det förändringsförslag som Patrik Neuhaus m.fl. arbetat fram bland annat går ut på att inkorporera tjänster och verksamhet i Billesholm med den i Bjuv, att effektivisera arbetet och placera alla anställda i Bjuvs församlingshem.

Eget ben
Planen andas missnöje med en verksamhet i Billesholm som varit alltför självständig och de facto blivit som ett eget ”ben” parallellt med verksamheten i Bjuv. ”Luft” har funnits i vissa tjänster, heter det i planen och för att komma till rätta med detta krymps dessa från 75 till 30 procent.

I samband med ett möte med oroliga billesholmare som undrar vad som händer med deras församlingshem, stöter vi på kyrkoherde Patrik Neuhaus, och passar på att fråga honom vad som är på gång.

- MBL-förhandlingar pågår och de är belagda med sekretess, svarar kyrkoherden kort.

"Pratar inte med anställda"
Påståendet att det pratas och undras i byn viftar han bort och på frågan om han inte kommunicerar med sina anställda under ärendets gång säger han:

- Vi förhandlar inte med anställda. Vi förhandlar bara med facket.

Patrik Neuhaus visar tydligt att han inte är intresserad av att bli intervjuad men berättar ändå att MBL-förhandlingar förs med fyra olika fackföreningar – Lärarförbundet, Vision, Kommunal och Kyrkans Akademikerförbund. När arbetsgivare och fackföreningar är överens överlämnas ärendet till församlingens beredningsutskott. Som i sin tur vidarebefordrar frågan till Kyrkorådet för beslut. Allra sist ska så Kyrkofullmäktige säga sitt och först därefter informeras de anställda om utgången.

Klart i höst
Hela proceduren ska, enligt Patrik Neuhaus vara klar ”någon gång i höst”. Ett rimligt antagande är att detta betyder före kyrkovalet den 15 september. Då nya representanter för kyrkan i Bjuv ska väljas.

Innan Neuhaus sätter sig i sin bil och kör iväg tillägger han:

- Nu måste jag åka. Jag börjar min semester idag och hade inte räknat med någon intervju. Jag har arbetat övertid så det räcker och tänker inte göra det idag också.

”Det handlar om pengar”
Patrik Neuhaus roll som kyrkoherde kan liknas vid ett VD-jobb och i den rollen ingår att driva verksamheten på ett framgångsrikt sätt samt även föreslå och genomföra förändringar – särskilt för att få en budget i balans.

Den slutliga makten ligger dock inte hos kyrkoherden utan hos Kyrkorådet. Vi vänder oss därför till Kyrkorådets ordförande Kersti Jonasson för att få veta litet mer om förändringsplanerna

- Jag uttalar mig inte, säger hon. Sekretess råder ända tills beredningsutskottet haft sitt sammanträde den 5 augusti. Innan dess får du inte veta något om detta.

"Patrik bestämmer"

 - Och påståendet att det är jag som bestämmer, är inte sant. Det gör Patrik.

Kersti Jonasson är förutom ordförande i Kyrkorådet en av Bjuvs mycket erfarna S-politiker. Hängiven socialdemokrat sedan före kommunsammanslagningen – i den välmående arbetarkommun Bjuv på den tiden var.

Är det förenligt med god socialdemokrati och kyrkliga rekommendationer att utesluta människor från att delta i en process som påverkar deras möjligheter att klara sin försörjning? Är det förenligt med god socialdemokati – och demokrati över huvud taget - att en chef säger till de anställda att han förbjuder dem att uttala sig?

- Jag uttalar mig inte om ärendet, är det enda ordföranden för Kyrkorådet ger till svar. Någon ideologisk vinkel vill hon inte gå in på här.

Hon har protesterat
Anita Blixt sitter i Kyrkorådet för Folkpartiet och är ersättare i kyrkogårds- och fastighetsutskottet. Hon har försökt få information om vad som pågår, men har inte lyckats. Vid två tillfällen har hon dock motsatt sig förslag till förändringar som kommit upp på dagordningen.

Församlingshemmet i Bjuv byggs om för att ge plats åt anställda från Billesholm och detta reserverade sig Anita Blixt emot i våras.  Bjuvs församling har just nu 5 präster och när Kyrkorådet i december beslutade att inrätta en ny komministertjänst så yrkade hon avslag på förslaget. I protokollet beskrivs beslutet som en prioritering i kommande besparingsförslag och Blixt reagerade mot den nya tjänsten eftersom församlingen redan har ett underskott.

- Jag vill att verksamheten i Billesholm ska vara som den är idag. Småbarnsföräldrarna där kommer inte att åka till Bjuv för det blir för besvärligt för de, säger Anita Blixt.

- Flera av dem har faktiskt bestämt sig för att lämna Svenska kyrkan och det är ju mycket tråkigt.

Med istället för mot
Enligt regelboken är ärendet formellt korrekt skött. Det står klart efter en koll med biskopskansliet i Lund. Det både anställda och församlingsmedlemmar förundras över är bristen på insyn.

- Generellt uppmanar vi alltid församlingarna att ta med de anställda i en sådan här process, säger stiftsjuristen Eirik Ski.

- Främst för att tillvarata deras kunskap och kompetens. De kan ju sin egen verksamhet och vet var det finns effektiviseringsmöjligheter. Och så får man dem med i arbetet på sin sida, inte emot.

- Till sist bestämmer ju andra hur det blir, men en transparens i arbetet rekommenderas alltid.

Hjälpa eller stjälpa
Korrekt i all ära allstå. I brist på raka besked från kyrkans ledning i Bjuv läser vi församlingsinstruktionen, som finns på kyrkans hemsida. I den beskrivs människorna som bor i Bjuvs kommun bland annnat så här:

- Vad man som församling också bör ta hänsyn till är att självkänslan inte alltid är i topp. En konkretion av detta är uttrycket "Bjuv kan", ett uttryck som har varit och är en av ledstjärnorna i vårt arbete.

Hur medarbetarnas i Billesholm självkänsla stärks av den pågående proceduren, återstår att se.

Läs även om billesholmsföräldrar som oroar sig över att verksamheten skärs ner här.

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Föreläsning om dyslexi

12-09-2022

Ann Gomér föreläser på Bjuvs bibliotek om dyslexi. I samarbete med Dyslexiförbundet Nordvästskåne.  

Läs mer

Bjuvsburnouten och HyggeStuan i skön för…

10-08-2022

BJUVSWEEK – På lördag den 13 augusti är det dags för årets tappning av Bjuvsburnouten. Och efter prisutdelningen och den sedvanliga cruisingen blir det sedan fest för hugade spekulanter. Hos...

Läs mer

Påsklovskul med Maj-Björn och Karl-Astri…

03-04-2022

PÅSKLOV Fjädrar flyger, benen sprätter, ägg och Gala show uppstår! Kom och träffa de två frigående hönorna Maj-Björn och Karl-Astrid på påsklovet! Interaktiv mingelakt för alla åldrar. Bjuvs bibliotek, tisdag 12/4, kl 15.00 The...

Läs mer

Bjuvsfest 26-27 augusti

13-03-2022

FEST Bjuvsfesten återkommer. Fredagen den 26 och lördagen den 27 augusti blir det någon form av byakalas igen. På området sedan tidigare, dvs längs Storgatan. Hur många stånd etc det...

Läs mer

God natt, Alfons Åberg!

04-03-2022

SAGOSTUND Lördagen 5 mars kl. 11.00 på Bjuvs bibliotek. Gunilla Bergströms text framförs av Sagofén Isadora, skådespelerskan Josefina Karlsson Vergara. Passar för barn 2-4 år. Illustration: Gunilla Bergström Gratisbiljetter kan hämtas på biblioteket eller...

Läs mer

Flemming Stenfors konst i Hyggestuan

08-02-2022

KONST - Kära vänner nu håller jag konst utställning i Hyggestuan i Bjuv. TId:19 - 20 februari Kl:10 -17:00 Hyggestuan är den gamla gymnastiksalen, senare Old Wheelers lokal. På Gruvgatan strax efter ICA-butiken. -...

Läs mer

Hunden Rund planterar

04-02-2022

PÅ GÅNG LÖRDAG Hunden Rund har hittat något på marken. Det är ett frö. Så börjar boken "Hunden Rund planterar", skriven av Annika Henning, med illustrationer av Maria Nilsson. Med inspiration från...

Läs mer

Forskning om fågelhjärnor ger hopp för m…

18-01-2022

FÅGLAR och HJÄRNAN Den 8 februari kl 18-19 föreläser Anita Campbell på Bjuvs bibliotek om fåglarnas värld. Campbell har 25 års erfarenhet av hjärnforskning på Stockholms universitet, Karolinska Institutet, Astra...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storleks information finns här