Glada och tacksamma mottagare av årets första stipendier. Från vänster Per-Henrik Modig, Rolf Andersson med William och Julian Ipsonius, Louise Kron och Dan Elgegren. I bakgrunden Göran Persson från Swedbank.
PENGAREGN På torsdagen delade Göran Persson från Swedbank Åstorp ut Sparbanksstiftelsens sedvanliga stipendier till föreningar i Bjuvs kommun.

Två gånger om året delas pengar från Sparbanksstiftelsen Skåne ut till föreningslivet och i Bjuvs kommun är det bankchefen Göran Persson  som kommer med de symboliska, jättestora checkarna och förgyller tillvaron för alla sorters föreningar, oftast inom sportens värld men vissa kulturverksamheter kan tydligen också få pengar.

Den här gången var det gymnastik, bowling, tennis och scouting som fick sig en rejäl dusör för att kunna utveckla delar av sina verksamheter.

Louise Kron som ansvarar för avdelningen Gymmix hos Bjuvs gymnastikförening tog emot 6 000 kronor som ska satsas på ledarutbildning. Bjuvs gymnastikförening startade enligt Louise 1956 och har 400 medlemmar.

Per-Henrik Modig representerade Team Bjuv Bowlingförening som spelar i Sporthallen i närheten av Bjuvs vattentorn. Det finns hela fyra bowlingklubbar i kommunen, berättade han och Bowlinghallens förening utgör en paraplyorganisation för dem alla.

- Bowling är bland de dyraste sporterna i Sverige, berättade Modig. Medlemskapet ligger på 6000 kr per år. Inklusive träning och matcher. Ett nytt klot för en vuxen – som man för det mesta byter ut en gång om året – kostar runt 3000 kr.

De 6 000 kronor föreningen nu fick av banken ska bekosta ett träningsprogram för en väldigt duktig bowlare som redan finns i klubben på elitnivå.

Gratis prova-på
Bjuvs tennisklubb representerades av Dan Elgegren – även lärare på Varagårdsskolan i Bjuv. Tennisklubben finns bredvid Sporthallen på Idrottsgatan och fick 10 000 kronor.

- Vi ska använda pengarna till att satsa på unga tränares utbildning, sa Elgegren. Och så ska vi köpa tennisracket och bollar så vi kan erbjuda alla skolungdomar gratislektioner. Allt för att få klubben att både överleva och växa.

Trenden för sporterna är att medlemsantalet går ner. Få nya ansluter sig till föreningar som man gjorde förr.

- Det är därför vi satsar så hårt i skolan, förklarade Dan Elgegren. Förutom tennis har vi i vår hall också badminton och gym.

Scoutkåren Vikingen i Ekeby fick ta emot en check på 20 000 kronor och representerades av bröderna William Ipsonius, Äventyrarna och Julian Ipsonius, Upptäckarna samt ledaren Rolf Andersson.

- För pengarna ska vi komplettera kanotverksamheten, berättade Rolf Andersson. En kanot som nu är så lappad och lagad att den måste åka till de sälla jaktmarkerna och ersättas av en ny, står på önskelistan.

Danas för livet
Vikingarna är indelat i fyra grupper: Äventyrare, Upptäckare, Spårare och Utmanare. Inriktningen i Ekeby är naturverksamhet. Föreningen är 76 år gammal, består av 75 medlemmar och har egen stuga på Parkgatan.

- Scouternas övergripande mål  är att försöka göra ungdomarna redo för livet, berättar Rolf Andersson.

Just nu pågår förberedelserna för årets vårläger. Förra året slog man sig ner vid Hjörneredssjön men just nu är det inte bestämt vilken plats man ska vara på i vår.

Vill ha fler sökande
Göran Persson på banken tycker att alldeles för få föreningar söker bidragen som alltså delas ut två gånger om året. Han och övriga styrelsen vill se fler ansökningar och berättar att det nu är dags att söka för nästa uttagning. Och att man gör det på Sparbanksstiftelsen Skånes hemsida. Där man förstås också hittar regler och annan information som är relevant i sammanhanget.

Marianne Rönnberg Galmor