Nyheter

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kenneth Bolinder (mitten) valdes om som ordförande för Folkets Parks styrelse liksom Bengt Bergkvist t.v. och Stefan Jacobsson t.h.
BJUVSWEEK POLITIK På årsstämman i Billesholms Folkets Park på söndagen valdes hela den sittande styrelsen om. Ordförande är alltså fortsatt Kenneth Bolinder, numera Sverigedemokrat. Bokslutet godkändes, styrelsen beviljades ansvarsfrihet och alla skildes i frid och fröjd.

Sammansättningen av de närvarande 48 röstberättigade andelsägarna, som samlades vid borden i Rotundan för att delta i årsstämman, bestod till mycket stor del av aktiva socialdemokrater i Bjuvs kommun. Här fanns t.ex. både nuvarande oppositionsrådet och socialdemokraten Ulrika Thulin liksom förre kommunalfrådet för S - Anders Månsson. Andra bekanta ansikten i sammanhanget var Alf Nilsson, Inga Bakken, Bo Hallqvist, Christer Landin, Anders Ljung m.fl. Rykten före mötet gjorde gällande att det skulle komma att bli högljudda diskussioner om valet av ny ordförande. Men av detta blev det på sin höjd "en tumme".

BJUVSWEEK – POLITIK I nio av tio kommuner är män i majoritet i fullmäktige. Så  även i Bjuvs kommun. Men sedan 1982 har kvinnornas andel ökat. Det skriver SCB i ett pressmeddelande.

På valdagen 2018 blev 12 kvinnor invalda i Bjuvs kommunfullmäktige. Därmed innehade kvinnorna 38,7 procent av de 31 platserna i fullmäktige.

– Jämfört med andra kommuner är det en förhållandevis låg andel. Rikssnittet ligger på 43,3 procent, säger Jonas Olofsson, som arbetar med demokratistatistik på SCB.

POLITIK - BJUVSWEEK Både Mikael Henrysson och Pia Trollehjelm föreslås av SD:s partidistrikt i Skåne som kandidater till uppdrag för det nordvästra regionsdistriktet. Trollehjelm siktar också på en riksdagsplats.

Mikael Henrysson (SD) är idag kommunalråd i Bjuvs kommun, dvs det är han som är "Bjuvs ansikte utåt" i politiska sammanhang.

Hans partikollega Pia Trollehjelm är ordförande i Bjuvs kommuns högsta politiska organ Kommunfullmäktige. Där den samlade kretsen av förtroendevalda politiker i till slut avgör kommunens framtid under innevarande valperiod.

Om dessa två företrädare i september väljs in i regionen för Sverigedemokraterna - hur går det då med Bjuvspolitiken?

Storleken på bilden av Håkan Sandin, Ola Angel och Rudolf Tornerhjelm i förhållande till området där man vill bygga en solelspark säger något om hur stort 60 hektar är.
NÄRINGSLIV - BJUVSWEEK Det omfattande projektet Söderåsens BioParks fortsätter att växa. Nu har en ansökan om att bygga en solelspark på Wrams Gunnarstorps ägor lämnats in till Länsstyrelsen. Solelen blir en viktig komponent i den planerade livsmedelsproduktionen.

Bakom ansökan står det ganska nybildade bolaget Nesab - New Energy Solutions. Nesab är fristående samtidigt som man ingår i BioParks-konceptet. Ola Angel, affärsutvecklare och representant för Nesab berättar:

- Vi bygger inte för andra utan bara för att själva äga anläggningar. Och vi börjar med solel eftersom det går förhållandevis snabbt. Vindkraft och lågtempererade värmesystem, som vi också har arbetat med, tar det mycket längre tid att få igång.

BJUVSWEEK – Politik/Näringsliv På tisdagen var energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar på blixtbesök i Bjuv för att fortsätta dialogen med männen bakom projektet Söderåsens BioParks om hur regeringen ska kunna stötta projektet.

Innan dagens besök har Khashayar Farmanbar träffat upphovsmännen Rudolf Tornerhjelm på Wrams Gunnarstorps samt projektledaren Håkan Sandin då de tillsammans med Bjuvs oppositionsråd Ulrika Thulin (S) och hennes partikollega, fd kommunal-/oppositionsrådet Anders Månsson den 11 maj besökte departementet i Stockholm för att presentera Söderåsens BioParks.

Ett ministerbesök i Bjuv utlovades – och idag var alltså dagen det hände.

Söderåsens BioParks är ett närmast gigantiskt projekt sett ur Bjuvsperspektiv. Även om det i kommunen förr funnits både stora industrier som Findus, Höganäsbolaget, Gullfiber osv. Det är en långsiktig satsning på att bygga upp en cirkulär livsmedelsproduktion inomhus i Bjuvs kommun. Som samtidigt är relevant för hela Sverige och inriktad på export.

Tisdagens socialdemokratiska "valtåg" i Bjuv. Anfört av energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar. Ulrika Thulin saknas på bilden.
BJUVSWEEK – POLITIK Under sitt Skånebesök på tisdagen hann energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar med både invigningen av H22 i Helsingborg, företagsbesök på Foodhills och valkampanjande i Selleberga.

Efter att alla formella åtaganden i Helsingborg och Bjuv var avklarade svidade energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar om till en röd jacka och gav sig iväg med några av Bjuvs kommuns aktiva socialdemokrater. Selleberga var målet för projekt ”knacka dörr”.

- Jag älskar valrörelser, sa Khashayar Farmanbar innan det bar iväg. Men inte bara det. Medborgarna vill att vi ska vara ute och prata om hur vi bygger vårt samhälle. I dessa tider är det en angelägen diskussion.På Findus fd mark som kommunen idag äger finns det härliga promenadstråk och grönytor för de boende att ta del och njuta av.  Inte minst längs med Vege å. Foto: Marianne Rönnberg Galmor
BJUVSWEEK – POLITIK Måndagskvällens möte i Bjuvs kommunfullmäktige var över på mindre än en halvtimme. Tjugoåtta närvarande ledamöter slösade denna kväll ingen tid på långa anföranden eller protester och ordföranden kunde klubba igenom punkterna på dagordningen snabbt och lätt.

När vi på tidningen skulle sätta upp vår utrustning för att som vanligt direktsända mötet i fullmäktige upptäckte vi att vi inte längre hade tillgång till ljudet som fullmäktige tidigare låtit oss tappa från anläggningen i Varagårdsskolans aula. Denna lilla överraskning var inget jag och Lasse Nielsen kunde åtgärda med kort varsel och kommunens inställning var att eftersom Bjuvsnytt var nedlagd kunde man inget annat än beklaga. Den lilla detaljen att jag för en vecka sedan informerade fullmäktiges ordförande Pia Trollehjelm om att vi - under namnet Bjuvsweek - fortsätter sända som vanligt, hade uppenbarligen inte nått ända fram.

En del av den vidsträckta naturen i Selleberga. Foto: Marianne Rönnberg Galmor
OBS! LJUDET ÄR DÅLIGT IKVÄLL PGA ATT VÅRT LJUD KOPPLATS BORT FRÅN SYSTEMET. BJUVSWEEK - POLITIK Sedan 2010 finns en vision, en framtidsplan fr Bjuvs kommun, klubbad av Bjuvs kommunfullmäktige. År 2017 uppgraderades den till Vision 2030. Och nu är det dags för Vision 2040 som för första gången även kommer att omfatta en sk Grönstrukturplan.

En av de tre ”större” frågan på dagordningen för kvällens möte i Bjuvs kommunfullmäktige är ”Förslag till grönstrukturplan för Bjuvs kommun. Det handlar som ordet antyder om grönytor runtom i hela kommunen.

Grönstrukturplanen utgör en del av Bjuvs kommuns arbete med ny översiktsplan samt i att nå de nationella, regionala och lokala miljö- och folkhälsomålen. Det finns ingen grönstrukturplan i Bjuvs kommun sedan tidigare. Grönstrukturplan är således ett helt nytt dokument.

POLITIK Det är med glädje jag och min kompanjon Lasse Nielsen nu kan berätta att vi från måndag den 30 maj fortsätter att livestreama mötena i Bjuvs kommunfullmäktige. Hoppas du är med oss då!
I drygt två år har vi, som ett viktigt komplement till tidningens skrivna innehåll, livestreamat från fullmäktigemötena. I början trasslade det med både bild och ljud men sedan länge är det historia och tittarskaran har liksom läsekretsen fortsatt att öka.

Att ensam hålla en hel tidning igång, som jag gjort i 10 år, stämmer dock en dag till eftertanke. Vilket konkret ledde till att jag i april bestämde mig för att lägga ner den rent nyhetsbaserade bjuvsnytt.se.

BJUVSWEEK POLITIK På tisdagen drog fackföreningen Kommunal i Bjuv igång sin lokala valrörelse genom att bjuda på politisk debatt i Varagårdsskolan. Förutom partipropaganda dök en och annan nyhet också upp.

Kommunals ordförande Linda Müller är ny på sin post och siktar helhjärtat på att både väcka liv i avdelningen i Bjuv och dra till sig unga som kan föra kampen vidare.

Hennes idé att ordna ett möte mellan medlemmarna och en rad politiker verksamma i Bjuvs kommun visade sig vara lyckad.

Linda Müller, ordförande för Kommunal i Bjuv.

HISTORISKT Imorgon eller på onsdag lämnar Sveriges ambassadör in landets ansökan om medlemskap i försvarsalliansen Nato.

Beskedet kom på måndagseftermiddagen och strax därefter meddelade Turkiets president Recip Erdogan att han är emot Sveriges och Finlands önskade medlemskap.

- Länder som har vapenembargo mot Turkiet - som både Sverige och Finnland har - kan inte släppas in i Nato, sa Recip Erdogan bland annat. Han menar också att Sverige hyser terrorister och därmed inte kan släppas in i försvarsgemenskapen.

NATO Socialdemokraternas partistyrelse säger ja till en svensk Natoansökan, hette det från partiet i ett pressmeddelande på söndagen.

Partiet tillägger dock att de ska ”verka för att Sverige, om ansökan godkänns av Nato, uttalar unilaterala förbehåll mot utplacering av kärnvapen och permanenta baser på svenskt territorium.” Beslutet fattades efter ett extrainsatt möte i partistyrelsen på söndagen. Enligt källor till Expressen fattades beslutet utan votering, och ingen ledamot reserverade sig.

UKRAINA och FLYKTINGBOENDEN I ett brev daterat den 29 mars från Migrationsverket, genom Länsstyrelsen, skickat till kommunerna i Skåne med information om vilka 5 kommuner som även framöver ska stå beredda med bostäder och vilka 5 kommuner som kan avveckla sina boenden nämns varken Bjuv eller ca 20 andra skånska kommuner. Men Bjuv behåller ändå de boenden de ordnat. Ifall, ifall…… Foto: UNHCR

Migrationsverket har sedan kriget i Ukraina inleddes för 6 veckor sedan och miljoner ukrainare flydde västerut inte dolt att det varit mycket svårt att beräkna vilket hjälpbehovet från svensk sida kommer att bli. Sverige var helt enkelt inte förberett för att ta emot det som först antogs bli Europas största flyktingström.

Det har dock visat sig att de allra flesta ukrainska flyktingar sökt sig till grannländerna. Bara en mindre skara har sökt sig till Sverige. Och då ändras både direktiven från regeringen och Migrationsverkets krav.

Susanne Bakken med barnbarn i famnen och bredvid sin mor Inga Bakken, aktiv S-politiker, som dagen till ära sponsrade med goda snittar. Riksdagskvinnan och bjuvsmoderaten Ann-Charlotte Hammar Johnsson kikar fram mellan två tjejer som tycker kameror är lite läskiga. Kommunalråden Mikael Henrysson och Jörgen Johnsson kom också och gratulerade till nya lokalen men är inte med på bild.
NATTVANDRA  När Nattvandrarna Bjuv på fredagen invigde sin nya lokal på Södra Ringgatan 1 i Bjuv var det många som ville vara med. Ungdomar kom från när och fjärran och i vimlet fanns också en del Bjuvspolitiker.

När undertecknad kom till festen hade redan många både kommit och gått. Men både trappan ner till lokalen och själva samlingsrummet i sig, var ändå knökfulla. Ledaren för Nattvandrarna Bjuv, Susanne Bakken, berättade att det tidigare varit ännu mer folk. Och då tyckte jag ändå att jag fick trycka mig in i församlingen!

Underkategorier

Nyheter - Ekeby

Nyheter - Billesholm

Nyheter - Bjuv

SÖK

GÅNG

Påsklovskul med Maj-Björn och Karl-Astri…

03-04-2022

PÅSKLOV Fjädrar flyger, benen sprätter, ägg och Gala show uppstår! Kom och träffa de två frigående hönorna Maj-Björn och Karl-Astrid på påsklovet! Interaktiv mingelakt för alla åldrar. Bjuvs bibliotek, tisdag 12/4, kl 15.00 The...

Läs mer

Bjuvsfest 26-27 augusti

13-03-2022

FEST Bjuvsfesten återkommer. Fredagen den 26 och lördagen den 27 augusti blir det någon form av byakalas igen. På området sedan tidigare, dvs längs Storgatan. Hur många stånd etc det...

Läs mer

God natt, Alfons Åberg!

04-03-2022

SAGOSTUND Lördagen 5 mars kl. 11.00 på Bjuvs bibliotek. Gunilla Bergströms text framförs av Sagofén Isadora, skådespelerskan Josefina Karlsson Vergara. Passar för barn 2-4 år. Illustration: Gunilla Bergström Gratisbiljetter kan hämtas på biblioteket eller...

Läs mer

Flemming Stenfors konst i Hyggestuan

08-02-2022

KONST - Kära vänner nu håller jag konst utställning i Hyggestuan i Bjuv. TId:19 - 20 februari Kl:10 -17:00 Hyggestuan är den gamla gymnastiksalen, senare Old Wheelers lokal. På Gruvgatan strax efter ICA-butiken. -...

Läs mer

Hunden Rund planterar

04-02-2022

PÅ GÅNG LÖRDAG Hunden Rund har hittat något på marken. Det är ett frö. Så börjar boken "Hunden Rund planterar", skriven av Annika Henning, med illustrationer av Maria Nilsson. Med inspiration från...

Läs mer

Forskning om fågelhjärnor ger hopp för m…

18-01-2022

FÅGLAR och HJÄRNAN Den 8 februari kl 18-19 föreläser Anita Campbell på Bjuvs bibliotek om fåglarnas värld. Campbell har 25 års erfarenhet av hjärnforskning på Stockholms universitet, Karolinska Institutet, Astra...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »