LITEN Nu är det Valborg igen och jag sitter och tänker på när jag var liten och gick i fackeltåget med mormor. Till Platsen i Bjuv. Finklädd i kappa och med en baskermössa på huvudet. Någon sa att man kan tutta fyr på stroppen på mössan och det där gjorde mig lite rädd.
Väl framme på Gruvtorget kastade vi facklan på elden - som jag minns som stor. Kanske för att jag själv var så liten.... Förra Valborg lyckades inte ens brandmännen få fart på riset som låg där i en mindre hög.

Min morfar Einar Johansson sjöng förresten i kören som hälsade våren välkommen och det tyckte jag var så fint. Jag älskade min morfar. Han var världens snällaste man. Dog dessvärre när jag bara var 5 år. Men jag glömmer honom aldrig. Inte mormor Julia heller för den delen.

Bilden: Glamour-Gullan och Idol-Inga. Kvinnor jag kände redan som litet barn eftersom deras döttrar gick i min klass.

Inom parentes träffade jag i veckan som gick på Varagårdens äldreboende Gullan - ni vet den numera berömda Glamour-Gullan. Som sa till mig:

- Varje gång jag ser dig tänker jag på din morfar och din mormor.

Jag blev förvånad. Över att någon fortfarande minns mina morföräldrar som gick bort för så länge sedan. Och som dessutom tänker på dem när jag dyker upp.

- Din morfar jobbade med min far, sa Gullan. Jag minns det så väl. Och så såg han så bra ut. Ja, det gjorde de båda två. De såg båda mycket bra ut.

Gullan - you made my day! På ett alldeles särskilt och hjärtevärmande sätt. Du framkallade min barndom och mina kära morföräldrar. Som jag saknat sedan den dagen de försvann. Tack igen, kära, lilla du. Och hälsa din dotter Gunnel. Hon och jag gick ju i samma klass på Platsen.

Billesholmsminne
Jag minns också hur jag marscherade tillsammans med Billesholms Musikkår till Södra Vrams Folkets Park. Då var jag några år äldre. Vi flyttade från Bjuv till Billesholm när jag gick i trean. Men det var samma sak där. Det hela var lite högtidligt och krävde att man klädde upp sig så gott man kunde.

När jag flyttade tillbaka till Bjuv för närmare 6 år sedan gick jag med mor till Platsen för att se och höra tåget på Valborg. Då var mor Ethel gammal men fortfarande frisk och att gå dit var en kär och nostalgisk sak för oss båda. Faktiskt lite spännande. Första gången på väääääldigt många år.

Själv hade jag ju varit på torget många gånger eftersom jag gick i skolan i just Plassaskolan. Mor gick i Kyrkskolan och var förstås minst lika hemma i trakten som jag. Men ändå...... vår respektive barndom i Bjuv, den låg nu långt bakom oss båda.

Nostalgin frodades
Mor träffade fru Svalö, som var hennes barndomskamrat, och de pratade glatt med varandra. Själv träffade jag flera fd skolkamrater. Nostalgin formligen frodades kring mor och mig.

Dagens Bjuv och Billesholm är inte sig längre lika jämfört med den tiden. Nu går tåget på Platsen bara ett par kvarter men hinner i alla fall spela Sköna maj. Och inte är det samma folkträngsel på torget nu som då. Idag går man inte man ur huse för att se elden och höra kören sjunga in våren. Det finns ju både TV och internet....

Men jag ska dit en sväng. Hinner inte med både Billesholm och Ekeby också men den 1 maj tar jag ett svep med kameran i Billesholm. Fotograferar fanorna och tåget. I vårt anrika Folkets Park. Grundat 1898 och still going strong!

Nu får det dock vara färdigfunderat! Tillbaka till verkligheten och nuet är det som gäller.

Ha en härlig Valborg och om du ska ut och demonstrera på måndag - ha en fin 1:a maj också!

Marianne