Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Grannarna kring tomten Truedstorp 1:250 känner sig överkörda. Den kommunala tomten med byggförbud som de tidigare velat arrandera eller köpa ska nu bebyggas. Av en annan privatperson i byn. Och med ett bygge de alla sagt nej till bla för att det hamnar för nära grannarna. BIlden från vänster: Thomas Persson, Mikael Nilsson, Emil Lund och Thanya Intaeng.
BJUVSWEEK - EKEBY Grannarna har både velat köpa och arrendera den kommunala tomten men fått nej. Bland annat för att det sagts vara byggförbud på den. Men nu plötsligt ska här byggas bostäder. Och inte av kommunen utan av en privatperson.

Thomas Persson, Mikael Nilsson, Emil Lund och Thanya Intaeng är upprörda. Tomten på Truedstorp norra i utkanten av Ekeby har länge stått obebyggd och ovårdad. När paret som en gång ägde den flyttade, blev det kommunens mark. Gräset har vuxit vilt här och  grannen Thomas Persson har för att ha det snyggt omkring sitt eget hus börjat klippa gräset också här.

Bjuv har givit namnet till en egen art bland Magnoliorna. Här blommar den hos Arboretum Wespelaar i Holland.
BJUVSWEEK/Bjuvsnytt - Nu blommar hela Selleberga av magnolior! Det påminner mig om att det bland de första sakerna som jag lade märke till i Bjuv när jag återvände 2010, var att det fanns så många, vackra magnoliaträd i Selleberga.
När man kör in på Norra Vramsvägen är det slående hur många och höga magnoliaträd som kantar färden. En bit längre ner längs vägen ligger dessutom en för allmänheten dold villa vars park är full av höga, blommande magnoliaträd. Huset tillhörde en gång Kar-Evert Flinck. Pappa till magnolian med namnet BJUV.

16 elever på Ekebyskolan som låg i startgroparna för att börja sälja Majblomman den 1 april i år. Tillsammans med läraren Jennie Bengtsson och fritidspedagogen Andreas Svensson.
MAJBLOMMOR Den 1 april klockan 12.00 gick startskottet för försäljningen av årets Majblomma. Vi träffade 16 förstaklassare på Ekebyskolan som under en månad alla har som mål att sälja så många blommor som möjligt. Så kom och köp!

Många av oss har säkert sålt Majblommor som liten och har lätt att sätta oss in i vad som gäller. På min tid kostade de små 25 öre och en krans 1 krona. Den man kunde ha på nummerplåten på bilen 10 kronor. Men sedan dess har mycket hänt – också med Majblomman – och idag är det förutom prisförändringen och kontantbetalning också Swish och en särskild app i mobilen som gäller.

Sjumannabandet RetroBand repar i lokalen på Gruvgatan i Bjuv. På lördag kör de Kim Larsen Tribute för alla medlemmar.
HYGGE På lördag är det dags att se vad tegelväggarna i den gamla gymnastiksalen - numera Hyggestuen -  på Gruvgatan 11 i Bjuv tål. Och testet står inga mindre än sjumannabandet RetroBand för.

Gänget som sedan en tid håller på att blåsa liv i det hus som länge sovit sin Törnrosasömn på undanskymda Gruvgatan mellan Storgatan och Platsen, började med att renovera inomhus. På bottenplan finns nu både scen och gott om utrymme för många att hygges sammen. Nu arbetar man med att röja på den stora tomten runt huset.

EKEBY-UKRAINA Däck-Ola Nilsson i Ekeby har redan varit vid gränsen Polen-Ukraina en gång och levererat hjälp. Nu samlar han och hans kollegor ihop material för en ny tur. Officiellt går hjälpen via Scoutkåren i Höör.

Alla i Ekeby med omnejd är välkomna att skänka saker som behövs bland de ukrainska flyktingarna som kommer till de platser där Internationella Scoutrörelsen finns för att hjälpa. Däck-Ola Nilsson bor i det grå huset bredvid Ingo-macken i Ekeby och samlar sakerna i sitt garage. Sedan flyttar han dem till en särskild container som finns på hans arbetsplats. För att slutligen inom ramen för ”Kampen för allvarligt sjuka barn” hos Scoutkåren Höör, tillsammans med tre vänner, köra till Polen och leverera hjälp.

Bilden: En ukrainsk liten flicka med trasdockan hon gått av Däck-Ola från Ekeby.

Hängets grundare Annica Tullberg t.v. och Lottie Hübner t.h. I mitten Lotties son Liam Svensson Johannesson och Astrid Hjälte.
UNG I EKEBY Varannan lördag jämna veckor är Hänget i Ekebyskolans gymnastiksal öppet. Och ungdomarna gillar verkligen att vara här.

I slutet av förra året såg det populära Hänget i gympasalen på Ekeby skola dagens ljus och hit kommer numera cirka 45 ungdomar varje gång det är öppet. De flesta från Ekeby men även ungdomar från Billesholm hittar hit.

HEMVÄRNET De står där på parkeringen vid skejtparken i Bjuv när jag kommer körande. Inte i grön vadmal utan iklädda fräscha kamouflagemönstrade uniformer. De representerar det moderna svenska Hemvärnet och är just nu mycket aktiva med att guida nya rekryter in i verksamheten.

Att se uniformerade människor i byn tillhör inte vardagen och om Hemvärnet vet jag inte mycket. Men nu när fullt krig rasar i Ukraina inte långt ifrån Sverige, och vår överbefälhavare varnat för att säkerhetsläget förvärras också för vår del, så har jag läst på.

Försvarsmakten har en särskild sida för Hemvärnet som inleds såhär:

 

 

Bilden: Krister Nilsson och Viktoria Hagerman.

KONST Vill du ha ditt barn, ditt husdjur, din bil eller MC förevigat och inramat? Kontakta då Flemming Stenfors på Hyggestuan i Bjuv. Beundra hans konst – och beställ det du själv vill ha på väggarna.

Flemming Stenfors är konstnären i Norra Vram som också anordnar målarkurser. Nästa kurs äger rum i sommar. Förra helgen visade han upp 56 tavlor i Hyggestuan i Bjuv.

PORTRÄTTET Jag fångar henne mitt i språnget. Ulrika Thulin - Bjuvs nya oppositionsråd sedan 1 januari i år. I språnget mellan att besöka en rad företagare och föreningar i kommunen och att driva oppositionsfrågor. Som nu senast den om Billesholms station.

Ulrika Thulin är inte ny i Bjuvspolitiken. Och absolut inte ny i politiken i stort. Hon har varit politiker i Bjuv sedan 2012 och är sedan årsskiftet Bjuvs oppositionsråd efter partikollegan Anders Månsson.

Innan hon kom till Bjuv verkade hon inom politiken i Perstorp – där hon växte upp. Och också mellan åren 2007-2010 innehade posten som Kommunstyrelsens ordförande.

FÖRINTELSEN På torsdagskvällen högtidlighölls minnet av Förintelsen på Dunkerska kulturhuset i Helsingborg. Förintelsen som berövade sex miljoner judar livet.
Ett 90-tal gäster deltog och bland talarna fanns bla Raoul Wallenbergs unga släkting Cecilia Åhlberg. Tidigare på dagen avtäcktes även en staty i hamnen till minne av Raoul Wallenbergs gärning.

Raoul Wallenberg var, för dem som inte vet det, en svensk diplomat som på sin arbetsplats Svenska legationen i Budapest, Ungern, under Andra världskriget räddade uppskattningsvis 10 000 judar undan Förintelsen.

 

Bilden: Statyn Humanisten  i Helsingborgs hamn tillägnad Raoul Wallenberg och hans hjälteinsats för Ungerns judar.

Ingrid Lundh från Billesholm har i många år spridit kärlek och glädje. Inte minst kring jul då hon ordnat möten för alla barn i Billesholm med självasteTomtemor. Efter en stroke är det istället Ingrid som behöver få samhällets hjälp och kärlek. Ingrid här omgiven av dottern Charlotte Struwe och maken Benny Lundh.

PROFILEN Så här års har jag ett antal gånger skrivit om Ingrid Lundhs olika personliga arrangemang för barn och vuxna i Billesholm. Som Tomtemor, Lucia mm. Idag skriver jag också om Ingrid. För att hylla den hon varit och fortfarande är. Och för att hon ska få den hjälp från oss som hon förtjänar.

Ingrid Lundh från Billesholm är en person som alltid ställt upp för andra. Både kända och okända. Det är därför jag när jag en decembermorgon äter frukost med henne och hennes närmaste – maken Benny Lundh och dotter Charlotte Struwe - med sorg i hjärtat tar in att samhället nu inte ger Ingrid lika mycket tillbaka som hon själv givit oss. Nu när hon verkligen behöver stöd och hjälp.


Cipora och Joseph, de barn som Rakel och Alexander Figa fick efter kriget föddes i Tyskland. Men så snart det gick flyttade hela familjen till det nybildade Israel. Foto: Privat.

AUSCHWITZ Jag kände en gång Rakel Figa. En tvåbarnsmor som deporterades till Auschwitz men som efter kriget hade förlorat barnen och största delen av familj och släkt. Hon berättade sin historia för mig. Jag lovade att fortsätta berätta den för världen.
Rakel Figas barn försvann redan i ghettot i Krakow och maken fördes bort därifrån till ett annat koncentrationsläger. 
 
– Jag måste överleva för att kunna berätta för världen vad nazisterna gjorde med oss, sa Rakel till sig själv. På något mirakulöst sätt överlevde hon och Alexander. Men inte barnen.

En del av Rotary Bjuvs idérika nätverk för välgörenhet. Från vänster Johnny Wedin, Leo Due, Christina Vigre Lundius, Stefan Knutsson och Sune Karlsson.
VÄLGÖRENHET Rotary Bjuv fyller 60 år och det kommer att firas i september med en fest på Sundspärlan som medlemmarna sent kommer att glömma. De 300.000 kr föreningen räknar med att få in på festen ska fördelas på en rad olika välgörande ändamål.
Rotary Bjuv består idag av 28 medlemmar. Fem nya är också på ingång. De flesta män men även tre kvinnor. Och alla representanter för varsitt skrå. I enlighet med Rotarys regler som säger just det, dvs att en förening bara får bestå av en av sin sort; bankdirektör, politiker, polis osv.

BILLESHOLM Häromnatten höll det på att gå riktigt illa för 19-årige Elliot Björk från Påarp när han somnade på bussen, missade sin hållplats och vaknade i Billesholm. Om det inte varit för Rasmus och Linus...
Klockan var 01.45 när Elliot klev på bussen i Helsingborg för att åka hem till Påarp. Under färden somnade han och när han vaknade var både hållplatsen och hans insulinvärde galet fel. Det senare t.o.m. farligt lågt! Värdet hade under turen sjunkit från stabila 5 till varnande låga 2,3. Pilen på blodsockermätaren pekade dessutom nedåt vilket betyder att värdet kommer att sjunka ytterligare.

 

Underkategorier

Reportage - Ekeby

Reportage - Bjuv

Reportage - Billesholm

SÖK

GÅNG

Påsklovskul med Maj-Björn och Karl-Astri…

03-04-2022

PÅSKLOV Fjädrar flyger, benen sprätter, ägg och Gala show uppstår! Kom och träffa de två frigående hönorna Maj-Björn och Karl-Astrid på påsklovet! Interaktiv mingelakt för alla åldrar. Bjuvs bibliotek, tisdag 12/4, kl 15.00 The...

Läs mer

Bjuvsfest 26-27 augusti

13-03-2022

FEST Bjuvsfesten återkommer. Fredagen den 26 och lördagen den 27 augusti blir det någon form av byakalas igen. På området sedan tidigare, dvs längs Storgatan. Hur många stånd etc det...

Läs mer

God natt, Alfons Åberg!

04-03-2022

SAGOSTUND Lördagen 5 mars kl. 11.00 på Bjuvs bibliotek. Gunilla Bergströms text framförs av Sagofén Isadora, skådespelerskan Josefina Karlsson Vergara. Passar för barn 2-4 år. Illustration: Gunilla Bergström Gratisbiljetter kan hämtas på biblioteket eller...

Läs mer

Flemming Stenfors konst i Hyggestuan

08-02-2022

KONST - Kära vänner nu håller jag konst utställning i Hyggestuan i Bjuv. TId:19 - 20 februari Kl:10 -17:00 Hyggestuan är den gamla gymnastiksalen, senare Old Wheelers lokal. På Gruvgatan strax efter ICA-butiken. -...

Läs mer

Hunden Rund planterar

04-02-2022

PÅ GÅNG LÖRDAG Hunden Rund har hittat något på marken. Det är ett frö. Så börjar boken "Hunden Rund planterar", skriven av Annika Henning, med illustrationer av Maria Nilsson. Med inspiration från...

Läs mer

Forskning om fågelhjärnor ger hopp för m…

18-01-2022

FÅGLAR och HJÄRNAN Den 8 februari kl 18-19 föreläser Anita Campbell på Bjuvs bibliotek om fåglarnas värld. Campbell har 25 års erfarenhet av hjärnforskning på Stockholms universitet, Karolinska Institutet, Astra...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »