Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
16 elever på Ekebyskolan som låg i startgroparna för att börja sälja Majblomman den 1 april i år. Tillsammans med läraren Jennie Bengtsson och fritidspedagogen Andreas Svensson.
MAJBLOMMOR Den 1 april klockan 12.00 gick startskottet för försäljningen av årets Majblomma. Vi träffade 16 förstaklassare på Ekebyskolan som under en månad alla har som mål att sälja så många blommor som möjligt. Så kom och köp!

Många av oss har säkert sålt Majblommor som liten och har lätt att sätta oss in i vad som gäller. På min tid kostade de små 25 öre och en krans 1 krona. Den man kunde ha på nummerplåten på bilen 10 kronor. Men sedan dess har mycket hänt – också med Majblomman – och idag är det förutom prisförändringen och kontantbetalning också Swish och en särskild app i mobilen som gäller.

Årets Majblomma är vit som snö och med en gul prick i mitten. Den säljs som ”vanlig gammaldags modell” men också som krans och som pin.

När jag frågar barnen vem de ska sälja till så kommer ”familjen” på första plats. Många svarar att de ska använda appen – där man kan beställa själv.

- Jag ska till min kusin i helgen så där kan jag nog också sälja några, säger en glad blivande försäljare.

- Jag ska gå med min storebror för det är inte bra att jag går ensam, tillägger kompisen.

 

 

Barnens lärare Jennie Bengtsson och hennes kollega Lisette Hansen berättar för mig att de båda varit med och sålt Majblommor när de gick i skolan. Lisette har dagen till ära på sin Majblommeprydda jeansjacka där man ser hur de senaste olika årens blommor varit utformade.

”Här är Majblomman på riktigt!"
Vi sitter i lärarrummet och pratar och plötsligt så dyker också Ekeby Majblommeförenings ordförande Pia Olsson upp. Hon är slöjdlärare på skolan och med sig har hon en bonad dekorerad med sömnadsarbeten föreställande ett antal års olika Majblommor. Som hennes elever sytt. Årets vita med gul prick är också med men syns inte tydligt på bilden.

- I Ekeby är Majblomman på riktigt, säger Pia Olsson.

Det hon menar är att i Ekeby – och numera också i övriga delar av hela Bjuvs kommun – är Majblomman inte bara en söt dekoration på rockslaget eller bilen utan här har pengarna som lokalföreningen tjänar på försäljningen av Majblomman kommit många behövande till del. För det är ju det Majblomman i grunden handlar om. Att hjälpa medmänniskor.

Eller som det heter i reklamen:

- Vi finns för att motverka barnfattigdomen i Sverige.

Och att den finns idag, vet vi. Också i Bjuvs kommun. Idag beräknas en tiondel av alla barn i Sverige leva i barnfattigdom.

Enskilda barn och familjer kan helt enkelt hos Majblomman ansöka om bidrag till grundläggande behov man inte själv har råd att betala.

150 fick bidrag i fjol
- Förra året beviljades 150 barn bidrag från Majblomman, säger Pia Olsson. Pengar till cykel, skor, ytterkläder, glasögon mm.

Barnet som säljer Majblomman får själv 10 procent av inkomsten. En liten del går till riksföreningen Majblomman och så får den lokala föreningen en del. Det är också på lokalplanet varje ansökan bedöms och bidrag fördelas.

- Vi ger inte bara en summa i handen utan vi har avtal med olika företag och delar ut värdecheckar, förklarar Pia Olsson.

Redovisningen av försäljningen – som förr låg på lärarna – sköts numera av barnet och dess föräldrar. Via ett formulär som finns med i den gröna Majblommeväskan som varje barn som säljer får och som förutom redovisningsblanketten innehåller alla sorters majblommor.

Ekeby Majblommeförening delar ut bidrag 4 gånger om året. I år har man i Ekeby skola delat ut 60 väskor till 60 sugna Majblommeförsäljare. De allra flesta i första klass men även till en och annan äldre elev. Klasser tävlar om vem som säljer mest och vinnande klass får glass i belöning.

Finns mer hjälp
- Vi förmedlar även annan hjälp med kläder, fortsätter Pia Olsson. Via Klädgarderoben i Billesholms kyrka t.ex. Och här på skolan har vi också en garderob som vi delar ut saker ifrån.

Fakta om Majblomman
Majblomman grundades 1907 av Beda Hallberg som drevs av ett starkt engagemang för barn och unga och tog avstånd från dåtidens skuldbeläggande av fattiga människor. Idén var att ge en blomma till var och en som skänkte pengar. Blomman såldes den 1 maj och kostade 10 öre. Först gick hjälpen till barn med tuberkolos. Numera är barnfattigdom Majblommans fokus.

Fotnot:När det gäller att köpa via appen Majblomman så ska den först loggas ner. Och så loggar säljaren in med en särskild kod. Så detta är inget man kan göra på egen hand hemifrån.
Mer info på majblomman.se

Marianne Rönnberg Galmor

 

Bilden: Pia Olsson, ordförande i Ekeby Majblommeförening och slöjdlärare på Ekeby skola visar upp vad eleverna gjort i slöjden.

SÖK

GÅNG

Föreläsning om dyslexi

12-09-2022

Ann Gomér föreläser på Bjuvs bibliotek om dyslexi. I samarbete med Dyslexiförbundet Nordvästskåne.  

Läs mer

Bjuvsburnouten och HyggeStuan i skön för…

10-08-2022

BJUVSWEEK – På lördag den 13 augusti är det dags för årets tappning av Bjuvsburnouten. Och efter prisutdelningen och den sedvanliga cruisingen blir det sedan fest för hugade spekulanter. Hos...

Läs mer

Påsklovskul med Maj-Björn och Karl-Astri…

03-04-2022

PÅSKLOV Fjädrar flyger, benen sprätter, ägg och Gala show uppstår! Kom och träffa de två frigående hönorna Maj-Björn och Karl-Astrid på påsklovet! Interaktiv mingelakt för alla åldrar. Bjuvs bibliotek, tisdag 12/4, kl 15.00 The...

Läs mer

Bjuvsfest 26-27 augusti

13-03-2022

FEST Bjuvsfesten återkommer. Fredagen den 26 och lördagen den 27 augusti blir det någon form av byakalas igen. På området sedan tidigare, dvs längs Storgatan. Hur många stånd etc det...

Läs mer

God natt, Alfons Åberg!

04-03-2022

SAGOSTUND Lördagen 5 mars kl. 11.00 på Bjuvs bibliotek. Gunilla Bergströms text framförs av Sagofén Isadora, skådespelerskan Josefina Karlsson Vergara. Passar för barn 2-4 år. Illustration: Gunilla Bergström Gratisbiljetter kan hämtas på biblioteket eller...

Läs mer

Flemming Stenfors konst i Hyggestuan

08-02-2022

KONST - Kära vänner nu håller jag konst utställning i Hyggestuan i Bjuv. TId:19 - 20 februari Kl:10 -17:00 Hyggestuan är den gamla gymnastiksalen, senare Old Wheelers lokal. På Gruvgatan strax efter ICA-butiken. -...

Läs mer

Hunden Rund planterar

04-02-2022

PÅ GÅNG LÖRDAG Hunden Rund har hittat något på marken. Det är ett frö. Så börjar boken "Hunden Rund planterar", skriven av Annika Henning, med illustrationer av Maria Nilsson. Med inspiration från...

Läs mer

Forskning om fågelhjärnor ger hopp för m…

18-01-2022

FÅGLAR och HJÄRNAN Den 8 februari kl 18-19 föreläser Anita Campbell på Bjuvs bibliotek om fåglarnas värld. Campbell har 25 års erfarenhet av hjärnforskning på Stockholms universitet, Karolinska Institutet, Astra...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storleks information finns här