TERRORISM Fruktansvärda bilder från Manchester. Barn! Hur är man funtad? Så skrev en vän på Facebook. Jag svarar: Jag tror vi ska sluta fråga efter hur en terrorist är funtad och inse att det är så här de "arbetar". Grymt, målmedvetet. Ju fler desto bättre-principen. För att dessa människor är grovt indoktrinerade.
If you ignore it, it might go away, är en fras jag som ung använde ofta för att skoja om att människor inte tog itu med frågor och problem som ibland uppstod. Men nej, problemet försvinner inte av sig själv. 

Detsamma gäller terrorism och terroristers vansinnesdåd. Vi kan aldrig förhindra att vansinninga våldsverkare som har för avsikt att skada och döda människor de lärt sig måste dö eftersom de inte är som de själva. Den sista idioten är så att säga ännu inte född, får man tänka.

Jag har sagt det förut och jag säger det nu igen efter det fruktansvärda som hände i Manchester på måndagskvällen. Israel har tvingats utstå den här typen av attacker från terrorister i decennier. Först har flygplan och båtar kapats och judar dödats. Under OS i Munchen trängde sig terrorister in på Olympiastadion och dödade israeler. Medvetet. Precis som i Manchester med barnen - småflickorna.

När kapning blev för svårt kom självmordsbombarna som tagit med sig Gud vet hur många in i döden. De spränger sig fortfarande då och då för att de inbillats att det här livet inte är mer värt än så Att de lider sådana kval här på jorden att de måste döda några judar och sedan komma till sin himmel. Där en massa jungfrur väntar på dem.

De senaste åren har de just i Israel sedan börjat köra ihjäl vem som helst och var som helst - med bil. I Stockholm med en lastbil. Döda så många du hinner innan färden tar slut....

Och så knivarna
Och så har vi det där med att skoningslöst hugga ner människor du inte känner eller som inte är som du - med en kniv! Ett barn, en gammal kvinna, yngre. Om de är judar eller inte vet inte terroristen. Han bara hugger.

Idag är det tom så att vissa arabstater betalar lön till de terrorister som dödar. Judar för tillfället. Vi får väl se om belöningssystemet utvecklas till att gälla mord också utanför Israel. I USA och Europa. Än har inga sådana rapporter dykt upp men gör det det så är det bara att vänta.

Iran har ända sedan PLO-ledaren Yassir Arafats tid betalat "lön" till självmordsbombare - altlså till terrorister. Och de fortsätter. "Lönen" blir dessutom högre, ju fler judar du dödar.

Och nu verkar det på allvar vara dags även för de kristna i Europa att bli slaktade.

Dags för nästa steg nu
Att detta sker är för de flesta svenskar fortfarande obegripligt. Vi försöker analysera. Förstå. Är inte gärningsmannen eller -kvinnan sjuk? Mentalt sjuk? Kanske med en taskig uppväxt. Här i Sverige numera kallat utanförskap.

Nu är det dags att sluta oja sig och försöka hitta orsaker. och samband. Det jobbet gör förresten polisen mycket bra. Jag menar inte att man inte ska försöka förstå i och för sig men jag säger att nu får vi ta oss förbi det stadiet och istället tänka ut sätt att få stopp på så mycket våld som möjligt.

Under tiden vi tänker framåt på sådant lär det smälla några gånger till. I lilla Bjuv inte, skulle jag tippa, men vi får kanske lära oss att inte gå på Väla när där är som mest folk. Och på andra platser där människor samlas. Sådana platser är med största säkerhet favoritmål för terrorister. Det lär tidens terrorhistoria oss.

- Tänk på vem du umgås med, sa chefen på utrikesdepartementet till mig när jag som ung flicka var på väg att stationeras utomlands på en ambassad för första gången.

Den förmaningen gällde förstås även hemma i Sverige men som ensam, blond flicka ute i vida världen kunde detta inte heller ignoreras.

- Och ha koll på ditt glas så att ingen stoppar ner droger i drinken, fortsatte han. Det finns män som gör så om de vet att du arbetar inom utrikesdepartementet och kanske har intressant och hemlig information de kan få ut ur dig.

Nä, nä, tänke jag utan att riktigt förstå vad han menade. Att bli drogad i Billesholms Folkets Park på den tiden, var knappast en option och längre sträckte sig inte min erfarenhet på den tiden. Men idag vet jag mycket väl vad han menar och jag vet att hålla mig på min kant. Vara på min vakt. Så gott det går. Gör det du också. Och lycka till!

Marianne