Nöje & Fritid

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Flerfamiljshusen på Platsen är några av de gruvarbetarbostäder som byggdes under Bjuvs glansperiod i början av 1900-talet.
 
KULTUR På lördag den 13 juni öppnar Gruvmuseet i Bjuv för säsongen. Nytt för i år är att muséet är öppet över Midsommarhelgen men redan nu är guiden Bo Wernberg i full gång med att visa upp och berätta om Bjuvs storhetstid. För den ena busslasten efter den andra som rullar in.
Det lilla museet, oansenligt placerat i Schakt III:s gamla maskinhus, håller öppet hela sommaren. Vägen är skyltad från Järnvägsstationen och en del besökare söker sig också till muséet. Många minns säkert mamman och sonen som gjorde det för ett par år sedan och fick ett TV-team att följa med.

 

Men även för dem som är födda i Bjuv finns det mycket att hämta på Gruvmuséet. Antingen man bara vill frossa i nostalgi eller lära sig något om den bygd man på senare år flyttat till. För det råder ingen tvekan om att Bjuvs gruvhistoria är både intressant och spännande. Idealet vore så klart om även barnen i kommunen i skolan fick lära sig om den. Förhoppningsvis tar sig åtminstone en del skolklasser till muséet. Det är  ju gratis inträde för skolklasser! För ett borde man som Bjuvsbo åtminstone lära sig om historian och det är att det är kol Bjufsingar har i blodet - inte ärtor!

Extrasatsning på Midsommar
- Nytt för i år är att vi håller öppet lördag-söndag under midsommarhelgen, berättar Helena Sjölander, kulturadministratör i Bjuvs kommun. Många utflyttade Bjuvsbor kommer hem den helgen och många är lediga. Då passar ett besök på gruvmuseet perfekt.

Utställningen på gruvmuseet berättar om gruvans historia och betydelse för Bjuv. Brytningen av stenkol började på 1800-talet och med tiden blev gruvorna och gruvnäringen större.

- Nytt för i år är att vi håller öppet lördag-söndag under midsommarhelgen, berättar Helena Sjölander, kulturadministratör i Bjuvs kommun. Det är en hemvändarhelg och många är lediga. Då passar ett besök på gruvmuseet perfekt.

Utställningen på gruvmuseet berättar om gruvans historia och betydelse för Bjuv. Visste du till exempel det här?

Sista schaktet i Sverige! Traktens stora stenkolsförekomster var från slutet av 1800-talet av betydelse för Bjuv som kom att präglas av stenkolsbrytning och utvecklas till en traditionell bruksmiljö där folkrörelserna fick en allt större roll.

Brytningen i Bjuv startade på 1870-talet. Schakt Greve Strömfeldt, som togs i bruk på 1890-talet, var det sista schaktet i drift i Sverige och stängdes 1979.

Idag inrymmer alltså schaktets maskinhus Gruvmuséet. Invid schaktet står ett badhus från 1903. Inte många som vet det om huset där idag fotbollsklubben och brottarklubben samsas om att ha ett loppis.

Kolbrytningen krävde mycket arbetskraft. Inflyttningen till Bjuv blev omfattande och bostäder började byggas. Gruvbolaget i Bjuv, Kropps AB, uppförde bostäder till sina arbetare.

Området Platsen, som började bebyggas på 1870-talet, kom att omfatta bostadslängor och ett torg. Både några av de sk bostadslängorna och torget finns kvar än idag och i trädgårdarna finns på sina håll också uthus, från början kolbodar där lönekolen kunde förvaras.

Bjuv hade eget sjukhus
Inte långt därifrån ligger också Bjuvs sjukhus, som byggdes på 1880-talet och som senast inhyst en förskola. Något den även gjorde på 1950- och 1960-talen även om namnet då var Kindergarten.

Andra arbetarbostäder uppfördes av Gruvbolagets egen arkitekt Martin Cronsiöö som bl.a. ritade kvarteret Freden i östra Bjuv, också kallat Lindallén även om de gamla lindarna nu är ett minne blott. Freden uppfördes 1916-20, tiden för Första Världskriget och framför allt freden j 1918, som alltså gav området dess namn.

Också Freden bestod av arbetarbostäder i form av flerfamiljshus, inklusive kolbodar och ett ”torg” i centrum.

Inflyttningen till Bjuv ökade och nya bostäder byggdes. På museet kan besökarna bland annat se ett gruvarbetarhem i miniatyr som visar hur arbetarna bodde.

Busslaster rullar in
Bo Wernberg, "Hövdingen på Gamla Bjuf", är en av dem som guidar på Gruvmuséet. Han har så att säga "tjuvstartat" med jobbet redan:

- Jag har redan tagit emot flera busslaster turister från både Malmö och Trelleborg, berättar han. Nyligen hade jag t.ex. ett gäng från Malmö som kom till muséet sedan de varit på älgsafari i Markaryd.

- När de fick klart för sig att vi hade haft gruvdrigt här i Bjuv hade de svårt att ta det till sig, säger Bo Wernberg. De hade aldrig hört talas om detta tidigare. Ingen hade någonsin sagt till dem att Bjuv ligger i början av gruvbältet. Som börjar i Åvarp - med kol på 300 meter djup - och sträcker sig via Höganäs bort till Skälderviken. Där det bara "försvinner".

På museet finns även delar av t.ex. Billesholms Folkets Parks historia att beskåda. Inte minst affischer från storhetstiden där, visar på ortens och traktens vikt och betydelse. Här agiterade bl.a. August Palm, dåtidens megastjärna inom arbetarrörelsen. Gruvmuséets samtliga delar är verkligen värda ett besök.

Föreningar och skolklasser i Bjuvs kommun får gratis guidade visningar.

Gruvmuseet håller öppet:

13-28 juni lördag-söndag kl 13-16

30 juni-16 aug tisdag-söndag kl 13-16

Mer information: www.bjuv.se/gruvmuseet

Läs också våra artiklar om såväl arkitekturen i Bjuv som Billesholms Folkets Park.

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Påsklovskul med Maj-Björn och Karl-Astri…

03-04-2022

PÅSKLOV Fjädrar flyger, benen sprätter, ägg och Gala show uppstår! Kom och träffa de två frigående hönorna Maj-Björn och Karl-Astrid på påsklovet! Interaktiv mingelakt för alla åldrar. Bjuvs bibliotek, tisdag 12/4, kl 15.00 The...

Läs mer

Bjuvsfest 26-27 augusti

13-03-2022

FEST Bjuvsfesten återkommer. Fredagen den 26 och lördagen den 27 augusti blir det någon form av byakalas igen. På området sedan tidigare, dvs längs Storgatan. Hur många stånd etc det...

Läs mer

God natt, Alfons Åberg!

04-03-2022

SAGOSTUND Lördagen 5 mars kl. 11.00 på Bjuvs bibliotek. Gunilla Bergströms text framförs av Sagofén Isadora, skådespelerskan Josefina Karlsson Vergara. Passar för barn 2-4 år. Illustration: Gunilla Bergström Gratisbiljetter kan hämtas på biblioteket eller...

Läs mer

Flemming Stenfors konst i Hyggestuan

08-02-2022

KONST - Kära vänner nu håller jag konst utställning i Hyggestuan i Bjuv. TId:19 - 20 februari Kl:10 -17:00 Hyggestuan är den gamla gymnastiksalen, senare Old Wheelers lokal. På Gruvgatan strax efter ICA-butiken. -...

Läs mer

Hunden Rund planterar

04-02-2022

PÅ GÅNG LÖRDAG Hunden Rund har hittat något på marken. Det är ett frö. Så börjar boken "Hunden Rund planterar", skriven av Annika Henning, med illustrationer av Maria Nilsson. Med inspiration från...

Läs mer

Forskning om fågelhjärnor ger hopp för m…

18-01-2022

FÅGLAR och HJÄRNAN Den 8 februari kl 18-19 föreläser Anita Campbell på Bjuvs bibliotek om fåglarnas värld. Campbell har 25 års erfarenhet av hjärnforskning på Stockholms universitet, Karolinska Institutet, Astra...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »