Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
FÖRINTELSEN På torsdagskvällen högtidlighölls minnet av Förintelsen på Dunkerska kulturhuset i Helsingborg. Förintelsen som berövade sex miljoner judar livet.
Ett 90-tal gäster deltog och bland talarna fanns bla Raoul Wallenbergs unga släkting Cecilia Åhlberg. Tidigare på dagen avtäcktes även en staty i hamnen till minne av Raoul Wallenbergs gärning.

Raoul Wallenberg var, för dem som inte vet det, en svensk diplomat som på sin arbetsplats Svenska legationen i Budapest, Ungern, under Andra världskriget räddade uppskattningsvis 10 000 judar undan Förintelsen.

 

Bilden: Statyn Humanisten  i Helsingborgs hamn tillägnad Raoul Wallenberg och hans hjälteinsats för Ungerns judar.

Men när den sovjetiska arméns intog Budapest evakuerades den svenska legationens personal av den ryska militären. Den 17 januari 1945 greps Wallenberg av sovjetiska myndigheter efter misstanke om spionage och försvann. Ingen vet sedan dess med säkerhet vad som hände honom och vart han tog vägen.

Hans gärning för judarna lever trots hans okända öde ljust i minnet både hos överlevande och deras barn, barnbarn osv. Det vittnade Cecilia Åhlberg, barnbarn till Raoul Wallenbergs syster och representant för Wallenberg Academy, om.

- Raoul är min inspirationskälla, sa hon. Hans var filmen Röda Nejlikan från 1934. När han såg filmens huvudrollsinnehavare Leslie Howard rädda livet på människor som hotades av döden sa han: Så vill jag också vara!

Samtidigt som detta hände letade såväl Svenska Utrikesdepartementet som flera judiska världsorganisationer, Svenska röda korset, den schweiziska legationen och den påvlige nuntien efter någon att skicka till ambassaden i Ungern. För att försöka rädda Ungerns judiska befolkning.

Raoul Wallenberg var deras man. Året var 1944 och han kunde inte komma fort nog till sin nya arbetsplats. Hans uppdragsgivare hade skickat mycket pengar med honom och väl framme ordnade han snabbt så att alla som sökte skydd på ambassaden fick det som kallas för svenska skyddspass.

- De såg mycket officiella ut, berättade Cecilia Åhlberg. De hade många stämplar och symboler. Blå-gula fält och Tre kronor. Och de var på både ungerska och tyska så att ingen i Budapest skulle missa att innehavarna skyddades av Sverige.

- Legationen – dvs Raoul och hans medarbetare  –  fick tillstånd att utfärda 4 500 skyddspass, fortsatte Cecilia Åhlberg. Men genom att dela in dem och numrera i a-, b- och c-klasser lyckades de i själva verket rädda uppskattningsvis 10 000 människor.

Var fick då Raoul Wallenberg sitt mod ifrån? Modet att trotsa våldsamma nazister och deras sympatisörer.

- Raoul tyckte inte själv han var modig, avslutade Cecilia Åhlberg.

- Men han vågade trots allt när det gällde stå för det som enligt hans uppfattning måste göras: Att rädda så många utsatta, oskyldiga människor som möjligt undan döden.

Av Sveriges legationspersonal tilldelades efter andra världskriget Raoul Wallenberg, Valdemar Langlet, Per Anger, Ivan Danielsson och Lars G:son Berg den israeliska utmärkelsen Rättfärdig bland folken.

Humanisten
På torsdagseftermiddagen avtäcktes som sagt ovan en minnesstaty för Raoul Wallenberg i Helsingborgs hamn. Dit många danska judar räddades undan nazisterna i samband med ockupationen av Danmark.

Statyn heter Humanisten och symboliseras av en diplomatportfölj. Den är skapad av Ulla och Gustav Kraitz och under minneshögtiden senare på kvällen berättade Gustav Kraitz om själva upphovet till verket.

Gustav Kraitz var ung när Andra Världskriget härjade som värst i Ungern och han hade många judiska skolkamrater och vänner. Icke-judarna som Kraitz skyddade sina judiska kamrater men till sist räckte inte det.

- I vår krets fanns en judisk flicka vars far var bagare, berättade Kraitz. Bröd var viktigt för alla, även för vakterna vid ingångarna till ghettot där vår judiska väninna bodde. Och brödet gjorde att de kände igen henne och lät oss – hennes vänner gå in och ut och hälsa på henne.

- Vi var ofta i det stora huset som bageriet låg i. Och en vän till mig blev djupt förälskad i en annan judinna där. Det var så härligt att se kärlek i den annars så grymma tillvaron vi levde i, berättade Kraitz.

En dag sa Kraitz vän att ”jag ska ta ut min flickvän ur ghettot”. Och så kom det sig att han och hon tillsammans vandrade på Tobaksgatan mot avspärrningarna, tog sig förbi vakterna och ut i det övriga Budapest.

- Men de kom inte långt, fortsätter Kraitz. Hon såg judisk ut och greps nästan direkt av soldaterna. Och fördes till ett koncentrationsläger.

Min kamrat fick så småningom veta att hans älskling bränts ihjäl i gasugnarna i lägret. Han förlorade förståndet av detta. Och historian slutar med att han i sin förtvivlan hettade upp sin egen kamin i hemmet tills den glödde. För att till slut krama om kaminen. Och bränna sig själv till döds.

- Och ni ska veta, fortsatte Kraitz, att i min staty till minne av Förintelsen och Raoul Wallenberg så finns det tre gatustenar från Tobaksgatan i Budapest. De stenar som vår judiska väninna tog några av sina sista steg på innan hon dödades av nazister.

Bland talarna på Dunkers på torsdagen fanns även bla Björn Wiman, författare, debattör och kulturchef på Dagens Nyheter, och Svante Weiler, journalist, bokförläggare och ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism.

Varför ska man fortsätta berätta och minnas Förintelsen? Det hände ju för så länge sedan.

Svaret är enkelt. Det var ett av vår historias största planerade folkmord. Och om vi minns förhindras vi i bästa fall ifrån att begå liknande brott mot mänskligheten igen. Eller omvänt – förhindrar vi att någon gör så här mot oss.

Om detta har jag lovat att berätta
Även jag har en historia att berätta om Förintelsen av några av dess offer – i min familj. Den kan du läsa här.

Under Förintelsen dödades sex miljoner judar, en miljon romer och ett stort antal handikappade, homosexuella och andra för Hitler och hans nazister oönskade samhällsgrupper.

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Föreläsning om dyslexi

12-09-2022

Ann Gomér föreläser på Bjuvs bibliotek om dyslexi. I samarbete med Dyslexiförbundet Nordvästskåne.  

Läs mer

Bjuvsburnouten och HyggeStuan i skön för…

10-08-2022

BJUVSWEEK – På lördag den 13 augusti är det dags för årets tappning av Bjuvsburnouten. Och efter prisutdelningen och den sedvanliga cruisingen blir det sedan fest för hugade spekulanter. Hos...

Läs mer

Påsklovskul med Maj-Björn och Karl-Astri…

03-04-2022

PÅSKLOV Fjädrar flyger, benen sprätter, ägg och Gala show uppstår! Kom och träffa de två frigående hönorna Maj-Björn och Karl-Astrid på påsklovet! Interaktiv mingelakt för alla åldrar. Bjuvs bibliotek, tisdag 12/4, kl 15.00 The...

Läs mer

Bjuvsfest 26-27 augusti

13-03-2022

FEST Bjuvsfesten återkommer. Fredagen den 26 och lördagen den 27 augusti blir det någon form av byakalas igen. På området sedan tidigare, dvs längs Storgatan. Hur många stånd etc det...

Läs mer

God natt, Alfons Åberg!

04-03-2022

SAGOSTUND Lördagen 5 mars kl. 11.00 på Bjuvs bibliotek. Gunilla Bergströms text framförs av Sagofén Isadora, skådespelerskan Josefina Karlsson Vergara. Passar för barn 2-4 år. Illustration: Gunilla Bergström Gratisbiljetter kan hämtas på biblioteket eller...

Läs mer

Flemming Stenfors konst i Hyggestuan

08-02-2022

KONST - Kära vänner nu håller jag konst utställning i Hyggestuan i Bjuv. TId:19 - 20 februari Kl:10 -17:00 Hyggestuan är den gamla gymnastiksalen, senare Old Wheelers lokal. På Gruvgatan strax efter ICA-butiken. -...

Läs mer

Hunden Rund planterar

04-02-2022

PÅ GÅNG LÖRDAG Hunden Rund har hittat något på marken. Det är ett frö. Så börjar boken "Hunden Rund planterar", skriven av Annika Henning, med illustrationer av Maria Nilsson. Med inspiration från...

Läs mer

Forskning om fågelhjärnor ger hopp för m…

18-01-2022

FÅGLAR och HJÄRNAN Den 8 februari kl 18-19 föreläser Anita Campbell på Bjuvs bibliotek om fåglarnas värld. Campbell har 25 års erfarenhet av hjärnforskning på Stockholms universitet, Karolinska Institutet, Astra...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storleks information finns här