Nyheter

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
POLITIK/VAL 22 – I kommunalvalet den 11 september fick Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna och Moderaterna flest röster och det är också i huvudsak mellan dessa tre som slaget om vem som den kommande mandatperioden ska styra Bjuvs kommun.

Ser man till personrösterna inom partierna som kommer att sitta i fullmäktige så fördelades de inte riktigt i den ordning som partierna själv före valet listat dem.

Allra flest personkryss lokalt fick i tur och ordning Pia Trollehjelm (SD) 346, Mikael Henrysson (SD) 215, Matthias Åkesson (M) 80 och Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) 77.

POLITIK På måndagen omvaldes Andreas Norlén (M) till talman av en enhällig riksdag. Kring valet av andre vice talman uppstod det däremot en dragkamp som efter en andra valomgång innebar att Julia Kronlid (SD) vann.

Andreas Norlén var kandidaten till talmansposten som M, KD, L och SD föreslagit. Och som S, V och MP stöttade utan diskussion.

 
VAL 2022 Det muslimska partiet Nyans, som i år siktade på att ta sig in i större städers kommunfullmäktige men inte lyckades, hade inga tryckta valsedlar i Bjuv. Men det hindrade inte partiet ifrån att bli det största av de småpartier som ställde upp i kommunen.
Nyans kom inte in i fullmäktige men i valdistriktet Bjuv 5 fick hel partiet hela 3,6 procent av rösterna. I övriga delar av kommunen blev rösterna färre.

REGERING Efter att talmannen Andreas Norlén på måndagen träffat alla partiledare meddelade han att Moderatledaren Ulf Kristersson nu får försöka bilda en regering.

Förra gången detta var aktuellt tog det 134 dagar men talmannen tror det ska gå fortare den här gången.

- Då fick vi ägna tre månader åt att reda ut vem som ville prata med vem, sa Andreas Norlén. Men den här gången är det redan klart vilka som kan det.

Rent teoretiskt skulle en ny regering kunna vara klar i slutet av nästa vecka. Men det är tveksamt om det går att foga ihop det hela med tanke på att Liberalerna och Sverigedemorkaterna står långt ifrån varandra i en del frågor.

POLITIK På torsdagen meddelade Centerns ledare Annie Lööf att hon avgår. Hon har varit partiledare i 11 år och säger i SVT att valanalysgruppen får fundera på om detta var rätt tidpunkt för detta beslut.

- Jag känner en trygghet och en stolthet för vad vi gjort under dessa 11 år, svarade hon på frågan från pressen om hur hon nu känner sig.

Se mer på svt.se.

MRG

VAL 22 - När bara 17 distrikt återstod att räkna visade mandatfördelningen 176-173 till högersidans fördel och innan statsminister Magdalena Andersson kallade till presskonferens i Stockholm och erkände sig besegrad.

Hon gick till angrepp mot Sverigedemokraterna och genom att prata om ett eventuellt samarbete med Ulf Kristersson och Moderaterna, eller de liberaler som inte vill vara med om ett samarbete med SD, försökte hon uppenbarligen att  försöka splittra högerblocket. Presskonferensen kan ses på svt.se.

UPPDATERAS så snart alla röster är räknade.

MRG

VAL 22 - Samtliga 12 valdistrikt i Bjuvs kommun är nu räknade och nu förhandlar partierna om vilka andra man ska samarbeta med. Eftersom inte något av dem fick egen majoritet.
Av Bjuvs kommuns cirka 15 880 invånare var i år 12 182 röstberättigade. Det var fler än i valet 2018 och ändå så gick bara 8 947 personer och röstade. Vilket innebär ett rekordlågt valdeltagande på 73,4 procent. 2018 var motsvarande siffra 76,5 % och även det räknas som lågt med svenska mått mätt.

Dagarna efter valet där inget parti fick egen majoritet utan måste samarbeta med andra säger politikerna att "vi håller alla dörrar öppna". Vilka partier som till slut väljer att samarbeta med vilka det återstår fortfarande att se. Nu börjar förhandlingarna.
POLITIK Efter en lång och spännande valvaka tog många politiker i Bjuv det ganska lugnt på måndagen. Nu laddar de för möten och förhandlingar som ska mynna ut i att Bjuv får en ny politisk ledning. Esset i leken har Moderaterna.

De 31 mandaten i Bjuvs kommunfullmäktige har efter valet på söndagen fördelats så att Sverigedemokraterna blivit störst med 13 mandat. Socialdemokraterna har hamnat på 10 mandat och Moderaterna på 5. Liberalerna fick inte tillräckligt många röster den här gången och kommer därför inte längre att finnas representerade i fullmäktige. Övriga mandat har gått till KD, C och V - med ett mandat vardera.

POLITIK På söndagen stod det klart att Pia Trollehjelm, partiordförande för Sverigedemokraterna i Bjuvs kommun och Ekebybo, inte har fått en ordinarie plats i Sveriges Riksdag för sitt parti - som vi tidigare skrivit. Utan en plats som Förste ersättare.

Före valet var det osäkert om det skulle bli någon riksdagsplats för Pia Trollehjelm. Det berodde helt enkelt på om SD i valet skulle få fler riksdagsplatser än de hade tidigare. När valet nästan är färdigräknat konstaterar vi att SD växte men för Trollehjelm räckte det inte hela vägen fram.

På FB uppmuntrar vännerna Trollehjelm att fortsätta jobba lokalt. - Det har jag gjort ooootroligt länge, svarar hon. Men man måste ha en inkomst också. Livet är inte bara politik.

Förutom riksdagsplatsen kandiderade Trollehjelm tillsammans med kollegan Mikael Henrysson till Region Skåne. Hur det gick där har ännu inte framkommit.

Bjuv väl representerat
Bjuvs kommun representeras redan i Sveriges Riksdag genom Moderatledaren Ann-Charlotte Hammar Johnsson. Som på lördagen berättade att hon fått förnyat förtroende ytterligare 4 år. Vänstern ordförande Petra Nielsen hade i valet nominerats av kretsen i Helsingborg till partiets tredjeplats i Riksdagen. Men inte heller för hennes del blev det någon ordinarie riksdagsplats.

Marianne Rönnberg Galmor

VAL 22 UPPDATERAD I skrivandets stund är 91 procent av rösterna i lokalvalet i Bjuv räknade men det lär inte rucka på den slutliga mandatfördelningen: SD 13, S 10, M 5 och KD, C och V vardera ett mandat. Sett till de hittillsvarande allianserna är nu knäckfrågan – fortsätter M i allians med SD? Går de istället till S och övriga borgerliga? Eller går M i egen opposition?.

Bjuvs kommunfullmäktige består av 31 mandat. Valet igår gav SD 13 mandat, S 10 mandat och M 5. Liberalerna tappade så mycket att de åker ur fullmäktige och de övriga i KF -  KD, C och V - ligger kvar på 1 mandat vardera. Medan de i valet 2018 jämstarka SD och S nu gått olika vägar – SD upp och S ner.

 


SD:s partiordförande i Bjuv, Pia Trollehjelm, tillsammans med Mikael Henrysson, fram till valet kommunalråd. Valvakan hölls i Billesholms Folkets Park och när 83 procent av rösterna räknats kom guldhattarna fram. Socialdemokraterna under ledning av Ulrika Thulin, hittillsvarande oppositionsråd, festade samtidigt på Söderåsens Värdshus i Billesholm och såg inte ut att hänga läpp trots fallande röstetal.
VALET I BJUV Halv tolv på söndagskvällen hade 83 procent av rösterna i kommunvalet i Bjuv räknats. Siffrorna visade att Sverigedemokraterna då fått 41,9 procent av rösterna, en markant uppgång med 3,5 procent. Och då åkte de förbeställda guldhattarna på partiledningen Pia Trollehjelm och Mikael Henrysson.

Socialdemokraterna hade vid samma tidpunkt tappat 2,8 procent och hamnat på 27,6 procent. Också på deras valvaka på Söderåsens Värdshus i Billesholm höll man modet uppe.

Moderaterna visade på en liten uppgång - 0,8 procent. Och de ligger f.n. på 15,1 procent. Kristdemokraterna, Centern och Liberalerna visade alla på en liten nedgång. Vänstern låg på +-0-. Och Alternativ för Sverige rymdes tillsammans med andra "Övriga" i röstetalet 140 eller1,8 procent.

POLITIKERKOLLEN På onsdagen, tre dagar före valet alltså, bytte jag skrivbordet och datorn mot en rundvandring i Ekeby, Billesholm och Bjuv. I handen hade jag en bildkarta med porträtt på de politiker som styr i Bjuvspolitiken. Och min fråga var: Känner du igen dina politiker?

När jag först kläckte reportageidéen var jag själv skeptisk till om invånarna i Bjuvs olika kommundelar faktiskt vet vilka personerna de röstar på lokalt är och hur de ser ut. Våra kortfilmer på företrädarna för Bjuvs tre största, och därmed "statsbärande" partier SD, M och S är därför just tänkta att visa upp människorna bakom affischnamnen. Och med kartan i högsta hugg ville jag nu ta pulsen på vad väljarna faktiskt vet.

POLITIKERKOLLEN Vänstern Bjuv bestod i våras av totalt 15 medlemmar varav 7 aktiva. När det blev dags för årsmöte var Petra Nielsen från Ekeby med. Och innan hon visste ordet av hade hon valts till ny ordförande i Bjuv. Samtidigt hade V i Helsingborg satt upp henne som nr 5 på Regionlistan och nummer 3 på riksdagslistan. Snacka om rivstart!

Men så verkar också det mesta i Petra Nielsens liv gå på en hög växel. Det tar ett par dagar innan jag lyckas få tag på henne på telefon. Inte vanligt annars när det gäller politiker i Bjuvs kommun.

Hon jobbar till sent, förklarar hon när hon ringer upp mig. Och morgonen därpå vill hon redan vid 6.30 läsa texten innan jag publicerar.

POLITIKERKOLLEN Kristdemokraterna lyfter inför kommunalvalet i Bjuv bla frågan om trygghet. Och ungdomars situation i Bjuv, där narkotikaproblemen är påtagliga. Vi träffar Maria Berglund, som i år tagit över ledartröjan från Urban Berglund.
 

Kristdemokraterna värnar den trygga familjen som utgångspunkt för det mesta i samhällsbygget. De senaste mandatperioderna har partiet lokalt ingått i en koalition där Socialdemokraterna är det stora partiet med fn 11 mandat. Medan KD liksom C, L och V – som också ingår i gruppen – har varsitt mandat.

Inför valet den 11 september är siktet hos KD inställt på fortsatt samarbete.

Underkategorier

Nyheter - Ekeby

Nyheter - Billesholm

Nyheter - Bjuv

SÖK

GÅNG

Föreläsning om dyslexi

12-09-2022

Ann Gomér föreläser på Bjuvs bibliotek om dyslexi. I samarbete med Dyslexiförbundet Nordvästskåne.  

Läs mer

Bjuvsburnouten och HyggeStuan i skön för…

10-08-2022

BJUVSWEEK – På lördag den 13 augusti är det dags för årets tappning av Bjuvsburnouten. Och efter prisutdelningen och den sedvanliga cruisingen blir det sedan fest för hugade spekulanter. Hos...

Läs mer

Påsklovskul med Maj-Björn och Karl-Astri…

03-04-2022

PÅSKLOV Fjädrar flyger, benen sprätter, ägg och Gala show uppstår! Kom och träffa de två frigående hönorna Maj-Björn och Karl-Astrid på påsklovet! Interaktiv mingelakt för alla åldrar. Bjuvs bibliotek, tisdag 12/4, kl 15.00 The...

Läs mer

Bjuvsfest 26-27 augusti

13-03-2022

FEST Bjuvsfesten återkommer. Fredagen den 26 och lördagen den 27 augusti blir det någon form av byakalas igen. På området sedan tidigare, dvs längs Storgatan. Hur många stånd etc det...

Läs mer

God natt, Alfons Åberg!

04-03-2022

SAGOSTUND Lördagen 5 mars kl. 11.00 på Bjuvs bibliotek. Gunilla Bergströms text framförs av Sagofén Isadora, skådespelerskan Josefina Karlsson Vergara. Passar för barn 2-4 år. Illustration: Gunilla Bergström Gratisbiljetter kan hämtas på biblioteket eller...

Läs mer

Flemming Stenfors konst i Hyggestuan

08-02-2022

KONST - Kära vänner nu håller jag konst utställning i Hyggestuan i Bjuv. TId:19 - 20 februari Kl:10 -17:00 Hyggestuan är den gamla gymnastiksalen, senare Old Wheelers lokal. På Gruvgatan strax efter ICA-butiken. -...

Läs mer

Hunden Rund planterar

04-02-2022

PÅ GÅNG LÖRDAG Hunden Rund har hittat något på marken. Det är ett frö. Så börjar boken "Hunden Rund planterar", skriven av Annika Henning, med illustrationer av Maria Nilsson. Med inspiration från...

Läs mer

Forskning om fågelhjärnor ger hopp för m…

18-01-2022

FÅGLAR och HJÄRNAN Den 8 februari kl 18-19 föreläser Anita Campbell på Bjuvs bibliotek om fåglarnas värld. Campbell har 25 års erfarenhet av hjärnforskning på Stockholms universitet, Karolinska Institutet, Astra...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storleks information finns här