Nyheter

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Störst förödelse var det i Ekebyskolans bibliotek. Rent ekonomiskt görs nu en inventering för att komma fram till hur mycket pengar skadorna innebär. Pengar som Bjuvsbornas skattepengar ska gå till. Om inte någon lyckas få stopp på den tyvärr alltför vanliga förstörelsen på kommunens skolor.
BJUVSWEEK - INBROTT Vad var det egentligen som hände i samband med inbrottet och förstörelsen av biblioteket på Ekeby skola fredagen den 8 juli? Provocerade kommunens egen information om att kameror satts upp ett gäng ungdomar till att visa att de är smartare än detta?

Det är inte första gången förstörelse ägt rum i Ekeby – varken på skolan eller i övriga byn. Den här gången får man väl dock konstatera att förödelsen gick utöver ”det vanliga”.

Vad gäller skolinbrottet utgick jag länge ifrån att det skett via huvudentrén och att vandalerna sedan därifrån tagit sig in på fritids och i biblioteket.

Efter att i två dagar ha jagat runt bland ansvariga i kommunhuset står det klart att inkräktarna istället tog sig in via bibliotekets reservutgång som finns mitt emot lilla parkeringen. Och att inkräktarna kommit i skydd av mörkret någon gång under kvällen-natten mellan fredagen den 8 och lördagen den 9 juli. För det var sent på fredagen som Nattvandrarna kom till skolan och upptäckte förstörelsen.

Hur adekvat är säkerhetstänket?
Och en inte alltför djärv slutsats av allt grävande är att trots att Ekebyskolan både har larm och övervakningskameror så har inte förövarna varken fångats på bild eller av någon utryckande vakt från bevakningscentralen i Bårslöv. För dit har det enligt uppgift aldrig kommit något larm från Ekebyskolan under den aktuella tidpunkten.

Detta lyfter naturligtvis frågan om hur det står till med säkerhetstänk, -medvetande samt inte minst ansvarsfördelningen mellan de ansvariga på skolan och i kommunen.

Rena Katt-och-råttaleken
Jag inledde min ”rundringning” i kommunen hos Catharina Månsson, chef för kultur och fritidsförvaltningen, som omfattar kommunens bibliotek. Hon svarade på telefon men bad mig när hon hörde mitt ärende att ringa till sin tf Josefine Wahlström istället eftersom ”jag inte vet några detaljer kring vad som hänt”.

Josefine Wahlström är den som ska inventera och räkna ut hur mycket förödelsen kostar i reda pengar. Hur larm och kameror på skolan fungerat säger hon däremot sig inte veta något om. Hon hänvisade mig därför vidare till chefen för Tekniska förvaltningen, Thorsten Schnaars.

Schnaars kände naturligtvis till det inträffade "men inte tekniken i detalj" och gav mig istället numret till Magnus Magnusson. Som enligt Schnaars ska kunna svara på mina detaljfrågor kring kameror och larm. Samt, utgår jag ifrån, vara i tjänst. (Vad ska jag annars söka honom för?)

Oseriöst bemötande
Efter 10 påringningar - där jag varje gång trycks bort med beskedet "linjen är upptagen" - samt ett obesvarat sms om att jag söker kontakt - ger jag upp tanken på Magnusson. Senare visar det sig att det inte över huvud taget är han längre som ska svara på mina frågor eftersom Trygghetssamordnaren tagit över den uppgiften. Denne är dock också på semester.

Jag skriver då istället till kommunalrådet Mikael Henrysson och frågar vem jag kan få svar ifrån. Att dribbla runt med en journalist i ett allvarligt ärende, är inget annat än oseriöst. Visserligen har revisionen redan tidigare klagat på den bristande samordningen bland tjänstemännen i kommunhuset men det gällde förra sommaren och jag tänkte att bristerna nu var ett minne blott.

Hur som helst; Henrysson svarar trots att han har semester. Föreslår dock ett samtal med en av dem jag redan pratat med. Så jag försöker istället med tf kommunchefen, kommunjuristen Julia Pietrik. Som är på möte.

"Få stopp på journalisten!"
Då plötsligt ringer min telefon. Det är kommunens kommunikationschef Maya Saksi. Som "hört att du har frågat runt i huset om det som hänt på Ekeby skola". Hon vill nu gärna hjälpa mig.

Trots att jag inte sökt henne lyssnar jag. Men jag får inte riktigt hennes story att hålla ihop.

Finns det kameror i entrén som ni skrev häromveckan? frågar jag.

- Ja. Men den är inte riktad mot entrén så den har inte kunnat få med om någon brutit sig in, svarar hon.

Pratar runt varandra
Så här i efterhand förstår jag att hon talar om den reservutgång i biblioteket som är den väg som förövarna uppenbarligen brutit sig in genom. Själv tror jag fortfarande att vi talar om huvudentrén. Som jag utgår ifrån är både låst och larmad. Och som en kamera inne i lokalen också finns riktad mot.

- Den (kameran vid reservutgången alltså/red:s anm.) har gått igång men jag vet inte vad filmen visar, fortsätter Maja Saksi. Det får bara vissa utvalda här hos oss se och veta. Polisen har filmen och jag tror att chefen för våra trygghetsvärdar begärt ut den. Men han är på semester.

Är inte kameran kopplad till larmet? undrar jag. Och vad gjorde larmcentralen när det gick i Ekeby?

- Larmet fungerade inte, svarar Maja Saksi. Det hade hängt sig. Det har fungerat i många år. Även dagen före och sedan dagen efter händelsen. Men inte under tiden då inbrott och förstörelsen skedde.

Vet du exakt  när under helgen 8-9 juli inbrottet skedde?

- Nej jag kan inte säga vilken dag, svarar Saksi.

Men..... om du inte vet dag.... hur vet du då exakt när "larmet hängt sig"?........................................ Efter en kort diskussion om sekretess och polisutredning etc lägger vi på.

 Kollar med Nattvandrarna
Det inträffade upptäcktes som sagt av Nattvandrarna Bjuv så på inrådan av Saksi kollar jag deras inlägg på Facebook och ser att det var när de kom till skolan natten mellan den 8 och 9 juli som det inträffade upptäcktes. På fredagen förstördes bl.a. biblioteket  och in kom vandalerna genom att bryta upp en nödutgång. Larmet ”hade hängt sig”. Inbrottet skedde också i en dal av byggnaden dit övervakningskamerorna inte verkar ha nått.

Det här haltar.

Är det så att den eller de kameror (hur många är de egentligen?) som kommunen till synes stolt berättade om på sin hemsida inte hade en avskräckande effekt på de ungdomar som ligger bakom förstörelsen? Utan istället provocerade dem till att ta sig in? Visa att de är smartare än vuxna?

Hade vandalerna t.o.m. vetskap om hur larmet fungerar och vilken del av utrymmet kamerorna når?

Nya kameror på gamla ställen
På fredagen kommer jag lite längre i min jakt på svar. Jo, det finns nya kameror. Styrda av vad jag tror rörelsedetektorer. Men de har satts upp på de gamla kamerornas fästen – dvs inte flyttats till ställen där de kanske ”ser” längre än de gamla.

Maya Saksis välvilliga samtal till trots så föder storyn just nu faktiskt bara fler frågor. Har inte någon kollat åt vilket håll kamerorna är riktade? Är behovet idag detsamma som den gång den första kameran sattes upp? Och hur kan ett larm "hänga sig"? Och sedan fungera dagen efter inbrottet igen?

Henrysson tänker utreda
- Jag har semester men kommer kräva en utredning när jag är tillbaka, svarade Mikael Henrysson mig.

Låt oss påminna om det om några veckor. Så här rörigt får det inte vara. Många skattekronor har pga "klåfingriga” ungdomar gått till spillo. Helt i onödan.

Ryktet säger att förövarna ett gäng killar i 18-19-årsåldern. Som ställt till med förödelse förr och nu ”outsmartat” vuxensamhället – igen??

Att det finns människor som vet vilka dessa är, är väl självklart i ett litet samhälle där "alla känner alla"?

Det började kanske en gång med några mindre "pojkstreck". Men inbrottet och förstörelsen på skolan den 8-9 juli går över gränsen. Den gräns utåtagerande ungdomar alltid söker.

 

 

Ansvar måste utkrävas
Om inte ansvarskännande vuxna i Ekeby nu sätter ner foten och tydligt visar att den yttre gränsen är nådd så får vi räkna med att "sökandet" fortsätter. Det vill säga att det bara är att vänta och se vad som blir nästa grej. Vilka onödiga saker skattepengarna ska gå till nästa gång.

PS. Det går att vara anonym när man pratar både med kommunen och polisen. Det gäller för övrigt även den förstörelse som Varagårdsskolan i Bjuv utsatts för.

Marianne Rönnberg Galmor
Chefredaktör
www.bjuvsweek.se

 
 

SÖK

GÅNG

Påsklovskul med Maj-Björn och Karl-Astri…

03-04-2022

PÅSKLOV Fjädrar flyger, benen sprätter, ägg och Gala show uppstår! Kom och träffa de två frigående hönorna Maj-Björn och Karl-Astrid på påsklovet! Interaktiv mingelakt för alla åldrar. Bjuvs bibliotek, tisdag 12/4, kl 15.00 The...

Läs mer

Bjuvsfest 26-27 augusti

13-03-2022

FEST Bjuvsfesten återkommer. Fredagen den 26 och lördagen den 27 augusti blir det någon form av byakalas igen. På området sedan tidigare, dvs längs Storgatan. Hur många stånd etc det...

Läs mer

God natt, Alfons Åberg!

04-03-2022

SAGOSTUND Lördagen 5 mars kl. 11.00 på Bjuvs bibliotek. Gunilla Bergströms text framförs av Sagofén Isadora, skådespelerskan Josefina Karlsson Vergara. Passar för barn 2-4 år. Illustration: Gunilla Bergström Gratisbiljetter kan hämtas på biblioteket eller...

Läs mer

Flemming Stenfors konst i Hyggestuan

08-02-2022

KONST - Kära vänner nu håller jag konst utställning i Hyggestuan i Bjuv. TId:19 - 20 februari Kl:10 -17:00 Hyggestuan är den gamla gymnastiksalen, senare Old Wheelers lokal. På Gruvgatan strax efter ICA-butiken. -...

Läs mer

Hunden Rund planterar

04-02-2022

PÅ GÅNG LÖRDAG Hunden Rund har hittat något på marken. Det är ett frö. Så börjar boken "Hunden Rund planterar", skriven av Annika Henning, med illustrationer av Maria Nilsson. Med inspiration från...

Läs mer

Forskning om fågelhjärnor ger hopp för m…

18-01-2022

FÅGLAR och HJÄRNAN Den 8 februari kl 18-19 föreläser Anita Campbell på Bjuvs bibliotek om fåglarnas värld. Campbell har 25 års erfarenhet av hjärnforskning på Stockholms universitet, Karolinska Institutet, Astra...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »