Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 TIll Bjuvskalaset kommer förstås de boende i Bjuvs kommun. Men här finns också besök, influenser och smaker från platser längre bort ifrån.

BJUVSKALASET Under fredagen och lördagen gick årets upplaga av Bjuvskalaset av stapeln i norra Bjuv. Men nu är det roliga över för den här gången. Här kan du kolla om du kom med på våra bilder.

Det bjöds som vanligt på underhållning och knallemarknad  under de två dagarna. Den stora skillnaden i år var att det fanns två Krögartält, istället för som tidigare bara ett. Extraturer för bussarna var insatta.

Som vanligt var Storgatan avstängd i höjd med Mejerigatan och Swedbank. På första parkett - också precis som i fjol - kunde man köpa damunderkläder i regnbågens alla färger. På vägen ner i Folketshusparken gick man gatan fram, kantad av knalletält. Utbudet hos säljarna var det vanliga - kläderna man ser på alla marknader, peruker, väskor, smycken, leksaker, gräddbullar, korv och annan mat. En kvinnan klagade på att det inte fanns garn att köpa och några fler hantverkstält och lite rejälare marknadsutbud skulle säkert inte skämma kalaset.

Bjuvs eget Almedalen
Eftersom det är valår hade kommunens politiska partier också hyrt tältplats längs huvudstråket på Norra Storgatan och man skulle nästan kunna tro att man var i Almedalen när man gick sträckan fram till strax efter Sibyllagrillen. Partiloggorna syntes och i och omkring tälten stod och gick partirepresentanterna, redo att fånga in den som visade intresse. Enda skillnaden mot Almedalen var att de inte hade en scen som de kunde hålla tal ifrån. Kanske en idé till nästa år, Bengt Fellbe m.fl.? För idéburna organisationer åtminstone?

 

Först i raden på höger sida dök Allan Jönsson, numera ledare för Framstegspartiet i ett tält prytt med små svenska flaggor, upp. Det breda leendet var på plats och han kryssade vant bland kalasbesökarna. Dagen till ära hade han och kollegorna ett nytryckt Kommunprogram för 2014-2018 att dela ut.

Några meter längre fram hade V sitt tält och även de leende, tjänstvilliga företrädare, som poserade snällt på kommandot: Uppställning! Vänstern har gått framåt i hela Sverige i EU-valet för en tid sedan, och även lokalt har partiet känt av samma vind.

Så kom vi till S och där var det mesta rött. Tältet, jackorna och kepsarna. Martin Fridehjelm och Arvo Hellman stod utåt gatan och diskuterade med förbipasserande.

På andra sidan gatan hade Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centern sina tält. Hos FP och KD hade släkt och vänner samlats och det blev riktigt politikertätt på gatan. Krister Bergsten pausade inne i tältet och utanför stod Urban Berglund och myste med barn och barnbarn.

 


Tjejerna hade satt sig på gräset längs vägen ner från Sibyllatorget till Folkets Husparken och hade full koll på alla som gick förbi.

 

Säljare fick spel
Marie Hammar hos C var på hugget med ett Korsord som många blev intresserade av. En ilsken försäljare gjorde dock att vi fick fortsätta samtalet en bit längre bort. Korsorden gick fortfarande åt till förbipasserande men det gjorde uppenbarligen inte den arge mannens produkter.

Vi fortsatte ner mot Folkets Hus. På den här delen av kalaset hittade man leksaker för barnen. Kramdjur av olika slag och ett helt stånd med maskingevär och andra vapen.

Här fanns också Moderaternas tält. På håll syntes Ann-Charlotte Hammar Johnsson, som även sitter i riksdagen för M, i sin chockrosa pikéttröja och med sitt namn på ryggen.

Ninnie Lindell, oppositionsråd i Bjuv, gick istället helt i partifärgerna turkosblått och orange. Hos M var det folkat och vi övergav politiken och fortsatte vidare mot parken.

På andra sidan ån, uppe på Mejeritomten, låg nöjesfältet. Och bakom Folkets Hus Krögartältet.

 

 

Klockan var bortåt fem när vi kom och än hade inte publiken hunnit samlas i några större mängder. Men personalen bakom disken jobbade för högtryck. Mat värmdes, pommes frites friteras, flaskor öppnades och produkter och pengar bytte ägare.

 

 

Dags för byte av repertoar?
Repfritt höll fortfarande på och synkade och istället för att sätta oss på första parkett där vi bokat plats, drog vi oss längst bak i parken och satte oss på utemöblerna vid väggen till Folkets Hus. För att kunna prata med varandra och andra och för att vara lite snälla mot öronen. Att vråla till varandra kändes inte som ett alternativ.

Vi kom in i en diskussion om musikvalet i år. Är det inte dags att släppa fram några nyare inslag? var frågan. Lokala förmågor? Varför inte låta Ekebys egen operasångerska Carolina Tholander göra en Malena Ernman med la Voix? Varför inte testa om Bjuvsbandet Rockin´ Shoes har något att erbjuda inom ramen för 50- och 60-talsmusik? Med risk för att "svära i kyrkan", som det heter, sa jag att det väl inte är en mänsklig rättighet i Bjuvs kommun att alltid avsluta ett kalas med Repfritt och Thorleifs? Inget ont om dessa musikkonstnärer och publikmagneter, men en något annorlunda mix till nästa år finns det många som önskar, erfar vi.

Ett rejält stenkast ifrån vårt bord ståtade en rad glatt turkosskimrande bajamajor:) Om nu någon undrade var de fanns.

Öppnare tält
Krögartältet i Folkets husparken var mycket öppnare och rymligare än förra året och man kom framför allt ut på alla sidor. Inne i tältet satt redan några av kommunens mest trogna kalasbesökare - sugna på mer underhållning. Efter någon timme strömmade mer folk nerför backen och in i tältet. När vi gick var de flesta bord upptagna.

Stora, respektingivande ordningsvakter patrullerade. Liksom polis. Festen höll på till efter klockan 01.00 och när småbarnsfamiljerna och pensionärerna gått hem tog festprissarna över tillställningen.

Undertecknad drog sig hem före mörkrets inbrott. Det tog ett bra tag innan fredagens bildskörd var på plats på sajten.

På lördagen fortsatte kalaset

 

Lördagen på torget i Köpcentrum gick i barnens och musikens tecken. Krögartältet var förstås öppet – redan från kl 12.00 - och kl 15.00 var det dags för en teaterföreställning för hela familjen – H.C. Andersens välkända ”Kejsarens nya kläder”.

Bjuvs musikkår gjorde ett mycket uppskattat framträdande kl 16.00. Sedan var det Musikquiz (frågesport) för hela familjen.

 

Kvällens parad- och avslutningsnummer står som sagt Thorleif & Lasse Sigfridsson för.  

 

Barn och ungdomar uppskattade verkligen Nöjesparken. Vuxna passade på att skjuta ihop vinster i form av kramdjur till sin a småttingar men mest kryllade området av barn. Som alla ville bli fotograferade.

 

Slutligen kl 19.00 tog underhållningen vid för äldre barn och ungdomar över Köpcentrum med inledning av Art Nation.

Outrigger förljde därefter och avslutningen stod Cloudscape för.

I Krögartältet var lördagskvällens parad- och avslutningsnummer signerat Thorleif & Lasse Sigfridsson.

Art Nation var bra men fick ingen stor publik. När de spelade var Krögartältet på Köpcentrumstorget nästan tomt. Det var synd om killarna som ändå var ödmjuka och tackade de som kommit.

Nu är kalaset slut. Tack för den här gången!

Text foto film: Marianne Rönnberg Galmor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ordinarie bussturer körs helt enligt gällande tidtabell på både linje 230 och 250.

Extraturer sätts in på linje 250 mellan Ekeby-Billesholm-Bjuv.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs här om vad Bjuvskalaset i detalj erbjuder i år.

bjuvsnytt.se är förstås på kalaset och fotograferar. Både på fredag 1 augusti och lördag 2 augusti.

Välkommen tillbaka och se om kameran fångade just dig på bild!

Redaktionen

 

SÖK

GÅNG

Påsklovskul med Maj-Björn och Karl-Astri…

03-04-2022

PÅSKLOV Fjädrar flyger, benen sprätter, ägg och Gala show uppstår! Kom och träffa de två frigående hönorna Maj-Björn och Karl-Astrid på påsklovet! Interaktiv mingelakt för alla åldrar. Bjuvs bibliotek, tisdag 12/4, kl 15.00 The...

Läs mer

Bjuvsfest 26-27 augusti

13-03-2022

FEST Bjuvsfesten återkommer. Fredagen den 26 och lördagen den 27 augusti blir det någon form av byakalas igen. På området sedan tidigare, dvs längs Storgatan. Hur många stånd etc det...

Läs mer

God natt, Alfons Åberg!

04-03-2022

SAGOSTUND Lördagen 5 mars kl. 11.00 på Bjuvs bibliotek. Gunilla Bergströms text framförs av Sagofén Isadora, skådespelerskan Josefina Karlsson Vergara. Passar för barn 2-4 år. Illustration: Gunilla Bergström Gratisbiljetter kan hämtas på biblioteket eller...

Läs mer

Flemming Stenfors konst i Hyggestuan

08-02-2022

KONST - Kära vänner nu håller jag konst utställning i Hyggestuan i Bjuv. TId:19 - 20 februari Kl:10 -17:00 Hyggestuan är den gamla gymnastiksalen, senare Old Wheelers lokal. På Gruvgatan strax efter ICA-butiken. -...

Läs mer

Hunden Rund planterar

04-02-2022

PÅ GÅNG LÖRDAG Hunden Rund har hittat något på marken. Det är ett frö. Så börjar boken "Hunden Rund planterar", skriven av Annika Henning, med illustrationer av Maria Nilsson. Med inspiration från...

Läs mer

Forskning om fågelhjärnor ger hopp för m…

18-01-2022

FÅGLAR och HJÄRNAN Den 8 februari kl 18-19 föreläser Anita Campbell på Bjuvs bibliotek om fåglarnas värld. Campbell har 25 års erfarenhet av hjärnforskning på Stockholms universitet, Karolinska Institutet, Astra...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »