Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
TRÄFFPUNKT I veckan som gick invigdes träffpunkten Solskenet i Skeneholmssalen i Billesholm. Sju personer kom och efter kaffe och kaka blev det brainstorming kring vilka aktiviteter gruppen ska ägna sig åt. Vill du också vara med?
I onsdags var det invigning av ”Solskenet”, kommunens nya öppna dagverksamhet i Billesholm. Lokalen där man kommer att träffas, åtminstone inledningsvis, är Skeneholmssalen. Belägen med ingång på baksidan av biblioteket i centrala byn. Lättillgängligt även för dem som inte kan klättra i trappor eller gå uppför branta backar.
 
Så här kan man också fotografera ett lååångbord.

Det var inga buskablyga personer som lockats av kommunens inbjudan om att vara med och delta i tillkomsten av Solskenet. Alla var de också rörande överens att ”nu är det minsann Billesholms tur att få nåt”. Allt ”ska inte bara hända i Bjuv”, hette det.

Här satt smått legendariska Billesholmare som Anita Larsson och Elsa Elmlund, som varit med under såväl Billesholms glansdagar som nedgång. Och som naturligtvis därigenom vet allt om både samhället och folket som bott och bor här.

Ann-Britt Lord, också Billesholmsbo sedan länge och Gullan Lind var med på invigningen.

Sammankallande och ledare för aktiviteten är Marlene Ohlsson, chef för Hemtjänsten i kommunen.

Delaktighet i programmet
- Vad tycker ni som kommit idag då att den här träffpunkten ska ha för program? frågade hon.

Som på de flesta sammankomster där människor inte är vara vid att umgås med främmande var starten lite trög. Men så kastade någon fram att ”Billesholmiana” skulle vara trevligt att pyssla med. Alltså att leta fram Billesholms historia och göra något intressant av den. Kanske en utställning i det intilliggande biblioteket. Kanske något man kunde berätta om för barnen i skolan.

Idébollandet var igång. Och damerna kring bordet kom loss rejält. Förutom djupdykningar i Billesholms historia skrev Marlene Ohlsson också upp att en av herrarna som kommit var sugen på att berätta om sin tid som bilrallyförare. En utflykt för att fika hos Lotta på Åsen hamnade också på önskelistan liksom en promenad i vitsippsbackarna i utkanten av Billesholm.

De egna historierna
Som en passande inledning på det föreslagna historiegrävandet blev det så en genomgång av besökarnas egna liv och leverne.

Anita Larsson berättade om sitt och makens Foto-Stig Larssons idoga arbete i både fotostudio och mörkrum. När de efter många år lade ner fotograferandet byggdes så småningom en del av lokalen – en gång butiken Handelsbolaget – om till ett bageri där Anita själv både bakade och sålde sitt bröd och sina kakor. En dag sa dock ryggen stopp och sedan blev det inte mer arbete för Anita.

"Jag blev en pappersmänniska"
Elsa Elmlund berättade om hur hon flyttade från Helsingborg till Billesholm när hon gifte sig med sin Dennis och hur hon i många år arbetade som arkivarie på Gullfiber och sedan övergick till Ecophone.

- Jag ville egentligen bli journalist men så blev det inte, sa Elsa Elmlund. Men jag blev i alla fall en ”pappersmänniska”.

Stämingen steg runt bordet i takt med att det personliga berättandet kom igång. Den inledande försiktigheten som kanske fanns i början byttes mot samhörighet och glada skratt. Precis som det ska vara på en träffpunkt.

Gullan Lind fortsatte med sin historia om hur hon kom från Ekeby till Billesholm och varför hon blev teckentolk, 45 år gammal, efter en hel del år hemma med barnen. Många yrkesverksamma år tillbringade hon inom landsting och skolor och också idag träffar hon regelbundet en grupp som hon undervisar i tecken.

Kärleken visade vägen
Ann-Britt Lord så, småländska som flyttade till Billesholm tack vare kärleken. Precis som Bernt Reinholdsson som också han föddes i Småland.

Ann-Britt har, berättade hon, arbetat inom vården i hela sitt liv. Och hon är också idag politiskt engagerad i kyrkofrågor. Sitter i kyrkofullmäktige för KD och engagerar sig i aktiviteter i Billesholms kyrka.

- Billesholms kyrka fyller 100 år 2019 så det är också en sak vi kan titta närmare på när vi träffas här fortsättningsvis, sa hon.

En rallykung till
Lars Östring på Fäladen är traktens okrönte rallykung men nu visar det sig att han har fått konkurrens. Bernt Reinholdsson körde nämligen bilrally i unga år och det skulle han vilja berätta mer om för besökarna på Solskenet. Marlene antecknade tacksamt hans förslag.

Bernt kom till Billesholm med kärleken Inger från Bjuv. Han var bara 17 år och fick skriva till kungen och be om lov att gifta sig med henne. Vilket han gjorde. Idag är de dock skilda.

När det gäller rally så kom han på 60-talet som bäst femma i SM i rally. I kretsen kring Stig Blomkvist och Syliva Österberg, för att nu bara nämna några.

Ytterligare två personer kom till den första träffen på Solskenet men var tvungna att avvika i olika ärenden innan berättandet kom igång.

Programmet
Några aktiviteter utöver de idéer som deltagarna själv presenterade, finns redan på programmet som verksamhetsledaren Marlene Ohlsson gjort för följande onsdagar:

Den 8 mars – ”Vi går på vift med skrift”. En rundvandring på Billesholms bibliotek där man bl.a. pratar om den författarskatt som finns här.

Den 15 mars – ”Re-bus i vårt hus”. Gemensamt löser deltagarna kluringar och gnuggar geniknölar.

Den 22 mars – ”Klura till musik, här på vårat fik”. Vem vet…. Om inte du. En frågesport i musikens tecken.

Fotnot: Solskenet är en verksamhet inom ramen för kommunens Vård- och omsorgsförvaltning.  En mötesplats för invånare i Billesholm med hemtjänst och trygghetslarm. Och självklart för dig som gillar god gemenskap och vill bryta ensamheten.

Marianne Rönnberg Galmor

 

SÖK

GÅNG

Påsklovskul med Maj-Björn och Karl-Astri…

03-04-2022

PÅSKLOV Fjädrar flyger, benen sprätter, ägg och Gala show uppstår! Kom och träffa de två frigående hönorna Maj-Björn och Karl-Astrid på påsklovet! Interaktiv mingelakt för alla åldrar. Bjuvs bibliotek, tisdag 12/4, kl 15.00 The...

Läs mer

Bjuvsfest 26-27 augusti

13-03-2022

FEST Bjuvsfesten återkommer. Fredagen den 26 och lördagen den 27 augusti blir det någon form av byakalas igen. På området sedan tidigare, dvs längs Storgatan. Hur många stånd etc det...

Läs mer

God natt, Alfons Åberg!

04-03-2022

SAGOSTUND Lördagen 5 mars kl. 11.00 på Bjuvs bibliotek. Gunilla Bergströms text framförs av Sagofén Isadora, skådespelerskan Josefina Karlsson Vergara. Passar för barn 2-4 år. Illustration: Gunilla Bergström Gratisbiljetter kan hämtas på biblioteket eller...

Läs mer

Flemming Stenfors konst i Hyggestuan

08-02-2022

KONST - Kära vänner nu håller jag konst utställning i Hyggestuan i Bjuv. TId:19 - 20 februari Kl:10 -17:00 Hyggestuan är den gamla gymnastiksalen, senare Old Wheelers lokal. På Gruvgatan strax efter ICA-butiken. -...

Läs mer

Hunden Rund planterar

04-02-2022

PÅ GÅNG LÖRDAG Hunden Rund har hittat något på marken. Det är ett frö. Så börjar boken "Hunden Rund planterar", skriven av Annika Henning, med illustrationer av Maria Nilsson. Med inspiration från...

Läs mer

Forskning om fågelhjärnor ger hopp för m…

18-01-2022

FÅGLAR och HJÄRNAN Den 8 februari kl 18-19 föreläser Anita Campbell på Bjuvs bibliotek om fåglarnas värld. Campbell har 25 års erfarenhet av hjärnforskning på Stockholms universitet, Karolinska Institutet, Astra...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »