YTTRANDEFRIHETEN Västerländsk yttrandefrihet är under attack. Det påmindes världen på torsdagen om då ettårsdagen av morden i Paris på anställda på satirtidskriften Charlie Hebdo samt i en judisk matbutik, högtidlighölls. Dagen till ära gav redaktionen ut ett specialnummer av tidningen.
För ett år sedan trängde beväpnade islamistiska terrorister sig in på den dåvarande tidningsredaktionen och resultatet av dådet, samt en attack strax därefter mot en judisk mataffär, blev 17 döda.

Sedan den dagen har en del tecknare slutat arbeta på tidningen. Samtidigt har antalet prenumeraner ökat markant. 40 miljoner kronor har också donerats av läsare till redaktionen. För att den ska kunna fortsätta finnas till. Inte minst som ett tecken på att yttrandefriheten fortfarande lever.

Bildtext: Mördaren fortfarande på fri fot.

Att arbeta som satirtecknare i dagens Frankrike är uppenbarligen en fråga på liv och död. Idag har de anställda på Charlie Hebdo en annan arbetslokal än tidigare. På hemlig adress och enligt de som känner till förhållandena handlar det om en hårt bevakad "bunker".

Frankrikes president Francois Hollande höll i samband med årsdagen tal och prisade polisens arbete efter attacken i fjol. Han sade också att 5,000 extra poliser och soldater ska tillföras de existerande styrkorna 2017 som förstärkning av Franrikes säkerhet.

Ny attack idag
Bara minuter efter att Hollande hållit sitt tal försökte en man attackera en polisstation med en köttyxa och en falsk väst av den typ självmordsbombare bär. På en papperslapp man fann på mannens kropp uttalade han sitt stöd för IS och utlovade hämnd för Frankrikes ”attacker på Syrien”. Allt enligt den franska nyhetsbyrån AFP.

Mannen, sedan tidigare en känd kriminell, sköts till döds av den franska polisen.

Yttrandefriheten hotad
Syftet med terroristernas attack mot satirtidningen Charlie Hebdo är att avskaffa yttrandefriheten i den form både Frankrike och också Sverige idag känner den.

Många i väst har av morden skrämts till tystnad men det finns fortfarande många journalister m.fl. som är beredda att slåss för att yttrandefriheten ska finnas kvar. Exempel på detta är de som arbetar kvar på Charlie Hebdo.

Farligt också i Sverige
Sverige anses ha den bästa yttrandefriheten men det råder ingen tvekan om att den som i vårt land yttrar sig eller avbildar något som islamister finner olämpligt, svävar i lika stor livsfara som kollegorna i Frankrike. Ett svenskt exempel är konstnären Lars Wilks, som sedan han avbildade profeten Muhammed som rondellhund, utsatts för flera mordförsök och ständigt lever med livvakter.

Form av attack
På sätt och vis kan också de sexuella övergrepp på unga kvinnor som nyligen ägt rum i Köln, Hamburg mfl orter också ses som en form av attack på västerländsk yttrandefrihet. En del utomeuropeiska män, som inte känner till och respekterar den fria livsstil invånarna i länder som Tyskland, Frankrike, Sverige mm åtnjuter, tolkar kvinnlig frigjordhet som något de inte behöver respektera.

Marianne Rönnberg Galmor