Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PORTRÄTTET Jag fångar henne mitt i språnget. Ulrika Thulin - Bjuvs nya oppositionsråd sedan 1 januari i år. I språnget mellan att besöka en rad företagare och föreningar i kommunen och att driva oppositionsfrågor. Som nu senast den om Billesholms station.

Ulrika Thulin är inte ny i Bjuvspolitiken. Och absolut inte ny i politiken i stort. Hon har varit politiker i Bjuv sedan 2012 och är sedan årsskiftet Bjuvs oppositionsråd efter partikollegan Anders Månsson.

Innan hon kom till Bjuv verkade hon inom politiken i Perstorp – där hon växte upp. Och också mellan åren 2007-2010 innehade posten som Kommunstyrelsens ordförande.

År 1994 efter att hon slutat en teknisk utbildning i Klippan fick jobb på Perstorp Flooring AB som det hette då. Sedan blev det Perstorp AB division Regeno och ett jobb som projektsekreterare på verkstan.

- Det var bland de bästa jobb jag haft, säger Ulrika Thulin. Jag sysslade med bla ISO-certifiering, träffade mycket folk. Under några år arbetade jag som Kvalitetsingenjör och år 2000 blev jag tillfrågad om att jobba på patentavdelningen där jag sedan var patentingenjör i 8 år.

Parallellt med yrkeskarriären var Ulrika politiskt aktivt. Inom Socialdemokraterna. Pappa är en känd och aktiv socialdemokrat i Perstorp och dottern gick definitivt i hans fotspår. Under 2009-2010 var hon dock tjänstledig från jobbet. För att vara kommunalråd i Perstorp på heltid.

Ett snopet slut
Valet 2010 förlorades och Ulrika gick från att vara Kommunstyrelsens ordförande till 2:e vice ordförande (opposition). Men i början av 2011 uppdagades felaktigheter gjorda av Ulrika under 2009 och 2010.

- En chef jag jobbade väldigt näraoch litade på försökte dra ekonomisk nytta av just det, berättar Ulrika Thulin. Papper jag trodde hade med en semesteransökan och övertidsersättning att göra visade sig, när de granskades av personalavdelningen och revisorerna, strida emot hans avtalsvillkor. Och dem hade jag skrivit under på.

- Jag hade verkligen inte skrivit på för att hjälpa hen lura till sig pengar hen inte var berättigad till men politiska motståndare såg sin chans och polisanmälde mig.

Godtrogenhet inget brott
Polisen konstaterade dock att Ulrika Thulin inte begått något brott utan bara varit godtrogen mot en chef – vilket inte är brottsligt - så mer blev det inte där. Men Kommunfullmäktiges förtroende hade hon förlorat och fick därför inte ansvarsfrihet för 2010.

Under tjänstledigheten styckades Perstorpsfabriken upp i olika delar och när Ulrika 2011 kom tillbaka så ställdes hon därför inför nya arbetsuppgifter. Vilket fick henne att känna att nu var det dags att jobba med något nytt. Några år som ombudsman för Socialdemokraterna i Landskrona och Hässleholm följde.

Flytten till Bjuv
Uppbrottet från Perstorp kom när hon träffade sin sambo – Stefan Svalö. Socialdemokraten från Bjuv som väl knappast behöver någon närmare introduktion för Bjuvsborna efter bla 16 år som kommunalråd. Samt en rad andra politiska uppdrag i Bjuvspolitiken. Året var 2012 och den erfarna kommunpolitikern Ulrika Thulin gled snabbt in på en ersättarplats för S i Kultur- och fritidsnämnden.

Sedan var det 2014 och val och då kandiderade hon som ordinarie förtroendevald på fullmäktigelistan – och kom in.

Det ena har gett det andra och nu har Thulin alltså klättrat upp till oppositionsrådsposten.

- Jag hade väl signalerat intresse för det, säger hon. Jag hade ju varit ”vicekorpral” till Anders Månsson från våren och fram till årsskiftet så det kändes naturligt.

Vad tänker du blir nästa steg? undrar jag.

- Har man en gång varit Kso vill man dit igen, svarar Ulrika Thulin ärligt. Jag är vald av mitt parti att vara deras representant och vinner vi valet i höst - vilket jag verkligen hoppas att vi gör - så är det ju naturligt att jag blir kommunstyrelsens ordförande. Alltså kommunalråd.

Återhållsam framtoning
Det rättframma till trots så slås man inte på håll av att Ulrika Thulin är en särskilt kaxig person. Snarare tvärtom. Hon varken klär eller beter sig som det vi kallar utmanande eller provocerande. Hon smälter mer in i omgivningen och intar en ganska reserverad om än inte ovänlig position när man närmar sig henne. Är hon möjligen privat också lite blyg?

I talarstolen är hon dock inte blyg. Där talar hon klarspråk. Lugnt, sansat och metodiskt. Håller sig till fakta. Blir sällan personlig eller vass.

Och så nu på posten som oppositionsråd. Vad innebär det och hur hanterar hon den rollen?

- Jag har börjat ta kontakt med näringslivet i Bjuvs kommun. Jag bokar möten med olika företagare och föreningar. Jag vill lära känna dem som både bor och verkar här. Ett måste när man ska bedriva politik.

- Någon företagare säger när jag ringer att ”ja men jag delar inte din politiska uppfattning”.

- Det spelar väl ingen roll, svarar jag. Vi måste kunna prata med varandra med respekt utan att vara överens om allt. Jag vill lyssna på dina synpunkter och önskemål oavsett partitillhörighet. På så sätt lär jag känna min kommun. Och kan göra bästa möjliga av min position.

Vem styr egentligen?
Nu tänker vän av ordning: Är det Ulrika Thulin som styr - eller är det i själva verket sambon Stefan Svalö? Den sistnämnde brukar ju dominera de församlingar han finns med i. Och när han tar i med sin dånande stämmabrukar de flesta darra.

Ulrika Thulin ler åt frågan men verkar inte särskilt förvånad över den. Kanske finns den med ända från tiden då hon började sin politiska bana i Perstorp – bredvid far.

- Jag darrar inte inför Stefan, säger hon lugnt. Mig styr ingen, möjligtvis partiet J.Att man sedan har samma intressen som den man lever ihop med är inte unikt och jag tar naturligtvis råd och dåd från personer i min omgivning. Inklusive Stefan.

- Men jag har alltså två egna ben och de står jag bra på. Jag har aldrig varit en kvinna man styr. Jag är van att reda mig själv. Men därför inte sagt att inte också jag behöver ha någon att dela livet med.

Men blir det inte väl mycket politik hemma ändå?

- Vårt privatliv hade varit jädrigt tråkigt om vi bara skulle prata politik, svarar Ulrika. Vi reste mycket när vi träffades. Och före pandemin. Det är bra att se andra platser och få nya intryck att jämföra med.

- Fortfarande åker vi i väg. Nu senast med en kaffekorg upp på Söderåsen. Det behöver inte vara så märkvärdigt.

Hemma blir det också en hel del matlagning eftersom både Ulrika och främst Stefan är roade av det.

Koncentrerar sig bäst på kontoret
Början av detta år, trots pandemin, har Ulrika Thulin valt att arbeta i Bjuvs kommunhus. Inte hemma på kammaren.

- Jag vill koncentrera mig på uppdraget, förklarar hon. Och det gör jag bäst på mitt kontor i kommunhuset.

Hur ska då hon och Socialdemokraterna vinna det annalkande valet, tänker hon?

- Vi kommer att vinna valet på trygghets- och välfärdsfrågorna, säger hon. Jag tror vi måste bli bättre på att visa vad vi vill för att göra Bjuvs kommun bättre!

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Föreläsning om dyslexi

12-09-2022

Ann Gomér föreläser på Bjuvs bibliotek om dyslexi. I samarbete med Dyslexiförbundet Nordvästskåne.  

Läs mer

Bjuvsburnouten och HyggeStuan i skön för…

10-08-2022

BJUVSWEEK – På lördag den 13 augusti är det dags för årets tappning av Bjuvsburnouten. Och efter prisutdelningen och den sedvanliga cruisingen blir det sedan fest för hugade spekulanter. Hos...

Läs mer

Påsklovskul med Maj-Björn och Karl-Astri…

03-04-2022

PÅSKLOV Fjädrar flyger, benen sprätter, ägg och Gala show uppstår! Kom och träffa de två frigående hönorna Maj-Björn och Karl-Astrid på påsklovet! Interaktiv mingelakt för alla åldrar. Bjuvs bibliotek, tisdag 12/4, kl 15.00 The...

Läs mer

Bjuvsfest 26-27 augusti

13-03-2022

FEST Bjuvsfesten återkommer. Fredagen den 26 och lördagen den 27 augusti blir det någon form av byakalas igen. På området sedan tidigare, dvs längs Storgatan. Hur många stånd etc det...

Läs mer

God natt, Alfons Åberg!

04-03-2022

SAGOSTUND Lördagen 5 mars kl. 11.00 på Bjuvs bibliotek. Gunilla Bergströms text framförs av Sagofén Isadora, skådespelerskan Josefina Karlsson Vergara. Passar för barn 2-4 år. Illustration: Gunilla Bergström Gratisbiljetter kan hämtas på biblioteket eller...

Läs mer

Flemming Stenfors konst i Hyggestuan

08-02-2022

KONST - Kära vänner nu håller jag konst utställning i Hyggestuan i Bjuv. TId:19 - 20 februari Kl:10 -17:00 Hyggestuan är den gamla gymnastiksalen, senare Old Wheelers lokal. På Gruvgatan strax efter ICA-butiken. -...

Läs mer

Hunden Rund planterar

04-02-2022

PÅ GÅNG LÖRDAG Hunden Rund har hittat något på marken. Det är ett frö. Så börjar boken "Hunden Rund planterar", skriven av Annika Henning, med illustrationer av Maria Nilsson. Med inspiration från...

Läs mer

Forskning om fågelhjärnor ger hopp för m…

18-01-2022

FÅGLAR och HJÄRNAN Den 8 februari kl 18-19 föreläser Anita Campbell på Bjuvs bibliotek om fåglarnas värld. Campbell har 25 års erfarenhet av hjärnforskning på Stockholms universitet, Karolinska Institutet, Astra...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storleks information finns här