Nyheter

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
POLITIKERKOLLEN Kristdemokraterna lyfter inför kommunalvalet i Bjuv bla frågan om trygghet. Och ungdomars situation i Bjuv, där narkotikaproblemen är påtagliga. Vi träffar Maria Berglund, som i år tagit över ledartröjan från Urban Berglund.
 

Kristdemokraterna värnar den trygga familjen som utgångspunkt för det mesta i samhällsbygget. De senaste mandatperioderna har partiet lokalt ingått i en koalition där Socialdemokraterna är det stora partiet med fn 11 mandat. Medan KD liksom C, L och V – som också ingår i gruppen – har varsitt mandat.

Inför valet den 11 september är siktet hos KD inställt på fortsatt samarbete.

- Samarbetet har fungerat väl, säger Maria Berglund. Vi har kunnat överbrygga skillnaderna. Och förutsättningarna för fortsatt samarbete tror jag är goda. Det finns en potential i den gruppen för att göra bra saker för Bjuv.

Intresserade unga
Återväxten inom Bjuvspolitiken är viktig. Det tycker alla partier i Bjuv. Maria Berglund och KD är inget undantag. Men KD – precis som alla de övriga - har ingen lokal ungdomsavdelning utan de Bjuvsungdomar som är intresserade blir medlemmar i kretsen för Nordvästra Skåne och utgår från Helsingborg. Där gymnasieskolorna finns. Men Berglund känner sig optimistisk vad gäller återväxten. Även om de unga flyttar.

Hon var tex en av de Kristdemokrater som fanns i kampanjtältet på Bjuvsfesten nyligen. För att bla prata om trygghet, värdet av en bra skola, ett fungerande föreningsliv och bra förutsättningar för företagande.

- Det gjorde mig glad att många ungdomar där hade frågor om vår politik. Det tror jag beror på att skolan gör ett bra jobb.

”Gillar det lilla sammanhanget”
Maria Berglund, som är född i Kristinehamn, är 44 år och bor med sin familj i Billesholm. Till Bjuvs kommun flyttade hon 2005. Med en examen som teologie kandidat i bagaget. Idag är hon bl.a. häktespastor i Helsingborg.

- Jag gillar att bo i det lilla sammanhanget. Där både beslutsfattare och andra invånare har nära till varandra. Ungarna kan själv ta sig till och från skolan. Helsingborg finns också nära med sitt utbud av konserter och annan kultur.

”Ville göra skillnad”
- Jag valde karriär för att jag ville göra skillnad i livet för människor, berättar hon. Orättvisor är den egentliga drivkraften bakom mitt engagemang.

- Många människor kommer i kläm i dagens samhälle. Och där kan KD spela en avgörande roll. Vi vill bygga ett samhälle som medborgarna kan lita på. Föräldrarna ska veta att barnen har det bra i skolan. Barnen ska känna att skolan är bra.

Bjuv har ett stort problem med narkotika som når långt in på skolorna. Det är Maria Berglund mycket väl medveten om.

- Jag hoppas en ny regering ger polisen befogenheter och verktyg att komma tillrätta med problemen, säger hon.

Kristdemokraterna vill också, enligt Maria Berglund, att skattepengar ska förvaltas väl. Med utgångspunkt från tanken på ett samhälle som hänger ihop.

- Vi tänker oss ett samhälle som hänger ihop, som sagt. Vilket bla inneär att vi vill att man ska kunna gå ut på kvällarna utan att vara rädd. Och sönderslagna skolor tex – kostar.

- Men vi vill dock inte höja skatten mer, säger Berglund. Det finns utrymme kvar med de pengar som finns.

Vill ersätta trygghetsvärdarna
En funktion som kommunalrådet Mikael Henrysson (SD) mycket ofta lyfter fram i Bjuvspolitiken när tryggheten diskuteras är de särskilda trygghetsvärdar som anställts sedan han kom till makten i kommunen för tre år sedan.

- Det räcker inte, säger Maria Berglund. Vi vill ersätta dem med fältassistenter som är direkt kopplade till Socialtjänsten.

Vi samtalar kring vad trygghetsvärdarna egentligen kan och får göra inom ramen för ingripanden i svåra situationer och ett är klart; De har ingen rätt till sk myndighetsutövning. De kan inte ingripa som en polis.

Vill ha mer synlig polis
- De är säkert fantastiska människor, säger Maria Berglund. Men deras befogenheter sträcker sig till att låsa dörrar och stänga fönster som står öppna. Medan vi inom KD överlag vill ha en mer synlig polis. Vi måste helt enkelt har bättre tillgång till både polis och myndighetsresurser och detta finns med som en särskild post i vår budget. Även Nattvandrarna med sin relationsskapande verksamhet ser vi  platsar i sammanhanget.

- Jag är numera verksam som häktespastor och i den verksamheten möter jag de som berättar att deras kriminella bana började när de var 12-15 år. Och den nyrekryteringen måste vi jobba för att få stopp på.

Stöd till föreningslivet
- Vi vill i det sammanhanget stödja föreningslivet. Bjuvs kommun har en gammal gedigen tradition av just detta inom exempelvis brottning, fotboll och andra sporter. För både pojkar och flickor. Och inte att förglömma drillen för flickor.  Jag tror det skulle vara bra att vi ökade förutsättningarna för just föreningslivet.

Maria Berglund är den Bjuvspolitiker som för bjuvsweek.se tydligast utvecklar tankarna kring vad de äldre i kommunen har att vänta sig i form av boende och service.

Bryr sig om de äldre
- Om tio år har vi en demografisk topp där vi kommer att behöva fler boendeplatser, säger Berglund. Men nuvarande styre vill minska antalet.

- Vi vill behålla de platser som finns. Man kan väl göra stambyte? Bevara boendena i de olika kommundelarna och bygg ut Ekhaga i Billesholm, säger vi.

KD vill också ha ”mellanläget” Trygghetsboende. Som kan ligga centralt. Medan äldreboendena enligt Berglund behöver få bibehålla en lugn miljö.

Till slut kommer vi in på företagandet i Bjuvs kommun.
- Vi måste få ett bättre företagsklimat i kommunen, säger Maria Berglund. Vi måste ha en företagstillväxt. Jag tror exempelvis att vi behöver definiera olika servicenivåer för företagare i Bjuv.

Marianne Rönnberg Galmor

 

SÖK

GÅNG

Föreläsning om dyslexi

12-09-2022

Ann Gomér föreläser på Bjuvs bibliotek om dyslexi. I samarbete med Dyslexiförbundet Nordvästskåne.  

Läs mer

Bjuvsburnouten och HyggeStuan i skön för…

10-08-2022

BJUVSWEEK – På lördag den 13 augusti är det dags för årets tappning av Bjuvsburnouten. Och efter prisutdelningen och den sedvanliga cruisingen blir det sedan fest för hugade spekulanter. Hos...

Läs mer

Påsklovskul med Maj-Björn och Karl-Astri…

03-04-2022

PÅSKLOV Fjädrar flyger, benen sprätter, ägg och Gala show uppstår! Kom och träffa de två frigående hönorna Maj-Björn och Karl-Astrid på påsklovet! Interaktiv mingelakt för alla åldrar. Bjuvs bibliotek, tisdag 12/4, kl 15.00 The...

Läs mer

Bjuvsfest 26-27 augusti

13-03-2022

FEST Bjuvsfesten återkommer. Fredagen den 26 och lördagen den 27 augusti blir det någon form av byakalas igen. På området sedan tidigare, dvs längs Storgatan. Hur många stånd etc det...

Läs mer

God natt, Alfons Åberg!

04-03-2022

SAGOSTUND Lördagen 5 mars kl. 11.00 på Bjuvs bibliotek. Gunilla Bergströms text framförs av Sagofén Isadora, skådespelerskan Josefina Karlsson Vergara. Passar för barn 2-4 år. Illustration: Gunilla Bergström Gratisbiljetter kan hämtas på biblioteket eller...

Läs mer

Flemming Stenfors konst i Hyggestuan

08-02-2022

KONST - Kära vänner nu håller jag konst utställning i Hyggestuan i Bjuv. TId:19 - 20 februari Kl:10 -17:00 Hyggestuan är den gamla gymnastiksalen, senare Old Wheelers lokal. På Gruvgatan strax efter ICA-butiken. -...

Läs mer

Hunden Rund planterar

04-02-2022

PÅ GÅNG LÖRDAG Hunden Rund har hittat något på marken. Det är ett frö. Så börjar boken "Hunden Rund planterar", skriven av Annika Henning, med illustrationer av Maria Nilsson. Med inspiration från...

Läs mer

Forskning om fågelhjärnor ger hopp för m…

18-01-2022

FÅGLAR och HJÄRNAN Den 8 februari kl 18-19 föreläser Anita Campbell på Bjuvs bibliotek om fåglarnas värld. Campbell har 25 års erfarenhet av hjärnforskning på Stockholms universitet, Karolinska Institutet, Astra...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storleks information finns här