Att frångå vår rätt till press- och yttrandefrihet kan jämföras med att spränga hela vår dyrbara demokrati i bitar. Tänk på det.
FRIHET Idag den 3 maj är det Press- och Yttrandefriheternas dag. En grundpelare i vår svenska demokrati. Fundera över vad det betyder för dig och din egen frihet.
Med tanke på såväl de attentat och mord som ägt rum, inte minst mot den franska tidningen Charlie Hebdo i Paris 2015, men också med tanke på den oroande debatt som uppstod i samband med Påskupploppen i Sverige nyligen, är det viktigt att stanna upp och fråga sig - Vart är vi på väg?

Idag den 3 maj 2022 uppmärksammas press- och yttrandefrihetens dag på många håll inom "Mediasverige". I en tid då dessa rättigheter attackeras från olika håll i vårt samhälle är det extra viktigt att stanna upp och fundera över vad de egentligen betyder.

Inte minst många av dem som efter att extremister tagit makten i deras hemländer protesterar som svenskar över att det de nu ser hända i Sverige efter Påskupploppen, påminner om det de en gång flydde till Sverige ifrån. För att vi har yttrandefrihet och pressfrihet inskriven i vår grundlag.

Ingen, inte heller jag, kunde någonsin tänka att dessa för Sverige så stolta och viktiga lagar, skulle ifrågasättas. Som de görs nu. Även av infödda svenskar vars förutsättningar för ett tryggt liv i frihet, alltid tagits för givet. Som en viktig del av vår demokrati.

Nu är det dags att tänka på vad demokrati egentligen innebär. Demokrati är färskvara och något vi varje dag måste arbeta för att bevara. Tänk om du var ukrainare och helt plötsligt fick fly både hem och land för att en galen diktator i grannlandet fick lust att förinta både dig och ditt land. Putin är ingen vän av demokrati.

Och tänk att vara ryss idag. Så indoktrinerad av statspropaganda att även om man kanske anar att det finns en annan sanning än den från Kreml, så vågar man inte ens viska om det. För då hamnar man i fängelse i 15 år. I bästa fall.

Läs min artikel som en påminnelse om det som skedde i Paris 2015 - och fundera i ljuset över det på hur viktigt det är att vi behåller dessa i Sverige grundlagsskyddade rättigheter.

Se kriget i Ukraina och reaktionerna i Ryssland som varnande exempel. Trump sa Fake news - och dem ska vi verkligen vara uppmärksamma på och inte sprida. 

Idag liksom alla dagar så står jag upp för vår grundlagsskyddade press- och yttrandefrihet.

Marianne Rönnberg Galmor