Schakt Malmros invid golfbanan i Risekatslösa, Billesholm, tillhör vårt kulturarv från gruvtiden.
KULTUR I hela Bjuvs kommun finns en rik kulturskatt som bla består av våra gamla gruvor. Idag är de inte i drift men här och var står det byggnader som minner om dess storhetstid.

Min favorit är schakt Malmros i Risekatslösa utanför Billesholm. Anlagd 1942. Alldeles bredvid golfbanan tornar den gamla bonken upp sig genom lövkronorna som sedan länge växer kring dess fot och en bit upp i backen också. Malmros har också sin fina gams kvar. Alltså det höga tornet med hjulet. Visst heter det väl gams? Min far visste allt om gruvdriften och honom kunde jag alltid fråga om allt det som en gång var huvudnäring i såväl Bjuv som Billesholm och Ekeby. Men han är inte med oss längre så om jag använder fel uttryck så hör gärna av dig så rättar jag.

Hur som helst, schakt Malmros är bevarat. För några år sedan föreslog VD:n på golfbanan att Bjuvs kommun skulle flytta Gruvmuséet som ligger vid gamla Schakt III i centrala Bjuv - till Malmros. Eftersom många som kom och spelade golf blev nyfikna på Malmros och ville veta mer. Kulturnämnden gjorde också ett besök i Risekatslösa men mer blev det inte. Av för mig okända skäl. Personligen anser jag dock att Bjuvs kommun borde göra något mer av de kulturskatter som gruvorna och historian om gruvdriften faktiskt är.  Här skulle vi kunna skapa en helt nu form av turism! Kanske kommer det en ny ledning för Kulturnämnden som har större visioner. Den som lever får se.

 

 

För det är otvivelaktigt så att det är inte ärter vi har i blodet - utan kol! Vi är grueungar först - Findusarbetare sedan! Ärtan Ebba i all ära och saligt minne.

Jag har dessvärre aldrig varit nere i en gruva. Trots att såväl farfar Martin Rönnberg som far Malte Rönnberg både ägde och drev egna gruvor och visste hur man sänkte ett schakt.

En som har varit inne i gruvor - och närmare bestämt just schakt Malmros - är mannen som driver sajten TIllträde förbjudet.

Välkommen att hänga med honom ner under jorden!

HÄR kan du läsa mer om brytning i Billesholm och komma vidare till vad som hände samtidigt i Bjuv och Ekeby.

HÄR skriver självaste Svenska Akademiens ordlista om GAMS.

Text: Marianne Rönnberg Galmor

Foto: Tillträde förbjudet