M:s Blogg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
KOM NÄRA Jag har råkat ut för att någon som tror sig inte kunna ge mig något i ett personligt och mellanmänskligt sammanhang.
- Du som har allt. Vad kan jag ge dig? låter det typ.

- Jag har alltid gillat dig och gör det fortfarande, svarar jag ganska tillplattad och förvånad. Jag är väl ingen annan än den Marianne jag alltid varit. Jag har inga nya behov av att få något mer än det vår vänskap alltid har gett.

Jag är Marianne som föddes i Billesholm, växte upp där och i Bjuv samt senare i Viken, dit vi flyttade när jag var tonåring.

Jag bodde i alla dessa byar och sedan bodde jag utomlands på några olika ställen. Lärde mig ett och annat om både kulturer, människor, killar och livet.

I början av 1980-talet fick jag jobb på Sveriges utrikesdepartement – UD. För Sverige tjänstgjorde jag i Japan och i Israel.

Men jag ville se och lära mer. På en högre nivå. Ville ha mer kunskap. Det enda som imponerar på mig är lärdom, kunskap, rörliga intellekt. Läshuvud och nyfikenhet har jag alltid haft och jag ville göra något mer av det. Visst, det var ju kul några gånger att tjänstgöra som ”Sveriges ansikte utåt”. Den roll vi unga flickor fick oss tilldelade av arbetsgivaren staten.

Jag såg ju bra ut – kan jag se på gamla bilder – så där stod jag uppklädd och log och konverserade. Som vilken liten sällskapsdam som helst.

Men rollen skavde på en frihetsälskande tjej som mig. Detta var på den tiden jämlikheten skapades i vårt samhälle och att då stå där och fråga folk hur de trivdes och vad de tyckte om festen och vädret……. Nope! Inget i längden för fröken Rönnberg!

Så jag begärde tjänstledigt från UD och började själv studera. Till journalist.

När studierna var avklarade visade det sig att min utbildning inte gick att kombinera med min statliga tjänst – så jag fick välja. Jobba kvar eller sluta. Jag valde det senare.

Åren som följde tillbringade jag i huvudsak som journalist på Expressen, Svenska Dagbladet, TT, Röda Korset och Tv4. År 2000 sa jag upp mig från Fyran och började jobba inom PR-branschen som min egen.

Det var roligt ett tag. Jag satt mitt i hetluften i den sk IT-bubblan, anställd som jag då blev på Icon Medialab. Men bubblan sprack och jag gick andra vägar. En tid med en härlig och rolig dansk kille som heter Mads och som gjorde mig till chef över sitt svenska kontor.

Men Mads och mina vägar skildes när alltfler IT-kunder lämnade skeppet. Själv började jag köra i helt egen regi. Vilket ledde till några år på den intressanta organisationen Folk och Försvar. De som bland mycket annat ligger bakom den kända försvars- och säkerhetskonferensen i Sälen varje januari.

Men Skåne kallade. Jag visste hela livet att jag skulle tillbaka till Skåne och den speciella kontakt man kan ha med sina medmänniskor just här.

Det blev Bjuv. För att mor berättade att ett Findushus var till salu och för att jag fullkomligt charmades av det jag såg när jag och familjen var på visning i huset.

Här i byn bodde jag som liten. Här började jag i ettan. Men även om jag har mycket historia och egna upplevelser och kontakter att bygga på både här och i Billesholm och också Ekeby, så behövde jag veta mer. Upptäckte då att det inte fanns någon tidning värd namnet. Så jag startade en egen – bjuvsnytt.se. På nätet.

Och här sitter jag nu 6 år senare med en lyckad produkt – min lokala onlinetidning som fått så många läsare och så mycket positiv uppmärksamhet. Både lokalt, regionalt och på riksplanet. Bjuvsnytt som visat att jag kan. Att jag duger. Som jag är. Jag får väldigt mycket igen från läsekretsen - ibland ren kärlek. För att inte tala om förtroende!

Utåt är jag tuff. Det har alltid varit min fasad. Men det är ju fortfarande JAG, Marianne, som finns där bakom. Bakom frimodighet, tuffhet, framgångar, bilar, hus, tillgångar. Det som tydligen skymmer sikten för dem jag bryr mig om och vill behålla i min närhet.

Den jag tyckt om som ung, tycker jag lika mycket om idag. Fråga astrologerna – jag är en trogen typ! Galet trogen, skulle man nog kunna säga.

Jag önskar jag kunde förmedla detta istället för att bli behandlad och uppfattad som någon ouppnåelig människa som bara sitter och väntar på att få något. Ta. Kräva. 

Tillskriv mig inte åsikter eller ett innehåll som inte finns inuti mig. Ytan - den vackra fasaden som fanns - är sig inte riktigt lik numera. Men......

Jag har det jag behöver, tack. Jag har aldrig krävt något. Följer mitt hjärta – även om förståndet också ryms i det. Om det skulle innebära färre materiella tillgångar, så kan jag ta det.

Jag har en devis som underlättat för mig i vissa skeden i livet där tillgångar minskat eller försvunnit:

- Lätt fånget, lätt förgånget.

Det jag råkat få kan jag mista utan att knäckas. Jag vet för det har hänt ibland.

Men det jag alltid känt, känslor jag alltid burit i mitt hjärta, att förlora det, det skulle knäcka mig.

Förstå det. Kom nära. Jag är inte annorlunda nu. Jag är inte farlig.

Jag är bara Marianne. Såsom du alltid känt mig.

 

SÖK

GÅNG

Påsklovskul med Maj-Björn och Karl-Astri…

03-04-2022

PÅSKLOV Fjädrar flyger, benen sprätter, ägg och Gala show uppstår! Kom och träffa de två frigående hönorna Maj-Björn och Karl-Astrid på påsklovet! Interaktiv mingelakt för alla åldrar. Bjuvs bibliotek, tisdag 12/4, kl 15.00 The...

Läs mer

Bjuvsfest 26-27 augusti

13-03-2022

FEST Bjuvsfesten återkommer. Fredagen den 26 och lördagen den 27 augusti blir det någon form av byakalas igen. På området sedan tidigare, dvs längs Storgatan. Hur många stånd etc det...

Läs mer

God natt, Alfons Åberg!

04-03-2022

SAGOSTUND Lördagen 5 mars kl. 11.00 på Bjuvs bibliotek. Gunilla Bergströms text framförs av Sagofén Isadora, skådespelerskan Josefina Karlsson Vergara. Passar för barn 2-4 år. Illustration: Gunilla Bergström Gratisbiljetter kan hämtas på biblioteket eller...

Läs mer

Flemming Stenfors konst i Hyggestuan

08-02-2022

KONST - Kära vänner nu håller jag konst utställning i Hyggestuan i Bjuv. TId:19 - 20 februari Kl:10 -17:00 Hyggestuan är den gamla gymnastiksalen, senare Old Wheelers lokal. På Gruvgatan strax efter ICA-butiken. -...

Läs mer

Hunden Rund planterar

04-02-2022

PÅ GÅNG LÖRDAG Hunden Rund har hittat något på marken. Det är ett frö. Så börjar boken "Hunden Rund planterar", skriven av Annika Henning, med illustrationer av Maria Nilsson. Med inspiration från...

Läs mer

Forskning om fågelhjärnor ger hopp för m…

18-01-2022

FÅGLAR och HJÄRNAN Den 8 februari kl 18-19 föreläser Anita Campbell på Bjuvs bibliotek om fåglarnas värld. Campbell har 25 års erfarenhet av hjärnforskning på Stockholms universitet, Karolinska Institutet, Astra...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »