Nyheter

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Efter visningen av Billesholms Järnvägsstation uppstod en spontan diskussion bland intressenterna om och hur man skulle kunna samverka för att göra huset till ett kultur- och affärscentra.
 
 
Uppdaterad version BILLESHOLM En extrainsatt visning på tisdagen av Billesholms Järnvägsstation kan ha varit ett lyckokast.  Ett 15-tal presumtiva köpare dök upp och flera uttalade ett seriöst intresse. ”Tyngst” var Bergateatern, som kan tänka sig det gamla stationshuset som sin nya ”hemmascen”.

För en tid sedan erbjöd Trafikverket Bjuvs kommun att köpa Billesholms Järnvägsstation. Kommunen tackade nej till erbjudandet.

Emil Lord, ung billesholmare med stort intresse för sin hembygd, inledde då ett försök att via Facebook-sidan – Rädda Billesholms Järnvägsstation – rädda huset. Många anslöt sig till sidan och hejade på Emil och de namninsamlingar som parallellt ägde rum i exempelvis ortens matbutiker skrevs på av 503 personer som  inte vill se huset försvinna.

- Gör ett kulturcentrum, ett musikhus, en ungdomsgård, föreslog FB-anhängarna. Andra kunde tänka sig affärsverksamhet i huset.

Emil Lord skrev även en motion till sin lokala S-förening, med kravet att socialdemokraterna i Bjuv skulle slåss för att byggnaden skulle få vara kvar och användas till allmänhetens bästa. Nyligen, på första mötet för hösten, avslog dock S i Billesholm Lords begäran. Med motiveringen att kommunen inte har pengar till något stationsköp.

Missbedömning?
Eftersom Banverket för några veckor sedan konstaterade att inte tillräckligt många bud på Billesholms Järnvägsstation inkommit beslutade de att utlysa en extravisning. Tisdagen den 27 augusti.

Att döma av den – i alla fall enligt billesholmsmått mätt – folkstorm som tisdagsvisningen orsakade, kanske både de lokala och centrala kommunpolitikerna har missbedömt frågan. Ett 15-tal intresserade kom och några av dem visade ett seriöst intresse för att på något sätt köpa eller bruka fastigheten.

- Vi ser att här finns stora möjligheter för Bergateatern, sa Ingrid Lundin och Laila Thunman från Bergateatern.

- På nedre botten kan man riva väggar och göra en teatersalong. Och på övre våningen finns både utrymme för lager, kontor och rum vi skulle kunna hyra ut till andra.

En nästan full parkering utanför stationen. En glad Emil Lord.
Kontorsstol söker ägare. Fler intressanta retroföremål.
Tre köpsugna damer på husvisning. Ett av de två tåg som idag passerar stationen.
Ingrid Lundin pausar i gamla vänthallen. En retrokontakt på andra våningen.
Entrén till trappan som leder till 2:a våningen. Avgång från Billesholms Järnvägsstation.

 

Stationshuset, byggt 1876, är i dagsläget förfallet och måste renoveras.

"Kommunen måste vara med"
- För att vi ska kunna göra ett kultur- och teaterhus här måste vi ha kommunen med oss. Jag kan till exempel tänka mig att det finns arbetslösa med rätt kompetens för att kunna renovera, fortsatte Ingrid Lundin.

Ingrid Lundin betonade att hon för dagen inte hade något beslutsmandat för Bergateatern men att deras intresse är stort och seriöst. Efter dagens husesyn får nu teaterns styrelse ta tag i frågan.

Ett par av de övriga visningsbesökarna sa sig också fundera på att köpa byggnaden och flytta sin hantverksaproduktion till Billesholm. Andra kunde tänka sig att på något sätt vara en del i ett tänkt kulturhus i Billesholm.

Företaget Skönja i Helsingborg till exempel, som har många olika strängar på sin lyra. Företaget tillverkar accesoarer i tyg men erbjuder också sminkningar inför bl.a bröllop, bal, och fest. Och utför sånguppdrag till bröllop. 

Ägarna Birgitta och Emilia Borestav involverades, liksom övriga visningsbesökare med kulturintressen, i en spontan idédiskussion som uppstod på perrongen efter själva visningen, och den blev kanske upptakten en nystart för Billesholms Järnvägsstation. Framtiden får utvisa.

"Inget vi kan finansiera"

- Kommunen har sitt primära ansvarsområde och där ingår inte ett sådant här projekt, säger Stefan Svalö, Kommunstyrelsens ordförande i Bjuv. Det som föreslås här måste lösas på ideell basis.

Ett kommunalt kulturhus har varit på tapeten tidigare och Stefan Svalö berättar att det som finns kvar av det förslaget kommer upp till beslut - förhoppningsvis på Kommunfullmäktigemötet i september. Men då blir det tal om lokaler i Bjuv. Inte i Billesholm. Och absolut inte i gamla Järnvägsstationen.

En nöjd Lord
Emil Lord, som var med på tisdagens visning, var mycket nöjd över att se så många intressera sig för stationshuset.

- Det här känns mycket positivt. Att se alla här inger hopp. Kanske är slaget ändå inte förlorat.

- Jag ska informera mina partikamrater om hur stort intresset tydligen fortfarande är bland både boende och företagare i närheten av Billesholm. Och så får vi se var vi landar, avslutade Emil Lord.

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor

 

SÖK

GÅNG

Föreläsning om dyslexi

12-09-2022

Ann Gomér föreläser på Bjuvs bibliotek om dyslexi. I samarbete med Dyslexiförbundet Nordvästskåne.  

Läs mer

Bjuvsburnouten och HyggeStuan i skön för…

10-08-2022

BJUVSWEEK – På lördag den 13 augusti är det dags för årets tappning av Bjuvsburnouten. Och efter prisutdelningen och den sedvanliga cruisingen blir det sedan fest för hugade spekulanter. Hos...

Läs mer

Påsklovskul med Maj-Björn och Karl-Astri…

03-04-2022

PÅSKLOV Fjädrar flyger, benen sprätter, ägg och Gala show uppstår! Kom och träffa de två frigående hönorna Maj-Björn och Karl-Astrid på påsklovet! Interaktiv mingelakt för alla åldrar. Bjuvs bibliotek, tisdag 12/4, kl 15.00 The...

Läs mer

Bjuvsfest 26-27 augusti

13-03-2022

FEST Bjuvsfesten återkommer. Fredagen den 26 och lördagen den 27 augusti blir det någon form av byakalas igen. På området sedan tidigare, dvs längs Storgatan. Hur många stånd etc det...

Läs mer

God natt, Alfons Åberg!

04-03-2022

SAGOSTUND Lördagen 5 mars kl. 11.00 på Bjuvs bibliotek. Gunilla Bergströms text framförs av Sagofén Isadora, skådespelerskan Josefina Karlsson Vergara. Passar för barn 2-4 år. Illustration: Gunilla Bergström Gratisbiljetter kan hämtas på biblioteket eller...

Läs mer

Flemming Stenfors konst i Hyggestuan

08-02-2022

KONST - Kära vänner nu håller jag konst utställning i Hyggestuan i Bjuv. TId:19 - 20 februari Kl:10 -17:00 Hyggestuan är den gamla gymnastiksalen, senare Old Wheelers lokal. På Gruvgatan strax efter ICA-butiken. -...

Läs mer

Hunden Rund planterar

04-02-2022

PÅ GÅNG LÖRDAG Hunden Rund har hittat något på marken. Det är ett frö. Så börjar boken "Hunden Rund planterar", skriven av Annika Henning, med illustrationer av Maria Nilsson. Med inspiration från...

Läs mer

Forskning om fågelhjärnor ger hopp för m…

18-01-2022

FÅGLAR och HJÄRNAN Den 8 februari kl 18-19 föreläser Anita Campbell på Bjuvs bibliotek om fåglarnas värld. Campbell har 25 års erfarenhet av hjärnforskning på Stockholms universitet, Karolinska Institutet, Astra...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storleks information finns här