Mitt Bjuv-Debatt

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
FÖDELSEDAG Det var fyra år sedan sist - men på måndag kan knappt 6.400 svenskar fira sin födelsedag på rätt dag igen.

Så många är nämligen födda på skottdagen, visar Nyhetsbyrån Sirens sammanställning av Statistiska centralbyråns uppgifter.

 
 
BJUV Sven Svensson bor på Idrottsvägen i Bjuv och har koll på vad som händer på hans gata. Att kommunen satte upp en skylt på tennishallen som inte var riktigt som den skulle ringde han bjuvsnytt.

Kommunen får ursäkta, men lite kul är Svens iakttagelse. Tennishallen har två skyltar. På den på långsidan som vetter mot Sven Svenssons hus står det mycket riktigt Tennishall. Men på den som sitter på gaveln mot Billesholmsvägen står det istället: Tennihall.

NOSTALGI I BJUV Jag växte upp i Bjuv och återkom nyligen för att jag ville kolla upp mina barndomsplatser. Följ med på min promenad i samhället i nostalgins tecken.

- En del fanns kvar men det mesta var förändrat och rivet, och inte alltid till det bättre. Men det är ändå trevligt att det överhuvudtaget fanns något kvar. Jag tror jag får göra en tur till nästa år.

Jag hittade den gamla biografen på Kvarngatan, Järnaffären på Storgatan - numera ett hyreshus. Det gamla badhuset som nu är brottarföreningens loppis. Därintill också hjulet vid Schakt III - den sista gruvan som var i drift i Bjuv.

På Schaktsgatan stannade jag vid Max Bratz hus på hörnet Kolmätargränd - verkligen mina gamla jaktmarker!

Och likaså på Schaktsgatan, bredvid gamla Kronan, fotograferade jag Börje cykelaffär, där nu Bjuvs gymnastikförening har en del av sin verksamhet.

 
 
 
 

 

Börje "Monark" och Thorild "King" i Trädgårdsgatan var de cykelaffärer vi hade på min tid. Börje var bror till Knut som hade Bjuvs Radio & TV-affär på Storgatan. 

I Max Braatz hus i Schaktsgatan bodde min farmor och farfar Hjalmar och Ingeborg Månsson som pensionärer och åsynen av det gamla badhuset blev en riktig nostalgitripp.

Min kompis Klas Jönssons hus har nya grannar på båda sidor. 

Jag flyttade till Helsingborg 1974 och var färdigutbildad sjökapten i Malmö 1982. Numera bor jag i Söderhamn.

Jag var tillbaka i Bjuv på fars begravning 2002 men kunde inte närvara på mors begravning 2003 eftersom jag då var ombord på ett fartyg på väg till Afrika.

Text och Foto: Denny Göran Månsson

 

 

GAMLA BJUF Föreningen Gamla Bjuf startade 1983-1984 och en av eldsjälarna var Åke Hagberg som tillsammans med en del andra samlade in foton och dokumenterade om Gamla Bjuf.

Åke Hagberg startade inte Gamla Bjuf, som jag felaktigt säger i filmen. Det gjorde Ronny Persson och Prästen Lars Håkansson.

Tack vare alla tre och många, många andra, finns här idag hur som helst ett digert material för alla intresserade att botanisera i.

Gör ett besök så och se om du kanske finns med på något foto. Det är öppet hus vissa lördagar mellan kl. 10.00-13.00. Läs mer på hemsidan: gamla-bjuf.bthf.nu

 

{source}<iframe width="420" height="315" src="//www.youtube.com/embed/M_n2iiEk2oo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>{/source}

 

 

 

 

Claes-Göran Nilsson

 

 

BJUV När en dam för några dagar sedan hade för avsikt att sätta blommor på sina föräldrars grav på kyrkorgården i Bjuv, lyckades hon inte ta sig in på kyrkogården. Anledningen var uppenbarligen att hon i kvällsskymningen inte uppfattade att grinden på Almgatan fått en ny stängningsanordning.

Klockan var halv sju på kvällen och det skymde. Damen var sent ute men ville ändå sätta några blommor på föräldragraven, som hon inte besökt på ett tag.

BJUV Bjuvs musikkår gästade mitt bostadsåmråde, Vallmon, den 19 augusti.
Musikanterna började spela kl 19.00 och bland låtarna fanns New York New York, When the saints go march´in in och Dans på Brännö brygga. Ett 80-tal personer slöt upp i gröngräset, bänkade sig både på medhavda stolar och i grönsgräset och njöt av konserten. Var du där? Kolla mina bilder och se om du fastnade på dem i så fall.
 
 

Text och foto: Mikael Nerberg, Bjuv

 
BJUV En gång när mor var liten fanns det en badplats längs Vegeå på sin sträckning längs Bjuv. Badplatsen kallades Jättegrytan.
Idag är det inte många som vet var badplatsen låg men konstnärinnan Margit Birgersson har avbildat badlivet där på ett vykort som jag nyligen köpte hos Billesholmstraktens hembygdsförening i Norra Vram.
 

På kortet lyser ån klarblå och i vattnet trängs bybor, kvinnor och än, unga och gamla. I bakgrunden tornar en "bonke" upp sig så kanske är målningen gestaltad från Gunnarstorpshållet.

Små blonda flickor har badring. På stranden sitter en gammal man med käpp och en hund håller koll på vad som händer i vattnet. Några dukar upp picknick på sina strandfiltar.

Idag går det inte att finna denna badplats. Och något klarblått åvatten har jag inte sett till. Men jag tänker på hur härligt det skulle vara om man en dag kunde bada i Vegeå igen. Intill vägen mellan Bjuv och Gunnarstorp.

I Rödyngan badade man inte

Intill Vegeå, dvs också på "baksidan" av "bonken", fanns en vattensamling som kallades Rödyngan. Helt enkelt för att dess vatten färgades rött av den scharmott som själva "berget" bestod av.
I Rödyngan badade man inte. Däremot var "sjön" Bjuvs bandylags hemmabana. Bandy var stort i början på förra seklet, i Sverige och även i Bjuv.

Vet du exakt var badplatsen på bilden fanns? Vet du var Jättegrytan och Rödyngan låg? Mejla och berätta för oss i så fall så publicerar vi din berättelse.

Marianne Rönnberg Galmor

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

{source}<iframe width="640" height="360" src="//www.youtube.com/embed/Tbz4TB415c0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
<!-- You can place html anywhere within the source tags -->


<script language="javascript" type="text/javascript">
    // You can place JavaScript like this
    
</script>
<?php
    // You can place PHP like this
    
?>

{/source}

Filmen är cirka 25 minuter lång.

BJUV Efter många om och men blev det 2003 en ny cykel- och gångbro över järnvägen mellan Platsen och Järnvägsgatan.

Som liten grabb stod man många gånger på den gamla träbron (Viadukten) och kollade på tågen som kom och gick. Speciellt ångloken med sitt karakteristiska ljud och rökridåer som uppstod. Snacka om att försvinna i dimman!

Jag gick vägen över viadukten mellan åren 1955-1957 - till Gruvskolan eller Plassaskolan som den kallades. Från Bäckstigen 10 där jag bodde alldeles invid friluftsbadet, som byggdes 1966. Men på den tiden fanns det ingen bebyggelse där badet ligger. Det fanns två bondgårdar på ömse sidor om badet och bara åker ända bort till Tjutebrovägen där, Blomgatorna och Önnertzgatan finns idag. Ett litet stycke av Bjuvs historia som jag aldrig glömmer.

 


 

Claes-Göran Nilsson


 

Utöka ICA:s verksamhet i Bjuv!

Jag tycker att det är ett mycket bra förslag att utöka ICAs verksamhet i Bjuv. Kanske ska man trycka på hos kommunen igen, efter några år kan situationen se annorlunda ut och kommunen ändrar sin åsikt.

Personligen handlar jag ganska ofta på ICA i Bjuv, även storhandlar ibland, speciellt nät jag är trött efter en arbetsdag och orkar inte att vandra genom Maxi-giganten.
Men Maxi har just större och för det mesta billigare sortiment, så det blir oftast där man storhandlar. Skulle ICA i Bjuv tillfredställa mina inköpsbehov helt och hållet, så skulle jag enbart handla där. Netto blir det nästan aldrig för min del.

 

Jag kan inte ens tänka mig att ICA i Bjuv skulle stänga ner. Det är även en träffpunkt för människor, oftast äldre som tar en kopp kaffe och snackar.

 

Anna Muzyka

Håller du med om att de lokala handlarna behöver vårt stöd för att överleva? Eller tycker det är helt fel? Skriv till oss och säg din mening på  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Debattinlägg på temat "Stöd de lokala handlarna"
Claes-Göran Nilsson skriver:
"Enligt min mening måste gemensamma krafter till för att bevara en lokal handel som kan överleva den tuffa konkurrensen från stormarknader. Den lokala butiksdöden drabbar de minst bemedlade mest - som gamla och sjuka t.ex.
Att vi måste med gemensamma krafter bevara den lokala handeln kan nog låta så bra. Men hur gör man rent praktiskt.? De drabbade är även våra barnfamiljer. Jag förstår att de åker från orten när de ska handla. Många har idag lärt sig att storhandla för att detta är mest ekonomiskt.
 
Typisk familj idag: En har jobb och en står mellan två jobb, har 2-3 barn (upp till fem år) och bor i lägenhet. Jag förstår att det mer och mer storhandlas av dessa familjer.
 
Det kan man inte göra på ICA eller netto i Bjuv om man så skulle vilja. Denna familj skulle förlora mycket pengar, som de i praktiken inte har, om inte Maxi  fanns eller andra stormarknader. Summa som skiljer per månad är ca 1000 kr och det är mycket pengar Tyvärr ser jag ingen praktisk lösning på detta.
Vi som kanske har lite bättre ekonomi eller andra familjeförhållande kanske kan handla i Bjuv.
 
Ann-Marie Lindqvist

Håller du med om att de lokala handlarna behöver vårt stöd för att överleva? Eller tycker det är helt fel? Skriv till oss och säg din mening på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..


 

 

{source}
<iframe width="565" height="424" src="http://www.youtube.com/embed/FJjTv4LS--w" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
{/source}


BJUV - Äntligen blev det en planskild korsning i Bjuv. Efter många förslag och diskussioner sen 1920-talet slipper vi numera stanna för bommarna på Storgatan. Otaliga är de gånger man svurit när bommarna gick ner oavsett vilket håll man kom ifrån.

Flera farliga incidenter som kunde slutat med dödlig utgång har det varit genom åren då bommarna gått upp innan tåg passerat och en del har med bil kört sönder bommarna för att inte tala om de som chansat att gå, köra över både när bommarna fälldes och var fällda.

Nu är den farliga övergången borta och vi kan glädjas åt en fin tunnel med ett torg med trappor och bänkar på norra sidan och park med bänkar på södra sidan med grönytor och växter omkring på ömse sidor där man kan sitta och njuta när man vill och titta på förbipasserande bilar, gående, cyklister och tåg.

Är född i Bjuv 1948 och har bott här sen dess och trodde ärligt talat inte att jag skulle få uppleva någon planskild korsning. Låt oss nu vara rädda om den fina tunneln med tillhörande omgivning som är ett stort historiskt lyft för kommunen för det blev mycket bra och jag önskar att de som gått bort alltför tidigt skulle fått uppleva detta.

 

 


Claes-Göran Nilsson. Bjuv

SÖK

GÅNG

Påsklovskul med Maj-Björn och Karl-Astri…

03-04-2022

PÅSKLOV Fjädrar flyger, benen sprätter, ägg och Gala show uppstår! Kom och träffa de två frigående hönorna Maj-Björn och Karl-Astrid på påsklovet! Interaktiv mingelakt för alla åldrar. Bjuvs bibliotek, tisdag 12/4, kl 15.00 The...

Läs mer

Bjuvsfest 26-27 augusti

13-03-2022

FEST Bjuvsfesten återkommer. Fredagen den 26 och lördagen den 27 augusti blir det någon form av byakalas igen. På området sedan tidigare, dvs längs Storgatan. Hur många stånd etc det...

Läs mer

God natt, Alfons Åberg!

04-03-2022

SAGOSTUND Lördagen 5 mars kl. 11.00 på Bjuvs bibliotek. Gunilla Bergströms text framförs av Sagofén Isadora, skådespelerskan Josefina Karlsson Vergara. Passar för barn 2-4 år. Illustration: Gunilla Bergström Gratisbiljetter kan hämtas på biblioteket eller...

Läs mer

Flemming Stenfors konst i Hyggestuan

08-02-2022

KONST - Kära vänner nu håller jag konst utställning i Hyggestuan i Bjuv. TId:19 - 20 februari Kl:10 -17:00 Hyggestuan är den gamla gymnastiksalen, senare Old Wheelers lokal. På Gruvgatan strax efter ICA-butiken. -...

Läs mer

Hunden Rund planterar

04-02-2022

PÅ GÅNG LÖRDAG Hunden Rund har hittat något på marken. Det är ett frö. Så börjar boken "Hunden Rund planterar", skriven av Annika Henning, med illustrationer av Maria Nilsson. Med inspiration från...

Läs mer

Forskning om fågelhjärnor ger hopp för m…

18-01-2022

FÅGLAR och HJÄRNAN Den 8 februari kl 18-19 föreläser Anita Campbell på Bjuvs bibliotek om fåglarnas värld. Campbell har 25 års erfarenhet av hjärnforskning på Stockholms universitet, Karolinska Institutet, Astra...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »