M:s Blogg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PANDEMIN På måndagen den 10 skärpte regeringen och Folkhälsomyndigheten reglerna för att ytterligare försöka få stopp på de nu närmast fritt skenande av Coronaviruset. Nu är det dags för var och en av oss att verkligen tänka till. Ta ansvar och hjälpas åt att få slut på eländet.

Risken att inte följa Sveriges jämförelsevis milda ”rekommendationer”, förutom att själv bli sjuk och få långvariga hälsoproblem, är också att den redan ansträngda sjukvården helt riskerar att kollapsa.

I veckan har vi hört att sjukhusdirektören på Helsingborgs lasarett själv ringde Helsingborgs Dagblad med ett nödrop. ”Skriv att människor med lindrig sjukdom går till Vårdcentralerna. Inte akuten som just nu översvämmas av sådana som inte är tillräckligt allvarligt sjuka för att komma hit. Vi är överbelagda redan och situationen förvärras snabbt”.

Någonstans läser jag att den nytillkomna mutationen Omikron, som TAR SIG FÖRBI VACCINET, sprids inte minst på sjukhusen. Där redan Covidsjuka också får Omikron. Smittan sprids alltså inte bara ute på bygden utan till och med på sjukhusen!!

Nu hör och läser vi dessutom om att nya mutationer har hittats, tex i Frankrike och på Cypern. Visserligen utanför Sverige men det lär inte dröja länge innan vi har de första fallen även här.

Dags för en rejäl skärpning
Så nu måste vi skärpa oss allihopa. De som av medicinska skäl inte tål vaccinet ska förstås slippa. Men i övrigt måste majoriteten vaccinera sig.

Men…. Säger nu många som läser mina ord: ”Också vaccinerade blir sjuka nu. Det visar väl att vaccinet inte fungerar? Och vadå att bra folk med vaccinpass får komma in på olika evenemang. Det är odemokratiskt.” För att inte tala om alla konspirationsteorier som tycks slå rot i alltfler. Och så finns det ju också de som nu säger att ”snart har alla haft det och då blir det som en vanlig förkylning”.

Låt så vara. Men om det betyder att ett ökat antal människor med svag fysik först ska dö så är i alla fall inte jag med på noterna.

Svaret från Folkhälsomyndigheten och regeringen – som i fråga om pandemin både samarbetar och följer utvecklingen i övriga världen vad gäller det här – är att vaccinet fungerar på så sätt att den som insjuknar blir mycket lindrigare sjuk än en ovaccinerad. Det räcker för mig.

Och så sent som idag på pressträffen sa de ansvariga samtidigt att de som nu läggs in är i medeltal 53 år gamla och att majoriteten av dem är ovaccinerade eller ”inte fullvaccinerade”, dvs de har inte tagit 3 doser. Snacket på sociala medier om att det nu skulle vara fler vaccinerade än ickevaccinerade som är inlagda haltar alltså, dvs med vaccinerade ska endast räknas de som fått tre sprutor – inte mindre.

Varje dag berättar vänner till mig att på Väla står folk tätt packade utanför butikerna. Eftersom butiksägarna bara släpper in ett fåtal i taget.

VAD tänker de som står där i kön med? Är det inte självklart att om man står tätt intill okända människor i den situation som nu råder med skenande smittspridning, så är risken att man smittas mycket stor?

Den här sjukdomen sprids från människa till människa. Inte från regel till regel eller vad det nu är folk tänker…… Det är var och en av oss som nu måste ta ansvar och bidra till att den stoppas. VAD är problemet med det?

Jag tillhör inte de mest lydiga i samhället. Då hade jag inte varit journalist. Ni som känner mig vet precis vad jag menar. Men just nu så håller jag mig till mycket små sällskap. Är för det mesta ensam eller tillsammans med en person i taget.

En väninna ville gå på Fahlmans häromdagen men vi bestämde över telefon att det får vänta. Idag undrade en annan väninna om viska äta lunch ute på onsdag. Olika trevliga restauranger diskuterade en till slut bestämde jag att det får bli en träff hemma hos mig istället.

Och vad kostar det att använda munskydd???
Jag går och handlar mat och det har hänt att jag varit på Väla någon gång de senaste månaderna. Men då använder jag munskydd eftersom jag tror att det gör att jag håller ”min skit” hos mig. Om alla använde det skulle det garanterat få ner smittspridningen. Folkhälsomyndighetens snack om att det bara behövs i kollektivtrafiken och att folk inte vet hur man använder skydden, ger jag inte ett öre för. Även på dagens skärpta rekommendationslista finns munskydd endast med vad gäller just kollektivtrafiken. VAD är skillnaden mellan att sitta på en buss eller ett tåg med munskydd på och att stå i en butikskö på samma vis? DET fattar inte jag. Och det skadar ju framförallt inte, eller hur?

Nu vår vi faktiskt alla skärpta till oss.

Vilken naiv okunskap!
Inte ens tre doser vaccin stoppar Omikron. Jag har förstått på kommentarer på Facebook att många tror att med tre doser vaccin i kroppen så är det fritt fram att träffas i stora sällskap. Pussar och kramas och leva precis som man kunde före pandemin. Vilken naiv okunskap! (Ser och läser inte alla nutidsmänniskor nyheterna?) Det är dags att inse att så är det inte! Det är just på grund av den missuppfattningen som vi nu befinner oss i en samhällskris.

Vårdplatserna tar slut liksom vårdpersonalen. Viktiga planerade operationer ställs in, vilket får ytterligare mänskliga och ekonomiska negativs effekter på samhället. Damerna (för det är plötsligt mest kvinnor som framträder på FMH:s och regeringens presskonferenser) må tala med milda och återhållna röster och de talar garanterat inte det klarspråk som vi svenskar skulle behöva. Men deras budskap är inte att ta miste på. Och det säger att om inte fler tar sitt förnuft tillfånga och vaccinerar sig, håller avstånd och därmed ser till att ta samhällsansvar – ja då tappar de och vi snart all kontroll över vad som händer. Både oss själva och alla andra.

Marianne Rönnberg Galmor
chefredaktör och ansvarig utgivare

SÖK

GÅNG

Föreläsning om dyslexi

12-09-2022

Ann Gomér föreläser på Bjuvs bibliotek om dyslexi. I samarbete med Dyslexiförbundet Nordvästskåne.  

Läs mer

Bjuvsburnouten och HyggeStuan i skön för…

10-08-2022

BJUVSWEEK – På lördag den 13 augusti är det dags för årets tappning av Bjuvsburnouten. Och efter prisutdelningen och den sedvanliga cruisingen blir det sedan fest för hugade spekulanter. Hos...

Läs mer

Påsklovskul med Maj-Björn och Karl-Astri…

03-04-2022

PÅSKLOV Fjädrar flyger, benen sprätter, ägg och Gala show uppstår! Kom och träffa de två frigående hönorna Maj-Björn och Karl-Astrid på påsklovet! Interaktiv mingelakt för alla åldrar. Bjuvs bibliotek, tisdag 12/4, kl 15.00 The...

Läs mer

Bjuvsfest 26-27 augusti

13-03-2022

FEST Bjuvsfesten återkommer. Fredagen den 26 och lördagen den 27 augusti blir det någon form av byakalas igen. På området sedan tidigare, dvs längs Storgatan. Hur många stånd etc det...

Läs mer

God natt, Alfons Åberg!

04-03-2022

SAGOSTUND Lördagen 5 mars kl. 11.00 på Bjuvs bibliotek. Gunilla Bergströms text framförs av Sagofén Isadora, skådespelerskan Josefina Karlsson Vergara. Passar för barn 2-4 år. Illustration: Gunilla Bergström Gratisbiljetter kan hämtas på biblioteket eller...

Läs mer

Flemming Stenfors konst i Hyggestuan

08-02-2022

KONST - Kära vänner nu håller jag konst utställning i Hyggestuan i Bjuv. TId:19 - 20 februari Kl:10 -17:00 Hyggestuan är den gamla gymnastiksalen, senare Old Wheelers lokal. På Gruvgatan strax efter ICA-butiken. -...

Läs mer

Hunden Rund planterar

04-02-2022

PÅ GÅNG LÖRDAG Hunden Rund har hittat något på marken. Det är ett frö. Så börjar boken "Hunden Rund planterar", skriven av Annika Henning, med illustrationer av Maria Nilsson. Med inspiration från...

Läs mer

Forskning om fågelhjärnor ger hopp för m…

18-01-2022

FÅGLAR och HJÄRNAN Den 8 februari kl 18-19 föreläser Anita Campbell på Bjuvs bibliotek om fåglarnas värld. Campbell har 25 års erfarenhet av hjärnforskning på Stockholms universitet, Karolinska Institutet, Astra...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storleks information finns här