Igenkänningsfaktorn var stor när de fotografier som en del av de billesholmare som kom till Eken-träffen beskådades. Foto: Lars Svendsen.

BILLESHOLM På onsdagskvällen den 28 augusti träffades gamla och nya billesholmare vid Eken i centrala Billesholm. Närmare 60 personer kom till träffen och initiativtagare var Ingrid Lundh.

För ett par veckor sedan fick billesholmsbon Ingrid Lundh idéen och på Facebook skrev hon till de vänner som hon brukade träffa vid Eken i ungdomen att det skulle vara kul att träffas där igen och prata gamla minnen.

Förslaget föll i god jord. Inte bara bland hennes egna vänner utan hos många som såg hennes upprop på "Du vet du är från Billesholm om...."

Inför träffen ikväll skrev Ingrid Lundh:

- En liten uppdatering om SAMLING VID EKEN ons 28/8 klockan 1800: Tag gärna med gamla kort från förr på gamla hus, Inez korvakiosk, Ewes korvakiosk, ja allt ni har, alla är välkommna oavsett ålder. Ta fikakorg med er om ni blir sugna på det. Det kommer två killar och spelar lite musik för oss. Hoppas på stor uppslutning. Vi ses!

Glad överraskning
När vi träffar Ingrid Lundh vid Eken är hon närmast chockad över hur uppslutningen blev. Hon är inte van att hålla tal och fick därför hjälp av en annan aktiv billesholmstjej, Katarina Nilsson, att hälsa alla välkomna.

Musikerna John Lind och Flemming Stenfors, 2/5 av den nystartade gruppen Rocki´n Shoes, spelade akustiskt. Och sångerskorna Caroline Rasmusson från Billesholm och Rebecka Karlsson från Ekeby, som var i Billesholm för att avtala om ett kommande framträdande i Billesholms Folkets Park, hoppade spontant in och sjöng och spelade de med.

Äldre billesholmare hade gamla foton med sig som de visade för intresserade. Bilder på hur gator och hus såg ut när de växte upp här. De äldsta som kommit till träffen - damer runt 90-strecket - förklarade och berättade vad som legat var.

 

Träff med mersmak
Fortfarande när klockan var halv nio höll sig några tappra deltagare kvar på järnringen som omger den gamla eken. En järnring där kavallerihästar bands under tiden de väntade på att lastas på godsvagnar för vidare transport.

Det var nog väldigt länge sedan den gamla eken mitt i byn hade så mycket liv omkring sig. Träffen med både gamla och nya bekanta gav mersmak och livade upp. Uppslutningen var så god att både arrangör och andra medverkande redan börjat fundera över när nästa träff kan ordnas

Den som vill förkovra sig rejält i vad Eken betytt för Billesholm under åren kan förslagsvis läsa boken "Utsikt från Eken i Billesholm" av författaren Hasse Persson.

Se också Lars Svendsens film från Eken här:

 

{source}<iframe width="420" height="315" src="//www.youtube.com/embed/Np9EWMHr8qc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
här.

{/source}

Text: Marianne Rönnberg Galmor    Foto: Lars Svendsen