Tre karlar krävs för att hålla fru Marie Svensson från Billesholm på fötter när hon inser att hennes man har ytterligare en fru - i Bjuv! Foto: Lars Svendsén.
HELA KOMMUNEN Bergateatern har ”allt”. Erfarna, entusiastiska skådespelare, en peppande regissör, garvade tekniker, tak över scenen i händelse av regn – samt - ett kanonmanus.
Endast en sak fattas. En garanterat molnfri väderprognos!

Det är kväll och duggandet, som började för en halvtimma sedan, övergår efterhand i hällregn. I ett litet tält på grusplanen i Billesholms Folkets Park sitter två ljudtekniker, en sufflös och regissören. Uppe på scenen repeterar ensemblen Ray Cooneysklassiker Kuta och Kör. Också under tak.

Replikerna sitter inte helt som en smäck ännu och sufflösen Laila Thunman jobbar för fullt. Det är också hon som ansvarar för scenkläderna, men idag spelar truppen utan dem, eftersom det är så dåligt väder.

Regissören Katarina Kovacs Grönberg peppar gänget från sin plats:

- Snabbare! Högre tempo!

Huvudrollen John Svensson trasslar sig allt djupare in i lögner och bortförklaringar. Svensson, som är taxichaufför och som har två fruar och två hem - ett i Bjuv och ett i Billesholm! Efter en olycka råkar han till polisen uppge båda sina adresser och efter många turer avslöjas hans hemliga dubbelliv.

Det handlar om förväxlingskomik på hög nivå och det gäller att hänga med i turerna.

 

John Svensson är gift med Marie och de bor i Billesholm. John är även gift med Barbro och de bor i Bjuv. Efter en smäll i skallen förstår omvärlden är något är galet.
Sufflösen Laila Thunman får spelet att gå framåt ikväll. Ljudteknikerna sitter under tak tillsammans med regissören. Billesholmspolisen antecknar Johns otroliga historia.
En journalist har fått korn på en story och dyker upp. Johns Svenssons kompis vet till sist varken ut eller in. Det gäller att veta när det är dags att gå in och ut.

 

- På fredag är det premiär och då ska förstås allt sitta, säger Katarina Kovacs Grönberg. Att spela utan publik saktar alltid ner tempot litet så imorgon har vi bjudit in ett gäng så att spelet blir ”på riktigt” och vi får finslipa de sista detaljerna.

- Du vet, exemplifierar Kovacs Grönberg, man måste ha vatten i bassängen för att kunna simma.

Väntan in i det sista
Just nu går biljettförsäljningen sin trygga lunk.

- Folk väntar och ser hur vädret ska bli innan de beställer, säger Laila Thunman. Det är inte första säsongen hon är med i Bergateatern.

- Det är så det brukar fungera, säger hon luttrat.

Unga vill också vara med

En stor del av teaterensemblen har varit med i ensemblen sedan 90-talet, då teatern bildades. Äldst i gården är Tommy Nihlén, Helsingborg, som i år spelar en polis från Bjuv. En något förvirrad sådan, ska tilläggas.

Kenneth Borggren spelar grannen Sten som Marie tycker bara är i vägen och nästan käkar dem ur huset. Kenneth har varit med i teatern i cirka 8 år. Sten försöker vara hjälpsam, men goda intentioner blir inte alltid bra resultat... det blir bara mer förvirrat.

Yngst på scenen i kväll är Emma Jonsänter och Karolina Hagerman. Den förstnämnda spelar journalist och den sistnämnda en av taxichauffören John Svensson fruar.

- Jag är nog född teaterapa, säger Karolina Hagerman . Det började med att min syster var med i Bergateatern. Jag beundrade henne och tänkte att: Åååh! Där skulle jag också vilja vara med! Och på den vägen är det.

Outtröttlig teaterdirektör
Niklas Lundin leder teatergruppen. För 3-4 år sedan axlade han rollen och förutom att själv spela John Svensson är det även han som sköter de officiella kontakterna med Bjuvs kommun och andra myndigheter och instanser som kan komma i fråga för verksamhetens fortlevnad.

Niklas, precis som övriga i gruppen, arbetar ideellt. Till vardags är teaterdirektören konsult inom affärsanalys, med bas i Lund. Men hur orkar man göra det här vid sidan av det vanliga jobbet?

En lätt "skadad" men lycklig teaterdirektör. Foto: Bjuvsnytt.

- Jag orkar för att det är så himla kul, säger Niklas Lundin. Vi har allihop så otroligt roligt när vi planerar och förbereder kommande uppsättningar – och sedan själv uppför dem. Vi började i mars med förberedelserna till Kuta och Kör. Då hade vi precis avslutat Bjuva Livet.

Skrattande sammanfattar teaterdirektör Lundin:

- Min sambo ser inte så mycket av mig när vi håller på som mest!

- Jag har satt upp en bild av mig därhemma, flikar Katarina Kovacs Grönberg in.

Niklas berättar om att det roliga han talar om handlar mycket om känslor upp och ner. Om att hela livet handlar om att spela olika roller. Att vara konsult i affärsanalys är en roll, och i den har han nytta av att spela olika roller i Bergateatern.

Vädrets makter – och andra
Så var det då det där med vädret. Ska det hålla till premiären på fredag och ska det också hålla hela säsongen? Ja, det är det så klart ingen som vet.

Men regn eller inte – det finns ytterligare ett litet moln som ibland dyker upp ovanför Bergateaterns huvud och föreställningarna i Bjuvs kommun. Som nu i Billesholms Folkets Park. Det handlar om invånarnas vilja - eller snarare ovana - att gå över bygränsen för att se exempelvis en teaterföreställning.

- Vi repeterar här när sommaren kommer men på vintern är vi i Bjuvs Folkets Hus, säger Niklas Lundin. Våra föreställningar försöker vi sprida jämnt över hela kommunen. Bjuva Livet spelade vi bland annat i Billesholms Bibliotek. Tidigare har vi spelat på Flamman i Ekeby.

- Men oavsett var vi spelar märker vi att de som bor i grannbyn uteblir. Vi gör allt för att locka alla i kommunen att komma, oavsett bostadsort. Men det vill sig liksom inte. Och det tycker vi är litet ledsamt för teater ger så mycket och vi vill ju roa ”på bredden”.

Ja, du, Niklas. Många är det nog som önskar att bytänkandet skulle ha sjunkit undan, från den tid då grabbarna från Bjuv och Billesholm träffades i Parken för att ”göra upp”, till vårt moderna, mångkulturella 2000-tal.
Vanans makt är dock uppenbarligen fortfarande stor. Men ge inte upp utan fortsätt spela och bjud in så kanske alla bjuvsbor en dag ska känna att ”Bergateatern tillhör oss alla”.

Ett smakprov från företällningen kan du ser här:

{source}
<!-- You can place html anywhere within the source tags -->
<iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/98Wmdpp8g8E" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<script language="javascript" type="text/javascript">
    // You can place JavaScript like this
    
</script>
<?php
    // You can place PHP like this
    
?>

{/source}

 

Mer om Bergateatern på: www.bergateatern.se

Text: Marianne Rönnberg Galmor

Video: Lars Svendsen